Autor Wątek: RAV IV ; 4 generacji; 2.0 Benzyna ; CVT - obroty silnika na tempomacie - ??  (Przeczytany 2970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
Witam

Jako że ostatnio wypadło kilka dłuższych tras do przejechania, korzystałem z dobrodziejstwa jakim jest tempomat.

Auto: RAV IV ; 4 generacja ; 2014 rocznik ; silnik benzynowy 2.0 ; skrzynia automatyczna CVT

Zauważyłem podczas jazdy na tempomacie niezrozumiałe dla Mnie zachowanie się obrotów silnika po przyspieszeniu i powrocie do prędkości ustawionej na tempomacie, tzn.:

- jadę 100 km / h , włączam tempomat, obroty ok 2 - 2,1 tys
- wciskam gaz aby wyprzedzić auto, prędkość wzrasta do 120 km / h, obroty do ok 2,5 tys (Tempomat cały czas włączony)
- po wykonaniu manewru wyprzedzania puszczam gaz aby auto zeszło do prędkości wcześniej ustawionej na tempomacie - 100 km/h
- auto po puszczeniu pedału gazu zaczyna zwalniać od 120 do 100 km / h, ale obroty silnika zaczynają rosnąć do 3-4 tys po czym po chwili auto osiąga zaprogramowaną prędkość na tempomacie 100 km/h i obroty również się normują na ok 2-2,1 tak jak było przed wyprzedzaniem

Dziwi mnie to że obroty rosną a auto zwalnia, choć słychać jak silnik głośniej pracuje, jak by na skrzyni manualnej wcisnąć sprzęgło - odłączyć skrzynię od silnika, obroty wzrastają a auto i tak zwalnia.

W przypadku jak kończę manewr wyprzedzania i puszczam gaz i szybko nacisnę dźwignię tempomatu w dół - czyli programuję nową wyższą prędkość 120 kh/h - nic się nie dzieje, auto utrzymuje to 120 km/h bez żadnego podbijania obrotów.

Żaden błąd nie jest wyświetlany.

Czy to normalne zjawisko dla tempomatu i skrzyni CVT ? dla mnie nie logiczne.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV IV ; 4 generacji; 2.0 Benzyna ; CVT - obroty silnika na tempomacie - ??
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2019, 11:17:12 »
Przecież tak samo jest w manualu - jak zrzucisz bieg na niższy żeby hamować silnikiem to obroty też wzrastają

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV IV ; 4 generacji; 2.0 Benzyna ; CVT - obroty silnika na tempomacie - ??
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2019, 11:46:01 »
hm... niby tak, w manualu zrzuca się bieg niżej i hamuje silnikiem

tutaj prawdopodobnie też zrzuca sobie automat bieg niżej i hamuje silnikiem a obroty wzrastają...hm, może i tak jest...

Czy mógłby ktoś sprawdzić w swojej Tojce z automatem i 2,0 benzyna czy ma takie same zjawisko ? co by moja żona mogła spokojnie spać - to auto to jej oczko w głowie

dziękuję

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2019, 12:02:27 »
w CVT nie ma biegów jak w manualu, biegi są wirtualne a sterownik ustawia sobie przełożenia w zasadzie płynnie tak jak mu pasuje,
najlepiej było by porównać z innym egzemplarzem czy zachowuje się tak samo, jeśli nie to coś dzieje się ze skrzynią,
choć był bym daleki od czarnowidzenia z góry,
filozofia pracy różnych japońskich mechanizmów może być niezrozumiała dla Europejczyka, jest nawet takie powiedzenie - nigdy nie próbuj zrozumieć Japończyka

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2019, 14:20:33 »
Proszę, czy mógłby ktoś sprawdzić w swojej Tojce z automatem i 2,0 benzyna czy ma takie same zjawisko ?

dziękuję

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Grudnia 2019, 10:18:27 »
z automatem i 2,0 benzyna czy ma takie same zjawisko ?

Hej, sprawdziłem, tylko że moja ravka to 2010r, ale cvt i 2.0.

Sprawdziłem przy różnych prędkościach i jak przyspieszę ponad ustawioną prędkość to co bym nie robił to obroty zawsze spadają w momencie puszczenia pedału gazu i to znacznie. Przy każdej prędkości zachowuje się tak samo, nawet jadąc pod górę czy z górki obroty spadają do momentu wytracenia prędkości. Wzrastają tylko jak np jest stromo pod górę i zaczyna coraz więcej gazu dodawać żeby utrzymać prędkość.

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudnia 2019, 11:01:00 »
dzięki za info

może to kwestia oprogramowania, mój 2014

muszę sprawdzić to u siebie na trybie sport lub wyłączonym ECO

to co zauważyłem to było na ECO

W przyszłym roku jak będę na przeglądzie to pogadam w serwisie o tym zjawisku.

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudnia 2019, 10:21:26 »
Sprawdziłem...efekt podbijania obrotów występuje na trybie ECO

podczas jazdy z WYŁĄCZONYM trybem ECO nie ma tego zjawiska

??

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Stycznia 2020, 13:20:49 »
czyli hamuje silnikiem :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Stycznia 2020, 13:37:15 »
Dokładnie tak samo skrzynia zachowuje się też i u mnie podczas jazdy na tempomacie. Hamowanie silnikiem jak już sami do tego doszliście. Tyle, że ja nigdy nie jeżdżę w trybie ECO, a jedynie w normalnym i Sport. RAV4 2.0 CVT, 2016.
My Toyota is Fantastic :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl