Na ta chwilę są tylko 3 opony warte uwagi. Temat wałkowałem na swoich dwóch autach. Przed odbiorem RAVki sprawdzałem różne źródła, żeby dowiedzieć się jak całoroczne sprawdzają się w cięższych autach.
Po wnikliwych poszukiwaniach te poniżej są na pewno godne uwagi, która lepsza? Trochę zależy od warunków gdzie się będzie jeździło.
Micheline CrossClimat+ (bardziej letnia niż zimowa, dobrze na suchym, bardzo dobrze na mokrym, dobrze na śniegu, nie zużywa się, ma niskie opory toczenia, cicha) z uwag, mniej trzymania bocznego
Vredestein Quatrac 5 (weteranka opon całorocznych, bardziej zimowa niż letnia, cicha)
Bridgestone Weather Control A005 (bardziej letnia niż zimowa, ale o niej wiemy najmniej bo najnowsza konstrukcja, hamowanie i trzymanie boczne lepiej niż CrossClimat)
Piszę o 3 powyżej, bo te miałem okazję sam sprawdzić*
W moich poszukiwaniach najbardziej zależało mi na zachowaniu opon na mokrym, suchym w różnych temperaturach i możliwie cicho. Bo w tych warunkach jeżdżę 98% w roku. Śnieg w Wielkopolsce jest bardzo rzadko, i tutaj zależy mi żeby opona dała radę ruszyć i zatrzymać się kiedy chcę, bo jak śnieg u mnie to i tak jeżdżę zachowawczo.