Autor Wątek: Audio w Auris HSD  (Przeczytany 2916 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zibi_z

• Toyot Leżący
  • *
Audio w Auris HSD
« dnia: 09 Grudnia 2019, 13:51:16 »
Witam koleżanki i koledzy
Własnie sprzedałem Aurisa I (2008r od nowości, Premium) i zaczynam przygodę z Aurisem II (model z 2017r., HSD, Premium+Comfort+Navi i kilka innych dodatków) mam jeszcze półtora roku gwarancji.

W starym posiadałem całkiem niezłe audio, była zmieniarka CD z MP3, głośniki też były spoko, a po wymianie seryjnego radia na stację multimedialną z Android + router WiFi+ Modem LTE , uczucia do samochodu wskoczyły na jeszcze wyższy poziom  :good: (nawigacja Google, Spotify do słuchania muzy, nawet dało się zrobić prosty monitoring i lokalizacje pojazdu), po prostu miodzio.

Ale w nowym to jakaś masakra - co z tego że mam system Touch&Go - mapy to porażka, sterowanie nawigacją żenada, ale to bym przeżył, tel na szybę i można jechać.
Niestety pojechaliśmy w dalszą trasę - i naszła nas ochota na słuchanie muzy z BT. Powiem szczerze, takiej jakości dźwięku dawno nie słyszałem.  :czerwona:

I tu nasuwa mi się kilka pytań do bardziej zaawansowanych i doświadczonych forumowiczów:

1. Czy w okresie gwarancji można zmienić głośniki - na ile ocenicie koszt zestawu (wg specyfikacji jest ich 6 podobno) - nie potrzebuję poziomu audiofila, ma porostu ładnie i w miarę głośno grać.
2. Czy w okresie gwarancji można wymienić fabryczne radio na coś z Androidem.
3. Jeżeli zdecyduje się na wymianę radia (w trakcie lub po upływie gwarancji) jak w pkt 2, to czy info z klimy, napędu HSD, kamery cofania, systemu parkowania, będą wyświetlane na ekranie, będzie działać obsługa z kierownicy, a zestaw BT nie będzie wymagał dołożenia mikrofonu.

Pytania kieruję do osób które zrobiły podobne kroki w swoich autach (szczególnie Aurisach najlepiej z HSD) :)
Pozdrawiam
ZiBi
Auris II HSD<-Auris I 1.6<-Nissan Almera<-Fiat TIPO

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Audio w Auris HSD
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Grudnia 2019, 12:43:58 »
mechu jest specem od Audio.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Grudnia 2019, 15:41:27 »
Akurat na BT w Aurisie to ja nie mam wielkich powodów do narzekań ale przyczyna może leżeć też po stronie telefonu.
Jakość dźwięku moim zdaniem nie odbiega od standardowo montowanych w innych modelach i markach.  Nie widzę sensu wymiany radia.  Pierwszy krok to wymiana głośników i wytłumienie drzwi.  Jeżeli chcemy mieć pełnozakresowy bas to konieczny jest sub.  Następnym krokiem może być dołożenie DSP.  Ja muzyki słucham podczas jazdy po mieście.  Na trasie auta klasy kompaktowej są za słabo wygłuszone.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Grudnia 2019, 16:40:31 »
Auris ma bardzo ładnie grające głośniki tylko jednostka jest do pupy.
Pierwszy krok to wymiana jednostki na taka która ma DSP.
To załatwia problem dźwięku dla większości użytkowników toyot.

Jak masz do mnie blisko to mogę Ci podpiąć na chwilę jaka stacje i sam zobaczysz jaka jest różnica.

Ps. Na gwarancji możesz robić wszystko.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Grudnia 2019, 17:14:14 »
DSP załatwi problem rezonujących beczkowato drzwi?  Tylne głośniki to szerokopasmowce, nie nadają się do niczego.  Z przodu wysokie tony są niezłe, nie walą metalicznością jak wiele innych, natomiast membrany i zawieszenia niskośredniotonowych wyglądają tanio.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Grudnia 2019, 17:32:43 »
DSP załatwi problem rezonujących beczkowato drzwi?
Tak.

Nie wiem co wygląda tanio w tych glosnikach i nie obchodzi mnie to.
Ważne jak grają.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Grudnia 2019, 19:27:15 »
Nie wiem co wygląda tanio w tych glosnikach i nie obchodzi mnie to.
Ważne jak grają.
Jaka jest częstotliwość podziału w Aurisie II?
Tak miękkie zawieszenie nie daje szans na dobrą charakterystykę zakresu średniotonowego i to słychać.  Oczywiście każdy ma inne ucho, no i być może DSP też sobie z tym da radę, przynajmniej częściowo.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Grudnia 2019, 19:53:27 »
Do tematu można podejść akademicko i wszystko zbadać i przeliczyć.
Albo doświadczalnie sprawdzić co jak gra i co bardziej pasuje sluchajacemu.

Ja od dawna stosuje drugą opcję wspomagając się DSP.
Ma to o tyle przewagę że jest tańsze a jeśli coś się nie do końca podoba zawsze można coś poprawić.
Jak zmienisz głośniki i wygluszysz a nie jesteś zadowolony to zaczynasz od nowa albo zmieniasz jednostkę.
I co chyba jeszcze ważniejsze mogę podpiąć jednostkę z DSP na chwilę i pokazac jak gra.

Sporo klientów myśli o wymianie jednostki i głośników. Po wymianie jednostki ok 95% rezygnuje z wymiany glosnikow.
« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2019, 19:56:18 wysłana przez mechu »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Grudnia 2019, 20:24:57 »
Sporo klientów myśli o wymianie jednostki i głośników. Po wymianie jednostki ok 95% rezygnuje z wymiany glosnikow.
Car audio ma ograniczenie nie do przeskoczenia którym jest wysoki poziom hałasu tła.  W moim pokoju av mam rozpiętość dynamiki o 30-40 dB większą niż w samochodzie. Dyskoteki w aucie robić nie zamierzam więc nie ma sensu bić się o jakieś super niskie zniekształcenia bo one i tak są maskowane.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Grudnia 2019, 20:57:39 »
Po wymianie jednostki ok 95% rezygnuje z wymiany glosnikow.
Podzielam, póki co jestem w tych 95%. Zmiana radia robi tu kolosalną robotę. Chociaż nie ukrywam, że pewnie głośniki też zmienię. Fabryczne mają tylko 20 Watt. Myślę o Focalach dedykowanych do Tojoty.

3. Jeżeli zdecyduje się na wymianę radia (w trakcie lub po upływie gwarancji) jak w pkt 2, to czy info z klimy, napędu HSD, kamery cofania, systemu parkowania, będą wyświetlane na ekranie, będzie działać obsługa z kierownicy, a zestaw BT nie będzie wymagał dołożenia mikrofonu.
Info z klimy, HSD, kamera działa. Czujniki cofania też - w sencie ich wizualizacja. Nie dizala mi za ro wizualizacja czujnikow przednich przy jezdzie do przodu, ale do tylu juz tak. Dziwne. Dobrze, ze między zegarkami wszystko pokazuje i piszczy.

Ja kupiłem Dasaitę do Aurisa.  PX6, 4 Gg RAM, 64 Gg ROM, Android 9. Podłączanie proste jak budowa czajnika.

Offline Zibi_z

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Grudnia 2019, 12:22:14 »
Witam
@Stivo - już zdążyłem się zorientować ;)

@mechu
Jak masz do mnie blisko to mogę Ci podpiąć na chwilę jaka stacje i sam zobaczysz jaka jest różnica.

Ps. Na gwarancji możesz robić wszystko.

Niestety kawałek (Wawa), ale jutro będę w serwisie z niedziałającym jednym z pilotów to się zapytam o ich podjecie i z drugiej strony o ceny montażu.

@Jasio
Jesteś z Wawy ? - jest szansa umówić się na obejrzenie twojej instalacji, ewentualnie napisz (może być PW) gdzie montowałeś, kupowałeś? Ile Cie z grubsza to kosztowało?

Ja generalnie jestem zdecydowany na 99,99% na wymianę jednostki, pozostaje kwestia kiedy (czy jak uzbieram trochę kasy, czy dopiero za rok jak skończy się gwarancja), ale raczej będzie to jakiś GMS które mechu poleca i pokazuje na swoim kanale YT (dzięki za recki i demonstracje)

Pozdrawiam
ZiBi
Auris II HSD<-Auris I 1.6<-Nissan Almera<-Fiat TIPO

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl