Witam,
Mam taki problem: Mam auto z końca grudnia 2016, za kilka dni kończy mi się gwarancja. Jednak mam z nim pewien problem: Zdarza się (bardzo rzadko - zdarzyło mi się to ze 3 razy), że nie mogę załączyć długich świateł. Światła są w trybie "auto", jest noc, jadę np. przez las i chcę załączyć długie światła. Mignąć długimi ciągnąc dźwigienkę do kierownicy mogę, ale nie mogę ich włączyć na stałe odpychając dźwigienkę od kierownicy. Normalnie w tej sytuacji zapala się zielona kontrolka automatycznych długich świateł na prawo od kontrolki świateł mijania, a jeśli nic z przeciwka nie jedzie to zapala się niebieska kontrolka i włączają się światła długie. Jednak zdarza się, mimo odepchnięcia dźwigienki od kierownicy zielona (ani niebieska) kontrolka się nie zapala i długie światła nie działają. Jeśli to się zdarzy to próba kilkukrotnego przełączenia dźwigienki nie pomaga. Po prostu nie da się załączyć długich świateł i koniec. Za jakiś czas (kilka minut) problem ustępuje i wszystko działa właściwie.
Byłem z tym problemem w serwisie, ale nie potrafili znaleźć przyczyny usterki. Zależałoby mi na czasie, bo jak pisałem, kończy się gwarancja, a usterka nie jest zdiagnozowana - podczas testu w serwisie się nie ujawniła. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma pomysł, co to może być? Ewentualnie - czy można coś zrobić, żeby naprawić to w ramach gwarancji w późniejszym terminie (może da się gdzieś zgłosić usterkę do zdiagnozowania jeszcze teraz, póki trwa gwarancja, a naprawa nastąpiłaby w momencie, gdy usterka zwiększy częstotliwość występowania i da się ją zaobserwować w serwisie)?