Autor Wątek: Rozpoznawanie znaków z ograniczeniem predkosci  (Przeczytany 14319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rozpoznawanie znaków z ograniczeniem predkosci
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Stycznia 2020, 11:59:14 »
Szkoda, że dla inżynierów Toyoty niekoniecznie:(

Dalej będę się upierał przy tym, że to człowiek ma prowadzić i zarazem myśleć za kierownicą. Inżynierowie Toyoty są podobnego zdania.
Popieram, niestety UE juz nakazalo aby w nowych samochodach po 2022 byl system ktory ograniczy ci predkosc do tej z znaku.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2020, 12:01:40 wysłana przez Qbek »
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Stycznia 2020, 12:09:47 »
Popieram, niestety UE juz nakazalo aby w nowych samochodach po 2022 byl system ktory ograniczy ci predkosc do tej z znaku.

Robi się z tego kwadratura koła.
Bo skoro kierowcy nie chcą myśleć za kierownicą, i podczas jazdy robią wszystko, po za prowadzeniem samochodu, to decydenci nakazują montaż kolejnych gadżetów "poprawiających" bezpieczeństwo, a tak naprawdę, jeszcze bardziej rozpraszając kierowcę.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Stycznia 2020, 14:17:53 »
Głupoty piszecie, gdyby inżynierowie Toyoty byli tego zdania to w ogóle by się za to nie brali. Jednak sie wzieli i nie potrafia tego dobrze zdobić:(

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Stycznia 2020, 14:39:53 »
Bardziej nudnych i konserwatywnych samochodów do 2016 roku, (czyli powstanie CH-R) niż Toyota, świat nie widział.
Dzisiaj samochody sprzedaje się gadżetami i wyposażeniem, (człowiek jak sroka, łapie co się błyszczy), dlatego Toyota została "zmuszona" do "doposażania" zgodnie z trendami.
Jest sporo przydatnych dodatków, ale większość to niestety tylko nabijanie punktów do gwiazdek NCAP.

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Stycznia 2020, 15:31:06 »
Przyznam szczerze że też spodziewałem się że rozpoznawanie znaków i lini będzie dzialalo lepiej. Toyota jest jeszcze kilka lat za BMW czy VAGiem jeśli chodzi o systemy Active Safety ale z drugiej strony nikt nie ma tak doskonałych i niezawodnych napedow hybrydowych jak toyota. Zgłaszalem zaraz po odbiorze do TMP że znak terenu zabudowanego jest tylko czasem rozpoznawany ( podczas uczenia został użyty wzorzec Estoński znaku terenu zabudowanego ktory jest kwadratowy dlatego u nas wykrywa pod warunkiem ze znak stoi daleko od drogi najlepiej jak jest przekrecony troche...) dostalem taka odpowiedz:
" Szanowny Panie

W nawiązaniu do Pana zapytanie pragniemy poinformować, iż  na terenie Europy istnieje wiele standardów oznaczenia początku i końca terenu zabudowanego. W instrukcji obsługi pojazdu pokazany został standard znaku, który rozpoznawany jest przez system Toyoty.

Obecnie brak  ujednoliconych  standardów oznaczenia terenu  zabudowanego w Unii Europejskiej sprawia, iż może występować  opisywany przez Pana objaw. Oczywiście, przekazaliśmy Pana uwagi bezpośrednio do Producenta.
"
A i polecam uważać z aktywacja tempomatu w mieście zwlaszcza bezposrednio przed korkiem , czasem zdaza się że wykrywa obiekty z opoznieniem...
Corolla sd 1.8 hsd Comfort Tech

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Sierpnia 2020, 13:07:01 »
Koledzy, koleżanki...

Chciałbym wrócić  do tematu rozpoznawania znaków przez nasze samochody. Generalnie w ostatnim czasie znacznie pogorszyła się jakość działania tego systemu. Samochód w ogóle przestał rozpoznawać znaki terenu zabudowanego, coraz trudniej rozpoznaje znaki drogi szybkiego ruchu i autostrady, myli znak zakazu wjazdu samochodom pow. 3,5 t z ograniczeniem prędkości (podaje wtedy ograniczenie do 35 km/h). Zabawne jest to, że potrafi za to rozpoznać z tablic kierunkowych znak autostrady i drogi szybkiego ruchu ....i jadąc podrzędną droga nagle okazuje się, że się sunie autostradą  :grin:

Na ostatnim przeglądzie zgłosiłem to w serwisie ...panowie serwisanci ograniczyli się tylko do sprawdzenia błędów systemy, czy się jakieś wygenerowały. Okazało się, że takowych nie ma więc system jest sprawy.
W związku z tym pytanie - czy ktoś miał podobne doświadczenia do moich i czy faktycznie serwis nie jest w stanie nic więcej zrobić z tym systemem?
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline busy_bee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Sierpnia 2020, 13:01:10 »
W związku z tym pytanie - czy ktoś miał podobne doświadczenia do moich i czy faktycznie serwis nie jest w stanie nic więcej zrobić z tym systemem?

Trzeba się z tym pogodzić. Cała ta automatyka jest po prostu kiepska. Asystent pasa ruchu lubi jeździć slalomem, automatyczne parkowanie robi dziwne manewry i potrafi próbować obetrzeć auto obok, znaki ograniczenia tonażu są rozpoznawane jako ograniczenia prędkości, automatyczne światła drogowe świecą kierowcom z przeciwka po oczach, przy cofaniu z ukośnego parkingu na ruchliwą ulicę auto daje po hamulcach nawet jeśli coś jedzie przeciwnym pasem. Dobrze działa hamowanie awaryjne przed pieszymi i rowerzystami, pod warunkiem, że przecinają twój prostopadle. Jak skręcasz w prawo, mogą nie zareagować.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Sierpnia 2020, 20:01:47 »
Asystent pasa ruchu lubi jeździć slalomem[/quote]U mnie działa dobrze i nie jeżdzi slalomem

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Sierpnia 2020, 20:08:03 »
Jeśli chodzi o znaki to u nas jest straszny bajzel są tak porozstawiane od czapy dlatego pewnie tak się dzieje.Byłem w Austrii i tam raczej nie pokazywał jakiś dziwnych wskazań .Kiedyś chyba ktoś pisał że ten system nie jest przystosowany do wszystkich polskich znaków.

Offline goldip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Sierpnia 2020, 21:17:42 »
Generalnie to rozpoznawanie znaków to raczej bajer na chwilę obecną bo czyta znaki jak chce i ściąga praktycznie za każdym razem ograniczenia pasów zjazdowych. Czasami na to zerkam jak się zagapię i nie zauważę ograniczenia prędkości.

Co do jazdy slalomem to owszem jeżeli puści się całkowicie kierownicę na kilka sekund to samochód zaczyna się bujać od pasa do pasa przy większym zakręcie - na prostej nie ma problemu. Z rękami na kierownicy efekt slalomu ustaje co uważam, że i tak powinno być koniecznością prowadzenia auta bo system nie zareaguje na każdą niebezpieczną sytuację na drodze.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid [Executive]

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Sierpnia 2020, 08:30:57 »
... o czyli nie tylko ja tak mam <taniec>

Już się martwiłem, że coś nie tak a to ten typ tak ma....w PL. Za granicą właśnie nie byłem nigdy moją Toyotką więc trudno mi porównać, czy tam to działa poprawnie. W każdym razie system rozpoznawania znaków uważam za kiepski w Toyocie.
Co do asystenta pasa ruchów....też mi  zygzakuje, ciągnie do środka jezdni by po chwili odbić delikatnie na pobocze.

Gdyby nie technologia hybrydowa, która fajnie się w tym samochodzie sprawdza uznałbym go za mierny pojazd z powodu słabości system elektornicznych wspomagania jazdy (w tym inforozrywka i nawigacja). <zolta>
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline busy_bee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Sierpnia 2020, 09:40:58 »
Co do jazdy slalomem to owszem jeżeli puści się całkowicie kierownicę na kilka sekund to samochód zaczyna się bujać od pasa do pasa przy większym zakręcie - na prostej nie ma problemu. Z rękami na kierownicy efekt slalomu ustaje co uważam, że i tak powinno być koniecznością prowadzenia auta bo system nie zareaguje na każdą niebezpieczną sytuację na drodze.

Przy puszczonej kierownicy jest naprawdę kiepsko, więc tego nie robię. Gdy trzymam ręce na kierownicy, auto lubi korygować mnie nawet na prostej drodze. Gdyby konsekwentnie ściągało na prawo lub na lewo, nie było by źle, ale ono ma tendencję do korygowania raz na lewo, raz na prawo. Jeśli linie są bardzo, bardzo dobrze widoczne, jest dużo lepiej

Offline busy_bee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Sierpnia 2020, 09:46:53 »
Gdyby nie technologia hybrydowa, która fajnie się w tym samochodzie sprawdza uznałbym go za mierny pojazd z powodu słabości system elektornicznych wspomagania jazdy (w tym inforozrywka i nawigacja)

Mierny to niesprawiedliwa ocena. Corolla sprzedaje się znakomicie nie bez powodu. Systemy elektroniczne są naprawdę słabe, ale kompensują to, oprócz świetnego i oszczędnego silnika hybrydowego - dobre światła, jakość materiałów wnętrza i dobry design.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Sierpnia 2020, 10:12:36 »

Mierny to niesprawiedliwa ocena. Corolla sprzedaje się znakomicie nie bez powodu. Systemy elektroniczne są naprawdę słabe, ale kompensują to, oprócz świetnego i oszczędnego silnika hybrydowego - dobre światła, jakość materiałów wnętrza i dobry design.

Ja napisałbym, że systemy elektroniczne są gorsze w porównaniu do konkurencji. Moim zdaniem nie są słabe. Miejmy nadzieję, ze będą trwałe i za rok nie zaczną żyć własnym życiem, jak to ma miejsce w wielu konkurencyjnych markach samochodów.
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Sierpnia 2020, 10:57:00 »
Rozkminiałem kiedyś jak ten tempomat współpracuje z rozpoznawaniem znaków:
- włączenie tej opcji powoduje, że rozpoznany znak ograniczenia prędkości jest zaznaczany zielonym kursorem ze strzałką, sugerującą możliwość dopasowania prędkości
- kierujący może dokonać wtedy wyboru i samochód przyspieszy/zwolni do wykrytej prędkości - jeśli nie ma dodatkowego ograniczenia w postaci np. samochodu jadącego przed nami + ustawionej odległości do utrzymania

Trzeba mocno odfiltrować marketingowy bełkot z tych opisów Toyoty i potem to co zostaje i tak trzeba sprawdzić w praktyce.

Generalnie to wygląda to jak praca studencka na stażu odfajkowana dla Toyoty "żeby było" i to się aplikuje do każdego z tych systemów wspomagających systemów Toyoty z osobna.
One ze sobą po prostu nie współpracują mimo tego, że mogłyby i logika wskazuje że powinny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl