Autor Wątek: Opony toyota rav 4  (Przeczytany 8510 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Toyota rav4 2008

• Toyot Leżący
  • *
Opony toyota rav 4
« dnia: 05 Stycznia 2020, 19:56:40 »
Witam użytkowników Toyoty rav 4 3 generacji 05-12r. Mam pytanko czy ktoś używa opon wielosezonowych całorocznych? Jeśli tak to jakie polecacie? A jeśli nie to które były by dobre w szczególności na warunki śnieg,bloto,deszcz lub zamarzniety deszcz i śnieg. Planuję kupić michelin cross climate lub Goodyear vector 4season lub nokian albo falken.

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Opony toyota rav 4
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2020, 21:15:50 »
Vredestein Quatrac 5

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2020, 15:45:14 »
na zamarznięty deszcz oraz śnieg tylko opony z kolcami. Pytanie jest absurdalne, poza tym temat był wałkowany po stokroć; poczytaj proszę poprzednie wątki.

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Stycznia 2020, 07:07:39 »
Sądząc po wymienionych oponach, kolega nie chce się daleko zjeżdżać z asfaltu....
Vredestein Quatrac 5 bieżnikiem przypomina oponę zimową,  nie widzę przy normalnej jeździe różnicy do OEM letnich.
W testach wychodzi bardzo dobrze, wybrałem ponieważ była tańsza od najdroższych michelin ( które nie są typową oponą wielosezonową ).. 

Offline Toyota rav4 2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Stycznia 2020, 09:12:07 »
Jeżdżę ogólnie po mieście do pracy. Trochę trasa ale zimie raz w roku albo zakopane Albo wisla. Ja myślałem właśnie o michelin cross climate bo ma płatek śniegu szczyty gór i m+s homologację. Ale martwi mnie właśnie ze jest to opona letnia z homologacja na zime. Jeszcze między nokian woaterproff się zastanawiałem ale są zbierzne opinie. Bardzo dobre i bardzo zle. Ze zabkuja ciężkie do wyważenie itd.

Offline Toyota rav4 2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Stycznia 2020, 09:15:27 »
Tydz temu byłem na zimowych w zakopanem i bez problemu dawałem radę choć opony już wiekowa są do wyrzucenia dlatego jak najszybciej muszę zmienić. A przedwczoraj właśnie na osiedlu nie umiałem zaparkowac na nich. Był ubity śnieg i na wierzchu zamarzniety deszcz. Skrecalem a auto prosto. Gdzie mniejsze autka spokój ie wjezdzaly na osiedle. Co mnie zdziwiło. Nawet załączenie 4x4 napędu nie pomoglo

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Stycznia 2020, 11:02:25 »
Ja mam nokian weatherproof i jestem zadowlony, nie miałem problem u z wyważeniem a co rok wyważam + wymieniałem drążki więc robiłem zbieżność + wyważanie. Ogólnie nie jest źle, na śniegu i mokrym zachowuje się poprawnie. Trochę je słychac ale gorsze miałem sezonowe. Jedyny minus to z racji miękkiej mieszanki szybko je latem zjada, 50k km moim zdaniem to wszystko co się da zrobić przy normalnej raczej spokojnej jeździe. Jak chcesz to mogę fotę zrobić jak wygląda wyząbkowanie po 30k km

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Stycznia 2020, 13:01:13 »
Na ta chwilę są tylko 3 opony warte uwagi. Temat wałkowałem na swoich dwóch autach. Przed odbiorem RAVki sprawdzałem różne źródła, żeby dowiedzieć się jak całoroczne sprawdzają się w cięższych autach.

Po wnikliwych poszukiwaniach te poniżej są na pewno godne uwagi, która lepsza? Trochę zależy od warunków gdzie się będzie jeździło.

Micheline CrossClimat+ (bardziej letnia niż zimowa, dobrze na suchym, bardzo dobrze na mokrym, dobrze na śniegu, nie zużywa się, ma niskie opory toczenia, cicha) z uwag, mniej trzymania bocznego
Vredestein Quatrac 5 (weteranka opon całorocznych, bardziej zimowa niż letnia, cicha)
Bridgestone Weather Control A005 (bardziej letnia niż zimowa, ale o niej wiemy najmniej bo najnowsza konstrukcja, hamowanie i trzymanie boczne lepiej niż CrossClimat)

Piszę o 3 powyżej, bo te miałem okazję sam sprawdzić*

W moich poszukiwaniach najbardziej zależało mi na zachowaniu opon na mokrym, suchym w różnych temperaturach i możliwie cicho. Bo w tych warunkach jeżdżę 98% w roku. Śnieg w Wielkopolsce jest bardzo rzadko, i tutaj zależy mi żeby opona dała radę ruszyć i zatrzymać się kiedy chcę, bo jak śnieg u mnie to i tak jeżdżę zachowawczo.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2020, 13:07:24 wysłana przez Skylog »

Offline tabazagt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Stycznia 2020, 23:33:53 »
Bridgestone Weather Control A005 wypada najgorzej jeśli chodzi o porównanie tych trzech modeli...

test
https://alltyretests.com/bridgestone-weather-control-a005-test-review/

jeśli chodzi o jej przydatność zimą i najgłośniejsza w teście.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2020, 23:41:58 wysłana przez tabazagt »

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Stycznia 2020, 08:45:19 »
Bridgestone Weather Control A005 wypada najgorzej jeśli chodzi o porównanie tych trzech modeli...

test
https://alltyretests.com/bridgestone-weather-control-a005-test-review/

jeśli chodzi o jej przydatność zimą i najgłośniejsza w teście.

O! Moje nokiany na mokrym i zimą sobie radzą bardzo dobrze w tym teście co mnie też zaskoczyło pozytywnie po przesiadce na wielosezonówki, musze przyznac że zgadzam się z testem jeśli chodzi o ich zużycie, bardzo szybko znikają:( 

Offline Hayabusa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Stycznia 2020, 06:46:11 »
Witam was
W swoim samochodzie mam zamontowane vredestein quadrac 5.
Jeżdżę na nich od pół roku, jestem zadowolony z wyboru.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Jaimeteddy

• Początkujący
    • The Tire Deets
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Kwietnia 2020, 16:57:17 »
Zestaw opon, którego używam na zimę, to Blizzak WS90, obecnie zastanawiam się nad wyborem opon całorocznych i specjalistycznych opon letnich. Potrzebuję do tego porady.

Offline Kaka84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Kwietnia 2020, 13:10:51 »
Zerknij jeszcze na continental allseasoncontact mogą się sprawdzić w hybrydach bo mają niskie opory toczenia

Offline Hayabusa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Kwietnia 2020, 13:12:00 »
U siebie mam opony jak w poście wyżej. Sprawują się prawidłowo.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline MarSo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwietnia 2020, 12:07:50 »
Hej koledzy A może mi ktoś z was powiedzieć jakie są parametry dla felgi takie fabryczne Chcę kupić felgi ale poza salonem ale takie żeby były dokładnie jak specyfikacji
Czy to są takie  ?
Srednica 18 cali
Szerokość 7 cali
ET 35
Otwór centralny 60.10
Rozstaw śrub 5x 114.30

Chciałbym kupić taki zestaw żeby później w razie co nikt mi nie zarzucił że naruszyłem warunki gwarancji i żeby ubezpieczalnia nic się nie mogła przyczepić
Bo rozumiem że można kupić inne i stosować różne dystanse ale to już chyba nie bardzo

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl