Autor Wątek: RAV4 2019 - światła główne w technologii LED  (Przeczytany 48275 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
Odp: RAV4 2019 - światła główne w technologii LED
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Grudnia 2019, 12:02:32 »
To dobrze, ze problem okazał się banalny ;)
Rzeczywiście banalny. To chyba jednak nie jest prawidłowo, że Toyota WSZYSTKIM wydaje nowe auta z nieprawidłowo ustawionymi światłami.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Grudnia 2019, 13:46:35 »
Niestety trzeba się z tym pogodzić, ze po wyjeździe z salonu trzeba samemu pewne sprawy ogarnąć. Żeby tylko takie były problemy z samochodami ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline MarekDe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Lutego 2020, 21:56:43 »
Ustawiłem światła w Basic LED, niebo a ziemia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Lutego 2020, 06:50:53 »
Aż się nie chce wierzyć, ze rozwiązanie problemu jest tak błache....... :)
Toyota Corolla SD 2018

Offline endriub

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Lutego 2020, 08:29:04 »
Mam pytanie odnośnie świateł do jazdy dziennej.
Mój samochód to: Rav4 RM2020 Comfort.

Otóż światła do jazdy dziennej u mnie są w kształcie poziomej linii, świecącej w górnej części reflektora. Natomiast na wielu zdjęciach i filmach widzę światła do jazdy dziennej w kształcie "leżącej litery U'.
W instrukcji napisane jest, że światła do jazdy dziennej aktywuje się w położeniu 'AUTO', po zwolnieniu hamulca postojowego. Szczerze powiem, że praktycznie nie widzę różnicy po ustawieniu trybu 'AUTO' i 'POZYCYJNE'.

Jak to w końcu jest? Jak jest u Was?

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Lutego 2020, 10:50:45 »
Otóż światła do jazdy dziennej u mnie są w kształcie poziomej linii, świecącej w górnej części reflektora. Natomiast na wielu zdjęciach i filmach widzę światła do jazdy dziennej w kształcie "leżącej litery U'.

W kształcie leżącego U są na pewno w wersji executive, nie wiem jak w selection.
Nigdy nie wnikałem jaka jest różnica między postojowymi a dziennymi. U mnie cały czas jest włączony tryb auto.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Lutego 2020, 11:00:03 »
U mnie cały czas jest włączony tryb auto.
To uważaj, bo szczególnie zimą można dostać za to mandat

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Lutego 2020, 11:03:53 »
U mnie cały czas jest włączony tryb auto.
To uważaj, bo szczególnie zimą można dostać za to mandat

Za co?

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Lutego 2020, 11:20:19 »
Jeżeli masz zawsze ustawione na auto, to przy obecnej pogodzie często jeździsz na światłach dziennych w momencie w którym powinieneś już mieć włączone światła mijania.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Lutego 2020, 11:54:14 »
Jeżeli masz zawsze ustawione na auto, to przy obecnej pogodzie często jeździsz na światłach dziennych w momencie w którym powinieneś już mieć włączone światła mijania.

Jeśli czujnik zmierzchu jest ustawiony poprawnie, to nie ma takiej opcji. Jeżdżąc toyotą zaobserwowałem, że czujnik jest ustawiony, dość zachowawczo. Poza tym czujniki kalibrowane są pod obowiązujące przepisy w EU, chyba że czujnik się zepsuje ale wtedy cały czas włączone są światła mijania.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Lutego 2020, 12:02:49 »
Bardziej chodzi o to, aby mieć włączone światła mijania podczas opadów czy zamglenia. Samo AUTO światła działa poprawnie, ale reaguje tylko na natężenie światła.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Lutego 2020, 12:32:27 »

Jeśli czujnik zmierzchu jest ustawiony poprawnie, to nie ma takiej opcji. Jeżdżąc toyotą zaobserwowałem, że czujnik jest ustawiony, dość zachowawczo. Poza tym czujniki kalibrowane są pod obowiązujące przepisy w EU, chyba że czujnik się zepsuje ale wtedy cały czas włączone są światła mijania.

Podziwiam cie, ze tak ufasz takim funkcjom jak auto. Nie mam pojęcia jak kalibrowane są czujniki ale w VW czy Audi funkcja auto działa zwyczajnie lepiej, szybciej bardziej w taki sposób jakby kierowca sam sobie przełączał światła. Jak widać Japończycy jeszcze długo się musza uczyć.
Toyota Corolla SD 2018

Arst

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Lutego 2020, 12:37:23 »
Bardziej chodzi o to, aby mieć włączone światła mijania podczas opadów czy zamglenia.
Dokładnie. Sam u siebie zauważyłem, że mając tryb AUTO w RAVce muszę bardziej się pilnować, niż w starym Punto żony. Włosi to leniwy naród i w ichnich samochodach światła mijania wyłączają się po zgaszeniu silnika, więc jak wyjeżdżając z salonu włączyłem światła mijania, tak do dziś nikt tego przełącznika nie ruszał :cool:
A w RAVce muszę pamiętać, żeby przełączyć z AUTO na mijania przy mgle, przy opadach, bo czujnik zmierzchu przecież tego nie "zauważy" (chyba, że przy baaardzo intensywnych opadach, gdy robi się naprawdę ciemno).

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Lutego 2020, 13:06:20 »
To fakt.
Toyota jest dosyć zachowawcza w każdym elemencie. Podejrzewam, że wcześniej to jej właśnie dawało ten super próg bezawaryjności.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 17 Lutego 2020, 13:16:53 »
Bardziej chodzi o to, aby mieć włączone światła mijania podczas opadów czy zamglenia.
Dokładnie. Sam u siebie zauważyłem, że mając tryb AUTO w RAVce muszę bardziej się pilnować, niż w starym Punto żony. Włosi to leniwy naród i w ichnich samochodach światła mijania wyłączają się po zgaszeniu silnika, więc jak wyjeżdżając z salonu włączyłem światła mijania, tak do dziś nikt tego przełącznika nie ruszał :cool:
A w RAVce muszę pamiętać, żeby przełączyć z AUTO na mijania przy mgle, przy opadach, bo czujnik zmierzchu przecież tego nie "zauważy" (chyba, że przy baaardzo intensywnych opadach, gdy robi się naprawdę ciemno).

Ja bym powiedział, że już delikatny brak słońca powoduje przełączenie się na światła mijania, cień z wiaduktów czy estakad w pełnym słońcu powoduje przełączenie się na światła mijania. Jeżdżąc obecnie dużą większość czasu ravka ma włączone światła mijania. Także ryzyka niezałączenia się świateł mijani w tedy kiedy jest to potrzebne, kompletnie nie widzę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl