Autor Wątek: Camry płynie bez vin  (Przeczytany 6831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dpitera

• Toyot Leżący
  • *
Camry płynie bez vin
« dnia: 29 Grudnia 2019, 18:19:16 »
Pytanie do tych, co już odebrali auto. Ile czasu płynie Camry z Japonii + ile czasu na dojazd po Europie? Planowany mam odbiór w styczniu a jeszcze nie mam VIN-u. Norma to czy już mam extra bonus - obsunięcie w terminie?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Camry płynie bez vin
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2019, 20:34:33 »
Pytanie do tych, co już odebrali auto. Ile czasu płynie Camry z Japonii + ile czasu na dojazd po Europie? Planowany mam odbiór w styczniu a jeszcze nie mam VIN-u. Norma to czy już mam extra bonus - obsunięcie w terminie?
Norma. Nie ka czym sie przejmowac.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia 2019, 14:32:00 »
U mnie VIN było widać po opuszczeniu fabryki. Od zamówienia do odbioru czekałem troche ponad 1,5 miesiąca.
Pod koniec działała nawet aplikacja na stronie do śledzenia statusu zamówienia ;)

Offline dpitera

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudnia 2019, 22:48:49 »
Orientujecie się czy Camry docierają do Polski w terminach deklarowanych przez salony? Zamówiłem auto w październiku z odbiorem na styczeń. Możliwe, że Camry przyjdzie w terminie? Podrzućcie jakie macie daty zamówień/odbiorów.

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2019, 23:12:22 »
Orientujecie się czy Camry docierają do Polski w terminach deklarowanych przez salony? Zamówiłem auto w październiku z odbiorem na styczeń. Możliwe, że Camry przyjdzie w terminie? Podrzućcie jakie macie daty zamówień/odbiorów.

Zanim dotrze w okolice Grójca minie z 2-3tyg, ale myk może być taki, ze gwarancja na auto biegnie Ci od dnia zamówienia ......

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Grudnia 2019, 09:40:06 »
Gwarancja rozpoczyna się od dnia dostawy.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Grudnia 2019, 10:27:19 »
Gwarancja rozpoczyna się od dnia dostawy.

Nie do konca tak jest. Salony oszukuja zamawiajac wiecej samochodow do siebie na stock zeby zrobic limity i otrzymac bonusy od centrali. Przy odbiorze weryfikujcie date gwarancji.

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Grudnia 2019, 11:02:50 »
Z czymś takim się nie spotkałem, ale nawet gdyby coś takiego miało miejsce, to prawo UE i PL reguluje tą kwestię. Okres gwarancji rozpoczyna się od daty wydania towaru.

https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/gwarancja/

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Grudnia 2019, 11:40:54 »
Z czymś takim się nie spotkałem, ale nawet gdyby coś takiego miało miejsce, to prawo UE i PL reguluje tą kwestię. Okres gwarancji rozpoczyna się od daty wydania towaru.

https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/gwarancja/
Gwarancji czy rękojmi? Zobacz co np. Motodoradca ostatnio wrzucal. Ze ludzie kupuja auta ze skrocona gwarancja bo dealerzy sobie rejestruja pojazdy na siebie i gwarancja juz leci. Na pewno nikt tego nie robi na masowa skale ale kilka takich autek moze sie zdarzyc zawsze.

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Grudnia 2019, 12:03:39 »
Tak, jeśli auto było zarejestrowane na delear to jak najbardziej, podobnie jak w przypadku kiedy kupujesz używane auto od innej osoby - ale w takim przypadku jesteś drugim właścicielem, a czas gwarancji liczy się od momentu dostarczenia auta do pierwszego właściciela.
Jeśli kupujesz nowy samochód sprawa wygląda inaczej.

Offline dpitera

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Grudnia 2019, 13:51:53 »
Niby wszystko już zostało napisane nt. odbioru auta tu:

https://forum.kia-motors.pl/viewtopic.php?f=21&t=1551

...ale może warto jeszcze o czymś wspomnieć?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Grudnia 2019, 17:27:23 »
Tak, jeśli auto było zarejestrowane na delear to jak najbardziej, podobnie jak w przypadku kiedy kupujesz używane auto od innej osoby - ale w takim przypadku jesteś drugim właścicielem, a czas gwarancji liczy się od momentu dostarczenia auta do pierwszego właściciela.
Jeśli kupujesz nowy samochód sprawa wygląda inaczej.

Spojrz na ten film https://youtu.be/nagyF-rlWvw

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Stycznia 2020, 09:57:30 »
1) Nawet w tym filmiku jaki podałeś mowa jest o tym, że gwarancja jest od daty wydania samochodu, co ma się nijak do tego czym straszył @sinuspi
2) Jeśli takie praktyki zdarzają się w salonie to jest to ewidentny "przewał", który potwierdzasz swoim podpisem. Wiążący jest podpis na dokumencie wydania samochodu, a nie to co ktoś sobie wpisał do komputera. Jeśli podpiszesz w grudniu, że auto zostało odebrane w czerwcu to gwarancje masz faktycznie od daty wydania samochodu, która jest na protokole z twoim podpisem. Możesz mieć elektorniczny obieg dokumentów oraz system w którym masz wprowadzone dane, ale do sprawy musisz przedstawić dokumenty z podpisami - tylko one są prawnie wiążące(no chyba, że użyty był kwalifikowany podpis elektroniczny, ale tutaj nadal są podpisane dokumenty a nie wykaz z bazy którą ktoś sobie zrobił i mógł dowolnie modyfikować).
3) Trzeba zawsze czytać to co się podpisuje i nie godzić się na takie przekręty. To nie mikser za 50zl. Nie kupił bym już żadnego samochodu w salonie, który próbował by zrobić takie coś.
4) W tym roku odbierałem 2 auta. Jedno było na stocku w salonie, drugie było zamawiane w obu gwarancja i data odbioru była zgodna z tym jak faktycznie zostało wydane.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2020, 10:04:18 wysłana przez snickers »

Offline Sinuspi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Stycznia 2020, 19:56:45 »
Nawet w tym filmiku jaki podałeś mowa jest o tym, że gwarancja jest od daty wydania samochodu, co ma się nijak do tego czym straszył @sinuspi
2) Jeśli takie praktyki zdarzają się w salonie to jest to ewidentny "przewał", który potwierdzasz swoim podpisem. Wiążący jest podpis na dokumencie wydania samochodu, a nie to co ktoś sobie wpisał do komputera. Jeśli podpiszesz w grudniu, że auto zostało odebrane w czerwcu to gwarancje masz faktycznie od daty wydania samochodu, która jest na protokole z twoim podpisem. Możesz mieć elektorniczny obieg dokumentów oraz system w którym masz wprowadzone dane, ale do sprawy musisz przedstawić dokumenty z podpisami - tylko one

Nie straszę, chyba źle dobrałeś słowo w wypowiedzi. Dmucham na zimne - warto wiedzieć, i wiedzieć jak się przed tym ustrzec. 

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Stycznia 2020, 20:25:17 »
Mówienie człowiekowi, który właśnie wydał nie małą kasę na auto, że robią go w konia, w dodatku podając nieprawdziwe informację to dla mnie jednak trochę straszenie.

Polskie/Europejskie przepisy mówią jasno o tym, że gwarancja obowiązuje od daty odbioru towaru, nie jego zamówienia.
W przypadku klienta indywidualnego, nawet jeśli podpisał by taki protokół, ma na tyle innych dokumentów potwierdzających kiedy faktycznie nastąpił odbiór, że UOKiK po zgłoszeniu zrobił by takiemu dealerowi jesień średniowiecza z d...

PS. Jeśli ktoś faktycznie trafił na taki przypadek, polecam znalezienie kancelarii prawniczej, która zajmuje się klauzulami abuzywnymi, sporo żyje głównie z szukania regulaminów firm do których można się przyczepić i wysyłają wnioski "ugodowe" strasząc, że zgłoszą sprawę do UOKiK. Z uwagi na grożące wysokie kary, zwykle dochodzi do ugody. Nie musiałeś nawet mieć problemu z uznaniem gwarancji, wystarczy sam fakt łamania przepisów, którym zajął by się UOKiK.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl