Autor Wątek: Rozpoznawanie znaków z ograniczeniem predkosci  (Przeczytany 14332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GoldMan

• Toyot Leżący
  • *
Rozpoznawanie znaków z ograniczeniem predkosci
« dnia: 06 Stycznia 2020, 08:24:06 »
Corolla wersja selection 2.0. 
Czy ktos z Was uzywal funkcji automatcznego dopasowania predkosci do znakow rozpoznanych przez
pojazd ? 

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rozpoznawanie znaków z ograniczeniem predkosci
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2020, 09:33:01 »
Nie kojarzę takiej funkcji. Wiem, że mając włączony tempomat można przytrzymując RES+ lub SET- ustawić prędkość na taką jaką wskazuje ostatni rozpoznany znak, ci jest opisane w instrukcji (sedan).
Gdzie można włączyć automatyzację o której piszesz?

Offline GoldMan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2020, 09:55:43 »
[/img]
Nie kojarzę takiej funkcji. Wiem, że mając włączony tempomat można przytrzymując RES+ lub SET- ustawić prędkość na taką jaką wskazuje ostatni rozpoznany znak, ci jest opisane w instrukcji (sedan).

Instrukcja obslugi strona 344

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2020, 10:28:39 »

Niestety strona 344 mówi o czymś zupełnie niezwiązanym, może masz inny silnik lub nadwozie.

To o czym ja piszę znajduje się na stronie 263 i nie ma tutaj żadnej automatyzacji bez angażowania kierowcy. By ustawić prędkość pojazdu taką jak na ostatnim rozpoznanym ograniczeniu trzeba użyć przycisku na kierownicy. Jeśli ograniczenie się zmieni trzeba jeszcze raz wykonać tę czynność, samo się nie przedstawi. Żeby nie było, że teoretyzuję, sprawdziłem to wielokrotnie podczas jazdy.
Załączam zrzuty wyżej wymienionych stron (Hybryda 1.8, sedan).
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2020, 10:30:59 wysłana przez PLS »

Offline GoldMan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2020, 10:39:27 »

Niestety strona 344 mówi o czymś zupełnie niezwiązanym, może masz inny silnik lub nadwozie.

To o czym ja piszę znajduje się na stronie 263 i nie ma tutaj żadnej automatyzacji bez angażowania kierowcy. By ustawić prędkość pojazdu taką jak na ostatnim rozpoznanym ograniczeniu trzeba użyć przycisku na kierownicy. Jeśli ograniczenie się zmieni trzeba jeszcze raz wykonać tę czynność, samo się nie przedstawi. Żeby nie było, że teoretyzuję, sprawdziłem to wielokrotnie podczas jazdy.
Załączam zrzuty wyżej wymienionych stron (Hybryda 1.8, sedan).

Poszukaj instrukcji do wersji 2.0  HB

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2020, 10:41:17 »
A ja mam przy okazji trochę inne pytanie. Czy ten system w rozpoznaje już znak Teren zabudowany i jego zakończenie? I druga rzecz: czy skrzyżowanie znosi (usuwa z wyświetlacza) znak ograniczenia obowiązujący przed skrzyżowaniem? W Aurisie brak jednego i drugiego, i dla mnie jest to bezużyteczny gadżet. Mam nadzieję, że teraz już to poprawili.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2020, 10:48:15 »
Czy ten system w rozpoznaje już znak Teren zabudowany i jego zakończenie? I druga rzecz: czy skrzyżowanie znosi (usuwa z wyświetlacza) znak ograniczenia obowiązujący przed skrzyżowaniem? W Aurisie brak jednego i drugiego, i dla mnie jest to bezużyteczny gadżet. Mam nadzieję, że teraz już to poprawili.
Czasami rozpoznawany jest znak rozpoczęcia i zakończenia terenu zabudowanego, zdecydowanie częściej ten drugi. Niestety nie wiąże się to z żadną prędkością, po prostu przez kilka sekund wyświetla się taki znak (mowa o jednym wyświetlanym znaku, nigdy nie korzystałem z zakładki gdzie tych znaków widać więcej).
Skrzyżowania nie odwołują znaków, jest to bardzo ułomny system, daleko mu do tego w nowych modelach grupy VAG w połączeniu z ich aktywnym tempomatem, ale tam chyba większość jest brana z nawigacji (trzeba mieć navi), ale również to nie jest idealne bo w przypadku zmiany organizacji ruchu nie zadziała.
Człowiek to człowiek, nie zawsze da się zastąpić myślenie jakimś algorytmem a obecne rozwiązanie Toyoty dotyczące rozpoznawania znaków i adaptacji prędkości do występujących na drodze ograniczeń tejże jest daleko za rozwiązaniami konkurencji
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2020, 10:50:55 wysłana przez PLS »

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Stycznia 2020, 10:53:44 »

Byłbyś tak dobry i wysłał mi linka w PW lub wrzucił tu zrzut tej strony? 2.0 HB ale jaki silnik?

Offline GoldMan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Stycznia 2020, 11:01:53 »

Byłbyś tak dobry i wysłał mi linka w PW lub wrzucił tu zrzut tej strony? 2.0 HB ale jaki silnik?

Silnik 2.0  hybryda, selection, HB

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Stycznia 2020, 11:12:50 »
Proszę nie brać tego do siebie.
Zastanawia mnie tylko, skąd przekonanie, że systemy bezpieczeństwa i wspomagania kierowania, mają zastąpić kierowcę?
Później widzimy tych "nieśmiertelnych" jeżdżących autostradami 250 km/h.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Stycznia 2020, 11:37:26 »
Tez mnie to ostatnio zaczelo zastanawiac. Przegladajac strone Toyoty zauwazylem ze sa dwa aktywne tempomaty ACC i IACC ten drugi podobno sam ustawiaa predkosc do ograniczenia predkosci. Co do rozpoznawania znakow zadko kiedy rozpoznaje poczatek/koniec obszaru zabudowanego tak samo jak i drogi ekspresowei a autostrady jednak patrzac na ograniczenie w 95% sie zgadza i wedlug mnie zdejmuje je po wyjechaniu z miasta tak samo jak po przejechaniu skrzyżowania. Ja mam navi wiec bardzo mozliwe ze z niej pobiera dane.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Stycznia 2020, 11:46:18 »
Ja mam navi wiec bardzo mozliwe ze z niej pobiera dane.

Zdecydowanie nie. Znaki "rozpoznaje" kamera zamontowana nad lustrem w szybie, u mnie robi to w 95% poprawnie, nadzorowanie pasa ruchu to też jej robota.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Stycznia 2020, 11:46:34 »
Proszę nie brać tego do siebie.
Zastanawia mnie tylko, skąd przekonanie, że systemy bezpieczeństwa i wspomagania kierowania, mają zastąpić kierowcę?
Później widzimy tych "nieśmiertelnych" jeżdżących autostradami 250 km/h.
Vini, zgadzam się z Tobą, ale nie o to tu idzie. Wspomóc nie znaczy wyręczyć czy zastąpić. Na to jeszcze trochę poczekamy.

Wracając do rozpoznawania znaków wychodzi na to, że jest to totalna klapa. Szkoda, bo mogłoby to ułatwić życie. Staram się jeździć przepisowo, ale niestety zawsze może coś umknąć - w sensie znaku. Taki system dużo by po mógł. Swoją drogą dziwię się, że kolejna wersja tego oprogramowania (w stosunku do Aurisa) w zasadzie nic nowego w tej kwestii nie wnosi...:(

Zdecydowanie nie. Znaki "rozpoznaje" kamera zamontowana nad lustrem w szybie, u mnie robi to w 95% poprawnie, nadzorowanie pasa ruchu to też jej robota.
Kamera kamerą, ale z nawi też powinno korzystać - wtedy wie, że mija skrzyżowanie i znosi ograniczenie. Dla mnie to oczywiste. Szkoda, że dla inżynierów Toyoty niekoniecznie:(
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2020, 11:50:14 wysłana przez Jasio »

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Stycznia 2020, 11:52:33 »
Strona 344
Ta inteligencja oznaczona jako I to pokazanie strazalki w gore lub w dol

A tak to wyglada na stronie toyoty

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2020, 11:54:46 wysłana przez Qbek »
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Stycznia 2020, 11:57:37 »
Szkoda, że dla inżynierów Toyoty niekoniecznie:(

Dalej będę się upierał przy tym, że to człowiek ma prowadzić i zarazem myśleć za kierownicą. Inżynierowie Toyoty są podobnego zdania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl