Autor Wątek: Homologacja bagażnika dachowego i haka  (Przeczytany 68769 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Homologacja bagażnika dachowego i haka
« Odpowiedź #105 dnia: 27 Grudnia 2022, 14:26:48 »
Z Twojej wypowiedzi wynika, że można zamontować zwykły hak z przeznaczeniem używania tylko jako "uchwyt na  rowery" tylko jak jest różnica na + w DMC zestawu?
Więc w Camry tylko uchwyt.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Źle zrozumiałeś . Uchwyt bo tak go nazywajmy jeśli DMC auta jest równe DMC zestawu musi być uchwytem i parametr D mówi równać się ZERO (0 )
Nie może być to hak z jakimś uciągiem .

Usłyszałem kiedyś jeden sposób aby zrobić to tanio i dobrze ale to sposób trochę naokoło .
Montujesz hak , a tabliczkę z prawidłowym parametrem zamawiasz na pewnym portalu aukcyjnym

Technologicznie hak i uchwyt to to samo .
Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2022, 14:30:35 wysłana przez talib1990 »

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 27 Grudnia 2022, 14:28:07 »
Witam, jako iż zostałem przywołany do odpowiedzi napiszę jak to wygląda z prawnej strony .....
Jeśli camry posiada możliwość montażu jakiegokolwiek haka , a chcecie wozić tylko rowery - montujcie zwykły hak , róbcie badanie za 35 zł na SKP i róbcie wpis w DR . Te uchwyty do platform są cholernie drogie i trudno dostępne w porównaniu z HAKami .

HAK musi posiadać wpis w Dowód rejestracyjny , natomiast uchwyt na rower NIE .

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Ale mam jeszcze dwa pytania doprecyzowujące:
- jeśli zamontuję uchwyt ("niehak") to nie muszę z nim nic robić formalnie (SKP, DR). Czy i co wtedy może chcieć Policja przy kontroli? Czy nie będzie problemu z uzyskaniem 3. tablicy rejestracyjnej?
- jeśli zamontuję zwykły hak (można? DMC zestawu= DMC samochodu) to diagnosta wystawi papier że masa ciągniętej przyczepy=0 bądź że nie można ciągnąć przyczepy? I taki wpis w DR wyląduje?
Uchwytu nie zgłaszasz nigdzie ponieważ jest tylko uchwytem , co do policji różnie bywa . Są mniej i bardziej douczeni funkcjonariusze . Jeden zobaczy chujka z tyłu i zabierze dowód , drugi sprawdzi tabliczkę ;)

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #107 dnia: 27 Grudnia 2022, 14:49:14 »
A tak to wyglada w ewidencji PRZEDlift. A polift?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 27 Grudnia 2022, 15:00:37 »
Chwilę temu napisałem. Nie ma określonej DMC zespołu pojazdów na tabliczce znamionowej pojazdu. Czyli nie można nic zamontować.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 27 Grudnia 2022, 17:42:14 »
Ja do Camry będę montował bagażnik na dach i na niego rowery.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 27 Grudnia 2022, 18:10:10 »
Nie ma innej opcji.
Swoją drogą rozmawiałem z w miarę ogarniętym sprzedawcą. Widać było że zna temat i już niejeden klient go przećwiczył.
Przy okazji- nie ma opcji otworu na narty poza pakietem VIP (jeśli będzie pakiet).

Offline Calamardo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 27 Grudnia 2022, 19:09:55 »
Po mojemu to niewygodne ( szkoda pleców, a żona to już zupełnie bez szans żeby sama rower założyła czy nawet zdjęła na szkolnym wyjeździe ), poza tym z aerodynamicznego punktu widzenia to też horror bo rowery na dachu działają jak żagiel i samochód podczas wiatru zachowuje się nieprzewidywalnie. Do tego hałas jest paskudny nawet z pustymi belkami ( a miałem niby najlepsze Thule ).
Optymalny jest hak rowerowy, wtedy większa część rowerów jedzie za samochodem w tunelu aerodynamicznym. Pomijam takie drobiazgi jak kwestie bezpieczeństwa bo już kilku znajomych próbowało wjechać do garaży podziemnych z rowerami na dachu -  to bardzo kosztowna pomyłka.

Belki w zasadzie mają tylko jeden pozytyw - CENA.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2022, 19:17:39 wysłana przez Calamardo »

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 27 Grudnia 2022, 20:32:34 »
W przypadku Camry (aktualnej wersji) belki mają jedną zaletę (przy wszystkich wadach które wymieniłeś)- są jedyną możliwą opcją przewozu rowerów. Chyba że rozważasz przewożenie w bagażniku (ja jeden rower w Octavii liftback mieszczę).

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #113 dnia: 27 Grudnia 2022, 20:43:03 »
Ja mam belki na gore auta. Spalanie +2 litry. Nie jest super glosno. Czy na dach czy na hak i tak zona by nie montowala.

Offline Calamardo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 27 Grudnia 2022, 20:54:37 »
W przypadku Camry (aktualnej wersji) belki mają jedną zaletę (przy wszystkich wadach które wymieniłeś)- są jedyną możliwą opcją przewozu rowerów
A dlaczego nie hak na rowery?  Na to nie trzeba homologacji i już montowałem w 2 samochodach na gwarancji, które również nie posiadały homologacji na hak.
O np. ten:
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2022, 21:08:57 wysłana przez Calamardo »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #115 dnia: 27 Grudnia 2022, 21:03:33 »
W przypadku Camry (aktualnej wersji) belki mają jedną zaletę (przy wszystkich wadach które wymieniłeś)- są jedyną możliwą opcją przewozu rowerów
A dlaczego nie hak na rowery?  Na to nie trzeba homologacji i już montowałem w 2 samochodach na gwarancji, które również nie posiadały homologacji na hak.
O np. ten:

Bo w wersji po FL pozycja D1 jest inna niz D2.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 27 Grudnia 2022, 21:09:40 »
Przy niewątpliwych zaletach bagażnika rowerowego na haku (wygoda, bezpieczeństwo i aerodynamika) ja z własnego doświadczenia nie polecam tego rozwiązania ponieważ takie wydłużenie pojazdu za jego osią z jednoczesnymi siłami nacisku w dół powoduje dobijanie zawieszenia i szybkie zużycie jego elementów. Dla porównania prawidłowo załadowana ciągnięta przyczepa ma dużo mniejszy nacisk na hak, no ale to nie jest tematem tego rozważania.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 27 Grudnia 2022, 21:23:42 »

Dowiesz się gdy przeczytasz wcześniejsze wpisy.
A przy okazji sprawdź w tym Chevrolecie czy w pozycji F3 dowodu rejestracyjnego jest jakaś wartość wpisana.
Zamontować można wszystko (prawie). Pytanie o skutki - głównie formalno- prawne

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #118 dnia: 27 Grudnia 2022, 22:06:55 »
Toyota to chyba na złość robi klientom. Przed liftem choć uchwyt był dopuszczalny.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 27 Grudnia 2022, 22:25:23 »
Po mojemu to niewygodne ( szkoda pleców, a żona to już zupełnie bez szans żeby sama rower założyła czy nawet zdjęła na szkolnym wyjeździe ),

To jedyna opcja dla modelu MR23. Z resztą nie wiadomo czy i ile będziemy z takiej opcji korzystali ;-) O ile wogóle. Co to dźwigania rowerów to spokojnie, mamy bardzo lekkie szosówki. Ważą tyle co nic. A Camry jest bardzo niskim samochodem (porównując do wszechobecnych i modnych SUVów).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl