Autor Wątek: Homologacja bagażnika dachowego i haka  (Przeczytany 68771 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Calamardo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Homologacja bagażnika dachowego i haka
« Odpowiedź #120 dnia: 27 Grudnia 2022, 22:44:03 »
czy w pozycji F3 dowodu rejestracyjnego jest jakaś wartość wpisana
Nic nie wpisane, tzn "-"

Zamontować można wszystko (prawie). Pytanie o skutki - głównie formalno- prawne
Dużo grubsze przekręty przechodzą bez problemu. A gdyby np. zacząć się interesować samochodami z Ukrainy jeżdżącymi po naszych drogach pewnie też połowa by utknęła na parkingach policyjnych.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2022, 22:51:29 wysłana przez Calamardo »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 27 Grudnia 2022, 23:02:55 »
Toyota to chyba na złość robi klientom. Przed liftem choć uchwyt był dopuszczalny.
Nie Toyota. Camry na innych rynkach świata można wyposażyć w bagażnik dachowy i hak.
To są właśnie działania geniuszy z TME i TCE. Wg. mnie od dłuższego czasu zatrudniają tam największych debili z branży motoryzacyjnej.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #122 dnia: 27 Grudnia 2022, 23:04:53 »
"Bez problemu" przechodzi dużo rzeczy. Przynajmniej do czasu. A wtedy prokurator albo ubezpieczyciel postarają się, zeby udowodnić, że to właśnie nielegalny hak/uchwyt był przyczyną wypadku lub jego skutków.

Czego oczywiście nikomu nie życzę.

A w najłagodniejszym przypadku przy kolejnym przeglądzie w SKP trafisz na diagnostę, który zakwestionuje ten uchwyt.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #123 dnia: 27 Grudnia 2022, 23:07:32 »
Nie Toyota...
Ale to też działy toyoty i toyota ich rozlicza, więc toyota. Za budowę odpowiada kierownik budowy, nie murarz.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 27 Grudnia 2022, 23:07:59 »
Toyota to chyba na złość robi klientom. Przed liftem choć uchwyt był dopuszczalny.
Nie Toyota. Camry na innych rynkach świata można wyposażyć w bagażnik dachowy i hak.
...

Co do montażu bagażnika dachowego to raczej nie ma problemu. Nawet dzisiaj w salonie sprzedawca (ten z którym rozmawiałem o hakach, czyli w miarę ogarnięty) oferował, że mogą cos dokompletować do zakupu (oczywiście nie firmowany prez Toyotę bo takich nie ma).

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 27 Grudnia 2022, 23:21:00 »
Dobry jesteś :). Z hakiem masz problem, a bagażnik dachowy nie robi na Tobie żadnego wrażenia.
Prokuratora zobaczysz jak Ci te rowery spadną podczas jazdy autostradą. Czego Ci nie życzę. Tak jak już kiedyś pisałem, powinien być obligatoryjny zakaz wożenia rowerów na dachu. Widziałem jak w aucie jadącym przede mną „wypiął” się rower. Dobrze, że jechał prawy, pasem i rower poleciał „w las”, a nie w jakiś teren zabudowany.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 27 Grudnia 2022, 23:46:06 »
Opieram się na konkluzjach z dyskusji w tym wątku jak i słowach sprzedawcy. Jedną z konkluzji było, że bagażnik dachowy (możliwość jego montażu) nie jest elementem badań homologacyjnych.
Można zamontować belki dachowe (oczywiście z homologacją). Takie ma n.in. Cruz, Yakima. Thule udaje że nie ma ale sprzedaje w Polsce wersję na USA.

Może w taki razie wrócimy do początku dyskusji i odświeżymy temat bagażnika dachowego?

A co do spadających rowerów. Wypadek czy awaria może się zdarzyć zawsze (czasem przez ludzką głupotę czy bezmyślność). Ale widziałem też odpadające koła od samochodu (dotoczyło się od ronda na pl. Grunwadzkim prawie pod most Grunwaldzki :) ), deski spadające z przyczepek, klapę silnika podnoszącą się w czasie jady...

« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2022, 23:49:45 wysłana przez pawelll »

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 28 Grudnia 2022, 00:43:33 »
Znalazłen instrukcję Camry (polską/europejską).
o haku/holowaniu:
Toyota nie zaleca holowania przyczepy tym samochodem. Nie zaleca również montowania haka holowniczego lub uchwytów
na wózek inwalidzki, skuter, rower itp. Samochód ten nie jest przystosowany do holowania przyczepy lub stosowania uchwytów mocujących.

Co do dachu: - są przywołania o przewożeniu na dachu długich obiektów (str. 312) i info że bagażnik dachowy zwiększa zużycie paliwa. Nie ma zapisów że bagażnik nie może być montowany (choć brak informacji o dopuszczalnym obciążeniu dachu). To poniekąd wynika z homologacji belek (Cruz ma chyba 60 kg).

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #128 dnia: 28 Grudnia 2022, 08:34:45 »
Montaż haka to ingerencja w strukturę pojazdu, prawo wymaga wpisania tę czynność w dowód rejestracyjny i diagnosta jest tutaj wyrocznią. Nie ma co dyskutować w tej kwestii.
W kwestii wożenia czegokolwiek na dachu to nie ma tu jednoznacznych zakazów. Czy ktoś nam zabroni nam przewozić np. choinkę, materac przypięty do dachu. Otóż nie, należy jednak przestrzegać przepisów kodeksu drogowego (wystawanie poza obręb pojazdu, zapewnienie widoczności, czystości, itp.). Za to wszystko odpowiada kierowca. Skoro w USA dopuszczają montaż bagażnika na dachu to jednoznacznie dach jest na to przygotowany, ponadto jeśli TMP zaleca czy nie zaleca to znaczy, że nie zabrania. Ja w przyszłości kupię elementy Thule, takie jakie sugeruje strona Thule.us.
Jeśli ktoś „gubi” towar z firmowego urządzenia jakim np. są produkty Thule, albo kupuje jakieś tanie, niesprawdzone badziewie z portali to widocznie jest idiotą.
Tyle w temacie.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 08:37:56 wysłana przez Bierut »

Offline Calamardo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: 28 Grudnia 2022, 22:28:58 »
Chwilowo nie mam ciśnienia na rowery ( których osobiście nie znoszę ), ale jeśli mi się kiedyś zmieni nie będę się zastanawiał nawet 5 minut instalując markowy uchwyt rowerowy ( hak/niehak ) do Camry. Nie wydaje mi się żeby lifting Camry gwałtownie zmienił konstrukcję i parametry samochodu nagle uniemożliwiając mu przewiezienie kilkudziesięciu kilo zaraz za zderzakiem.
Co do ciągnięcia przyczepy to nie wydaje mi się żeby hybryda była do tego najlepszą opcją. Gdybym brał pod uwagę przyczepę to kupiłbym zupełnie inny samochód lub po prostu wynajął campera czy co tam potrzebne. No niestety nie ma i nie będzie samochodu do wszystkiego. Camry tak samo NIE JEST samochodem sportowym jak ciężarowym.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 22:33:44 wysłana przez Calamardo »

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #130 dnia: 31 Grudnia 2022, 16:58:40 »
Tylko jak w czarny przywieźć choinkę do domu?

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 03 Stycznia 2023, 22:54:39 »
ja wiozłem wystajaca choinke w bagazniku camry  z otwartą klapą ;)

Offline Krzysiak

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #132 dnia: 12 Marca 2023, 15:57:16 »
Z racji tego, że gwarancja wygasła zdecydowałem się na montaż haka. Nie miałem okazji jeszcze go przetestować z rowerami (jechałem tylko z pustą platformą), ale wg producenta naciść na oś to 90kg, więc można bez problemu brać platformę na 3/4 rowery. Dla mnie super alternatywa w stosunku do belek na dachu, jedynym minusem może być problem z parkowaniem, bo jednak auto z platformą jest znacznie dłuższe.
IMG-0629" border="0

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #133 dnia: 12 Marca 2023, 16:15:26 »
Z racji tego, że gwarancja wygasła zdecydowałem się na montaż haka. Nie miałem okazji jeszcze go przetestować z rowerami (jechałem tylko z pustą platformą), ale wg producenta naciść na oś to 90kg, więc można bez problemu brać platformę na 3/4 rowery. Dla mnie super alternatywa w stosunku do belek na dachu, jedynym minusem może być problem z parkowaniem, bo jednak auto z platformą jest znacznie dłuższe.
IMG-0629" border="0
A co z przeglądami?

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #134 dnia: 12 Marca 2023, 17:27:19 »
Witamy na forum. W czasie obowiązywania gwarancji również mogłes go zalozyc
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl