Autor Wątek: RAV4 III 2007 2,4 2AZ-FE LONG drgania na niskich obrotach  (Przeczytany 1940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sTuningowany

• Prawie Toyot
RAV4 III 2007 2,4 2AZ-FE LONG drgania na niskich obrotach
« dnia: 12 Grudnia 2019, 18:03:19 »
Witam, zwracam się z zapytaniem czy miał ktoś  problem z drganiami w tylnej części ravki na obrotach w zakresie 1500-1700
skrzynia automat, na pierwszy strzał poszedł układ wydechowy, wymieniony tłumik końcowy środkowy, katalizator sprawdzony od dołu ( mam wątpliwości czy nie przytkany) ale dźwięki słychać zdecydowanie w tylnej części, co to może być?
Słychać to jakby rzęziła blacha, metaliczny odgłos. Ravka w gazie, butla we wnęce bagażnika.
W linku podsyłam zdjęcie katalizatora od dołu, wylatuje check P0420, założony emulator drugiej sondy, ale moim zdaniem raczej nie ma to wpływu na owe dźwięki, jeśli się myle prosze o jakiekolwiek sugestie

https://zapodaj.net/94d72a7c0a788.jpg.html

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 III 2007 2,4 2AZ-FE LONG drgania na niskich obrotach
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudnia 2019, 08:07:28 »
przede wszystkim emulator to zły pomysł, nie rozwiązuje problemu tylko go maskuje,
rzeczywiście może być przytkany katalizator i rezonans niesie się po wydechu,
proponował bym udać się do jakiegoś zakładu gdzie czyszczą dpfy, tam też umyją katalizator,
na koniec wywal ten emulator,

sprawdź też poduszki silnika i skrzyni,
 drgania mogą też być od tylnego napędu jeśli masz wersję 4x4

Offline sTuningowany

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudnia 2019, 10:15:47 »
Dzięki za odpowiedź, mógłbyś przybliżyć kwestie z napędem?  owszem wersję posiadam 4WD natomiast napęd dołącza się automatycznie, więc przy spokojnej jeździe na najwyższym biegu i niskich obrotach tylny napęd jest odłączony..
sprawdzałem już wzmocnienie tylnego pasa, jest przykręcone 4 śrubami, ale to nie to.. tak jak pisze nie mam już pomysłu.
osłony termiczne nad wydechem oraz katalizatorem również sprawdozne.
Jeśli chodzi o tylny most jakieś dwa miesiące temu wymieniałem olej w reduktorze, ale nie zauważyłem niczego niepokojącego, zlałem stary olej przez białą kartkę, ale nie było żadnych ewentualnych opiłków itp.
Czy według Ciebie wkład widoczny na zdj sugeruje częściowe przypchanie?

Offline alamsok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Grudnia 2019, 12:53:11 »
Ostatnio przerobiłem podobny temat w SX4 4x4 były zatarte krzyżaki na wale napędowym,po wymianie krzyżaków i wyważeniu wału  spokój i cisza. ps. wał napędowy kręci się cały czas.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2019, 12:55:04 wysłana przez alamsok »

Offline lechoo93

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Stycznia 2021, 15:51:29 »
Witam, odświeżę temat - czy udało się rozwiązać problem? Oraz czy objawy były takie jak opisane w poniższym temacie?
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,43488.30.html
pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl