Autor Wątek: Paproszek na lakierze  (Przeczytany 5675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
Paproszek na lakierze
« dnia: 09 Grudnia 2019, 09:54:00 »
Mam taki temat. Podczas odbioru auta zauważyłem na tylnych drzwiach maluteńki biały poproszę. Jest on raczej pod lakierem bezbarwnym, wyczuwalny jak sie dotknie. Jest naprawde mały,  jednak jak już wiem że jest, to wiecie jak to jest, podświadomość pracuje. Zaproponowali mi wizytę w serwisie lakierniczy. Nie wiem co chcieliby z tym zrobić... Spolerować? No bo malowanie dla mnie nie wchodzi w grę. Co myślicie o tym temacie?

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Paproszek na lakierze
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2019, 10:07:48 »
Masz może zdjęcie tego defektu?

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2019, 10:39:51 »
Nie mam teraz. Jak wrócę do domu to podeślę. No i jak uda się temu zrobić foto. Kumpel mówi żeby dać sobie spokój.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2019, 10:51:05 wysłana przez Portowiec »

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2019, 11:17:25 »
Nie mam teraz. Jak wrócę do domu to podeślę. No i jak uda się temu zrobić foto. Kumpel mówi żeby dać sobie spokój.

Tak to jest z nowymi autami. Po pierwszym otarciu czy wgniotce przechodzi. Jeśli ten paproch nie jest duży i z metra niewidoczny ja bym się nie przejmował.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2019, 11:25:58 »

Tak to jest z nowymi autami. Po pierwszym otarciu czy wgniotce przechodzi. Jeśli ten paproch nie jest duży i z metra niewidoczny ja bym się nie przejmował.

Trzeba się naprawdę zbliżyć żeby to zobaczyć.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2019, 14:28:28 »
Kumpel mówi żeby dać sobie spokój.
i tak zrób
Tak to jest z nowymi autami. Po pierwszym otarciu czy wgniotce przechodzi.
po dwóch trzech miesiącach obejrzyj dokładnie maskę, przedni pas, zderzak - gwarantuję, że to co tam zobaczysz skutecznie wyleczy ciebie z tego paprocha
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudnia 2019, 09:46:18 »
Masz może zdjęcie tego defektu?

Proszę zdjęcie.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/afyBnBxp8XBh6O0AHq65ZcRLK1d5Yc

Jutro jadę na Oczapowskiego gdzie mają to usunąć ponoć od ręki. Przed tym pogadam jednak z kierownikiem czy to bezpieczny zabieg. Aż tak nie jest to widoczne więc nie chce ryzykować. Chyba że mi powie że 5 min i po robocie bez większych obaw.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2019, 14:21:24 »
Nie wiem po co chcesz to robić. Spolerują Ci po prostu lakier, co jest bez sensu.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudnia 2019, 14:38:34 »
Nie wiem po co chcesz to robić. Spolerują Ci po prostu lakier, co jest bez sensu.

Bez sensu? Czy za tym mogą iść jakieś problemy ?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Grudnia 2019, 14:45:16 »
Będziesz miał cieńszą powłokę lakieru , pozbawioną lakieru bezbarwnego. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Wszyscy Ci piszą żebyś to zostawił w spokoju a Ciebie coś korci co by tu spieprzyć w nowym samochodzie.Zapewniam Cię, że niedługo ta skaza będzie najmniejszym problemem lakieru w Twoim samochodzie.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2019, 14:46:56 wysłana przez pireus »

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Grudnia 2019, 14:48:30 »
Zrozumiałem  :good:

Offline PogromcaHemoroidow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Grudnia 2019, 15:09:44 »
Nie ruszaj. To tylko drobny paproch. To nie Rolls-Royce, nie ma z czego spolerować. Na wierzchu jest tylko jedna warstwa clearcoat/klaru/lakieru bezbarwnego. Nie jest pewne, że uda się usunąć paproch, ale na pewno zostanie usunięte dużo tej warstwy lakieru i jest duże ryzyko spolerowania do bazy, a to już jest katastrofa.

Zostaw sobie coś grubości na polerkę u detalisty, kiedy za jakiś czas lakier się podniszczy, będzie miał morę, swirle, ptaszek uwali żrącą kupę? i będziesz chciał/musiał odświeżyć samochód dla siebie, do sprzedaży czy cokolwiek innego.
Corolla Touring Sports 1.8H 1F7 Executive + plus pierdoły.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Grudnia 2019, 21:31:22 »
Mam taki temat. Podczas odbioru auta zauważyłem na tylnych drzwiach maluteńki biały poproszę. Jest on raczej pod lakierem bezbarwnym, wyczuwalny jak sie dotknie. Jest naprawde mały,  jednak jak już wiem że jest, to wiecie jak to jest, podświadomość pracuje. Zaproponowali mi wizytę w serwisie lakierniczy. Nie wiem co chcieliby z tym zrobić... Spolerować? No bo malowanie dla mnie nie wchodzi w grę. Co myślicie o tym temacie?
Może jest to część lakieru metalicznego.Są w nim widoczne opiłki.Muszę się przyjżeć swojemu.Ale nic narazie nie wpadło mi w oko

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Grudnia 2019, 12:19:41 »
Z uśmiechem na twarzy mogę zamknąć temat :grin: Pojechałem sobie jednak do serwisu na oględziny. Okazało się że coś przykleiło się do lakieru. Pan na moich oczach wciągnął z pokrowca magiczny przedmiot i po kropce nie ma śladu. Obyło się bez polerowania itp :grin:

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Stycznia 2020, 13:35:12 »
No ja mam na drzwiach kierowcy takie małe 3 paprochy - widać że są pod warstwą lakieru.
Sprzedawca określił to jako "wtrącenia, które zawsze na każdym aucie się trafią i żeby tego nie ruszać".

I teraz dobre pytanie - czy gwarancja na lakier to potem pokryje...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl