Autor Wątek: Ostre hamowanie, zapach w aucie  (Przeczytany 1182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michal.adm

• Toyot Leżący
  • *
Ostre hamowanie, zapach w aucie
« dnia: 09 Grudnia 2019, 16:07:38 »
Hey dzisiaj jadac na jednej z glownych ulic w Pn kolejny raz ktos wymusil pierwszenstwo (sic!). Musialem ostro hamowac (redukcja z 80km/h do 20km/h) - auto dodatkowo wpadlo lekko wpadlo w poslizg, aczkolwiek nie bylo zatrzymania, z uwagi na fakt ze samochod przede mna po prostu wlaczal sie do ruchu - wystarczylo ostro zderukowac predkosc.

Poczulem w aucie lekko dziwny zapach, nie powiedzialbym ze koniecznie spalenizna, ale delikatna nuta:). I teraz pytanie do fachowcow;)
Czy taki manewr mogl spodowowac takich zapach z klockow hamulcowych? Ze sprzegla? (Odruchowo w stresie, odrazu oderzylem w sprzeglo i hamulec). Nie wydaje mi sie aby hamowanie z wduszonym sprzeglem moglo powodowac tarcie?:), ale wole zapytac:)

Ciekawotkta..;) tuz obok byly prowadzone jakies prace ziemne, a ja wlaczone AC w aucie?.moze to jakich zapach ze spawania sie dostal?nie wiem:). Wole zapytac, bo jednak gdyby cos?to dla wlasnego bezpieczenstwa wole odrazu wymieniac elementy ktore mogly by sie zuzyc w trakcie takiego hamowania:)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Ostre hamowanie, zapach w aucie
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2019, 17:24:28 »
Nic się nie zużyło, daj sobie spokój.
To już nie te  czasy przed abs , że po gwałtownym hamowaniu zostawały kwadratowe opony.

Offline Sl4V4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudnia 2019, 08:17:29 »
Gdyby po takim manewrze coś się zużywało i konieczna byłaby wymiana, to raczej większość samochodów była by już zezłomowana ;)
Spalanie - Motostat.pl

Offline michal.adm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudnia 2019, 21:16:22 »
Dzieki bardzo!:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl