Autor Wątek: Zbyt wysoki poziom oleju w RAV4 HSD 2018  (Przeczytany 6042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arst

• Gość
Zbyt wysoki poziom oleju w RAV4 HSD 2018
« dnia: 08 Stycznia 2020, 11:59:02 »
Czy ktoś z Szanownych Użytkowników RAV4 HSD 4gen. może mi napisać, czy miał/ma do czynienia z takim problemem: poziom oleju w silniku jest grubo ponad max.
Poniżej wklejam zdjęcie jak to u mnie wygląda - sprawdzane zgodnie z instrukcją: na ciepłym silniku, po odczekaniu 10min aż olej zleci do miski (na zimnym po nocy jest jeszcze więcej, aż do załamania na bagnecie):

Fabrycznie też na moje oko było trochę ponad max (2-3mm). Byłem z tym w ASO i upuścili do maxa. Po 5700km miałem pierwszy przegląd i wymianę oleju. Tutaj niespodzianka - zalali mi silnik pół-syntetykiem Toyoty 10W40, bo tak niby robią we wszystkich autach flotowych.

Teraz mam przejechane niespełnia 11tys. km i taki stan, jak na zdjęciu. Auto jeździ głównie po mieście, dużo stoi w korkach - często silnik jest niedogrzany: łapie 1-2 kreski, potem przełącza się w EV i wyraźnie stygnie (wskazówka temp. opada), potem włącza się na 1-2 min i tak w kółko. W grudniu robiłem trasę 1500km po Polsce i myślałem, że ewentualny nadmiar benzyny w oleju wyparuje, ale teraz już zwątpiłem - wydaje mi się, że ten poziom ciągle rośnie i rośnie z każdym tysiącem km przejechanych.

Mam też wrażenie, że spalanie mi wzrosło. Rok temu zimą na tych samych trasach co zwykle (dom-praca-dom) spokojnie wykręcałem średnie spalanie na poziomie 6.5L. W tym roku zimy praktycznie nie ma, auto garażowane, a spalanie nie chce zejść poniżej 7.8L. Dużo wyraźniej czuć każdy start spalinowca - szarpie całą budą. Na fabrycznym 0W20 tego jakoś nie było (na pewno mniej odczuwalne).

Jutro jadę do ASO, ale już umawiając telefonicznie wizytę "miły" pan niemal mnie ochrzanił, że zepewne nie umiem sprawdzić poziomu i źle odczytuję wartość z bagnetu, odesłał do instrukcji i że jak chcę, to mogę przyjechać, ale oni na to wystawią fakturę zarządcy floty.
A moim skromnym zdaniem, to albo jest to wina ASO (za dużo nalali), albo wada silnika podlegająca naprawie gwarancyjnej, ale może ja się nie znam... :o

W sumie to mógłbym to olać (jedynie zgłosiłem ten fakt leasingodawcy) i jeździć aż mi wywali jakiś komunikat, albo stanie na drodze, ale szkoda mi samochodu (początkowo myślałem o wykupie). Z drugiej strony... coraz bardziej męczy mnie ta Toyota i powoli zaczynam odliczać dni do końca najmu <narka>

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zbyt wysoki poziom oleju w RAV4 HSD 2018
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Stycznia 2020, 12:59:02 »
z tego co znalazłem w sieci to tam ma być 0w20, 5w20,
auto może więcej palić bo niedogrzany 10w40 stawia większe opory, słabiej też chroni przy rozruchu zimny silnik,
ja bym się uparł na zalanie właściwego oleju do właściwego poziomu

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Stycznia 2020, 15:39:51 »
Tutaj niespodzianka - zalali mi silnik pół-syntetykiem Toyoty 10W40, bo tak niby robią we wszystkich autach flotowych.
Nie bardzo to rozumiem, czy dla flot jest inny olej pierwszego wyboru niż dla pozostałych? Instrukcja o tym nie wspomina  :o

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia 2020, 15:53:03 »
klientom flotowym zależy na cięciu kosztów,
flotowe Toyoty od nastu lat jeżdżą ma oleju 10w pomimo że zalecany jest np 5w

Arst

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Stycznia 2020, 09:21:41 »
Nie bardzo to rozumiem, czy dla flot jest inny olej pierwszego wyboru niż dla pozostałych? Instrukcja o tym nie wspomina
Tak jak kolega alk80 wyżej napisał - Toyota robi coś takiego w celu zmniejszenia kosztów obsługi serwisowej. Operatorom flotowym bardzo na tym zależy. Liczy się pieniądz. Po kontakcie z leasingodawcą musiałem odwołać wizytę w ASO, bo oni za to nie zapłacą. "Serwis wie co robi", a ja mam nie zawracać im gitary takimi pierdołami.

Taki VAG chwali się tanim serwisem i niską ratą, bo mają przeglądy co 30kkm i leją "long lajfy", z kolei taka Toyota ma przeglądy co 15kkm, ale leje najtańszy syf. Takie auto 3 lata wytrzyma, nawet jakby silnik zalać Kujawskim, a co potem - kogo to obchodzi? Auto zostanie wystawione na sprzedaż jako serwisowane w ASO, z udokumentowanym przebiegiem i niech się drugi właściciel martwi. Innymi słowy - golić frajerów, a w biznesie nie ma sentymentów. :wallbash:

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2020, 13:00:30 »
jednak lepiej zmieniać olej częściej choćby gorszej jakości niż rzadziej a "dobry",
chyba że się szarpniesz i sam będziesz kupował olej, ale nie wiem co na to "lizingodawca",
na 10w bardziej niż silnik ucierpi bateria oraz układ rozruchu/ładowania

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2020, 21:16:33 »
Nie bardzo to rozumiem, czy dla flot jest inny olej pierwszego wyboru niż dla pozostałych? Instrukcja o tym nie wspomina
Tak jak kolega alk80 wyżej napisał - Toyota robi coś takiego w celu zmniejszenia kosztów obsługi serwisowej. Operatorom flotowym bardzo na tym zależy. Liczy się pieniądz. Po kontakcie z leasingodawcą musiałem odwołać wizytę w ASO, bo oni za to nie zapłacą. "Serwis wie co robi", a ja mam nie zawracać im gitary takimi pierdołami.

Taki VAG chwali się tanim serwisem i niską ratą, bo mają przeglądy co 30kkm i leją "long lajfy", z kolei taka Toyota ma przeglądy co 15kkm, ale leje najtańszy syf. Takie auto 3 lata wytrzyma, nawet jakby silnik zalać Kujawskim, a co potem - kogo to obchodzi? Auto zostanie wystawione na sprzedaż jako serwisowane w ASO, z udokumentowanym przebiegiem i niech się drugi właściciel martwi. Innymi słowy - golić frajerów, a w biznesie nie ma sentymentów. :wallbash:

Niestety takie są fakty że auta flotowe mają umowę z producentem co dopuszcza w specyfikacji ( liczy się koszty eksploatacji) i była taka pisemna umowa które użytkownik auta "nie musi wiedzieć" choć ma prawo , ale nie dostaną jak chcą mieć odpowiedź, bo przecież nie są właścicielami auta.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maja 2020, 14:35:54 »
Aktualizacja (dla potomnych :grin:).

Od majówki pojawiła się konieczność zrobienia 2 kursów Szczecin - Białystok - Szczecin, czyli w sumie 4x przejazdy szlakiem S3 - A2 - S8, po 766km każdy. Praktycznie cały czas jazda na tempomacie ustawionym na 135-140km/h.
Efekt: po przejechaniu 3200km poziom oleju wrócił do poziomu MAX. Wszystko wskazuje na to, że nadmiar benzyny w oleju odparował dopiero przy szybszej jeździe autostradowej. Wcześniejsza wycieczka trasą DK10 + DK60 to jednak za mało (spokojna jazda 90-110km/h).

Wniosek:
hybryda wcale nie specjalnie lubi jazdę po zakorkowanym mieście (zresztą, jaki silnik to lubi? :o). Może się sprawdza w warunkach amerykańskich (jazda od świateł do świateł), albo przy dojazdach z przedmieścia, ale taki Szczecin ze swoim pierdyliardem zatkanych rond okazuje się zabójczy (ciągłe podjeżdżanie po 4-5m i odpalanie niedogrzanego silnika co chwila - który wcale nie chce się rozgrzać do "pełna", tylko przechodzi w tryb EV chwilę po wyjeździe z garażu, jak ledwie temp. osiągnie pierwszą kreskę). Zrezygnowałem też z jazdy w trybie Eco, choć nie zauważyłem, żeby w trybie Normal silnik pracował dłużej, czy rzadziej się wyłączał. Tak samo nie widzę różnicy w spalaniu. Jedynie reakcja na gaz jest inna.

Ciekawostka:
po pierwszym przejeździe 1 maja komputer pokazał średnie spalanie 9.2, powrót 3 maja: 9.0. Kolejny wyjazd 8 maja: 8.7, powrót 10 maja: 8.5. Fakt, że w majówkę bardziej wiało. Ruch praktycznie przez wszystkie dni był taki sam, prędkość za każdym razem taka sama (średnia oscylowała między 115-118km/h), tankowanie tylko na Orlenie i E95 za każdym razem. Ale mimo to, z każdym przejazdem komputer pokazywał coraz niższe wartości :o
A wczoraj przejazd przez całe miasto (17km) i szok: spalanie od startu 5.7L. Tak niskich wyników nie widziałem od co najmniej roku. Zobaczymy, co będzie dalej... obecny przebieg: 14616km.

Ciekawostka nr 2:
Podczas pierwszej wycieczki, na drugim postoju gdzieś przed Warszawą miałem dziwną sytuację - wsiadam, odpalam, wbijam R, puszczam hamulec - auto stoi, cisnę gaz - auto stoi. Odruchowo wbiłem P i jeszcze raz na R - auto jedzie. Uff.. pomyślałem, że pewnie wbiłem N zamiast R. No więc wbijam D, wciskam gaz... i auto stoi. Brak reakcji, jakby cały czas na N. Trochę mnie zmroziło. Wbiłem na P, Power Off, odczekałem chwilę, Power On i już było wszystko OK. Do tej pory była to jedyna taka sytuacja, ale bardzo niepokojąca. Ciekawe, czy to ma jakiś związek z tymi zgrzytami, które zgłaszałem już na pierwszym przeglądzie - choć teraz wcale nie występują :o

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maja 2020, 17:48:55 »
przecież pisałem o tym ze trzy lata temu..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl