Witam
Jako że ostatnio wypadło kilka dłuższych tras do przejechania, korzystałem z dobrodziejstwa jakim jest tempomat.
Auto: RAV IV ; 4 generacja ; 2014 rocznik ; silnik benzynowy 2.0 ; skrzynia automatyczna CVT
Zauważyłem podczas jazdy na tempomacie niezrozumiałe dla Mnie zachowanie się obrotów silnika po przyspieszeniu i powrocie do prędkości ustawionej na tempomacie, tzn.:
- jadę 100 km / h , włączam tempomat, obroty ok 2 - 2,1 tys
- wciskam gaz aby wyprzedzić auto, prędkość wzrasta do 120 km / h, obroty do ok 2,5 tys (Tempomat cały czas włączony)
- po wykonaniu manewru wyprzedzania puszczam gaz aby auto zeszło do prędkości wcześniej ustawionej na tempomacie - 100 km/h
- auto po puszczeniu pedału gazu zaczyna zwalniać od 120 do 100 km / h, ale obroty silnika zaczynają rosnąć do 3-4 tys po czym po chwili auto osiąga zaprogramowaną prędkość na tempomacie 100 km/h i obroty również się normują na ok 2-2,1 tak jak było przed wyprzedzaniem
Dziwi mnie to że obroty rosną a auto zwalnia, choć słychać jak silnik głośniej pracuje, jak by na skrzyni manualnej wcisnąć sprzęgło - odłączyć skrzynię od silnika, obroty wzrastają a auto i tak zwalnia.
W przypadku jak kończę manewr wyprzedzania i puszczam gaz i szybko nacisnę dźwignię tempomatu w dół - czyli programuję nową wyższą prędkość 120 kh/h - nic się nie dzieje, auto utrzymuje to 120 km/h bez żadnego podbijania obrotów.
Żaden błąd nie jest wyświetlany.
Czy to normalne zjawisko dla tempomatu i skrzyni CVT ? dla mnie nie logiczne.