Autor Wątek: Softex / sztuczna skóra  (Przeczytany 8800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Skylog

• Gość
Softex / sztuczna skóra
« dnia: 08 Stycznia 2020, 18:45:57 »
Witajcie. Jak sprawuje się sztuczna skóra nazywana przez Toyotę Softex? Czy nie powoduje pocenia się szczególnie latem? Jak z jej trwałością? Jak z utrzymaniem czystości? Czy jest przyjemna na długich trasach? Polecacie ją czy następnym razem bralibyscie skórę naturalną z perforacją?

Skylog

• Gość
Odp: Softex / sztuczna skóra
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lutego 2020, 21:13:21 »
Serio nikt nic? Nie ma opini o sztucznej skórze w RAV4? Plus o  czarnych plastikach w wersji Selection?

Czy wymagają jakiegoś specjalnego traktowania?

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2020, 07:43:21 »
Ja co prawda mam wersje executive a tam jest skóra + syntetyk. Kolor jasny więc szybko w przyszłości będzie widać jakieś zabrudzania i zniszczenie. Co do zabezpieczenia. Zaraz jak kupiłem auto zabezpieczyłem całą skórę + to co jest syntetyczne ceramiką do skór. O ile prawdziwa skóra wchłaniała pięknie to syntetyczna wiadomo że tak nie bardzo ale: Każde zabrudzanie puki co schodzi bardzo bardzo łatwo. Nawet szybciej z tego syntetyku. A na jasnym widać nawet jak się jeździ w niebieskich jeansy więc przetarcie wilgotną mikrofibrą siedzeń robię co jakiś czas. 

Marcelon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2020, 19:56:07 »
Mam Toykę od marca 2019. Lato upłynęło spokojnie na siedziskach ze sztucznej skóry. Swoje robi kolor biały karoserii, który nie przyciąga słońca, więc nie wsiadasz do piekarnika. Nawet czarny dach nie podbija mocno temperatury. Teraz zimą jest chłodniej na fotelach jak wsiadam w stosunku do weluru. Nie jest to zresztą jakaś znacząca zmiana, że przeżyjesz szok termiczny. Odpalam sobie podgrzewanie fotela i jest ok. Generalnie przy dłuższej jeździe nie odczuwam zmęczenia. Na welurze  było gorzej

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2020, 10:58:53 »
Dziękuję za odp. W zasadzie potwierdzasz wszystko co udało się mi wywnioskować po całodziennym obcowaniu z autem.

Ten syntetyczny materiał odpowiada mi bardziej niż skóra naturalna prawdę mówiąc. Jedynie chodziło mi o wytrzymałość i czy nie grzeje latem zbyt mocno.

A jak już jesteśmy przy wersji Selection to jak sprawują się czarne plastiki na zewnątrz i dach? Rysują się bardzo?

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2020, 12:25:18 »
A czym czyścić tą ekoskórę? Ściereczka z mikrofibry lekko nawilżona czy coś innego?

W meblach skórzanych zaleca się od czasu do czasu przejechać czymś wilgotnym. Częściej to trzeba robić, jeżeli stoją meble w miejscach nasłonecznionych.

Marcelon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2020, 18:48:33 »
Żadnych rys na plastikach i na dachu po roku użytkowania nie stwierdziłem. Co do czyszczenia wewnątrz auta to mam taki patent, że oddaję samochód na myjkę ręczną z opcją mycia tylko z zewnątrz. Wewnątrz sam sobie odkurzę bo jestem ostrożny co do używania odkurzacza przez pracowników myjni. Zwróćcie uwagę jak operują rurą, gdzie bardzo łatwo mogą porysować progi i inne części wewnątrz auta. A wewnątrz tylko ściereczka z mikrofibry a przy mocniejszych zabrudzeniach ją zwilżam. Robię tak już prawie rok i nie mam żadnych rys na zewnątrz i wewnątrz. Póki co to wewnątrz nie stosuję żadnej chemii i wszystko jest czyste.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpnia 2020, 21:48:28 »
Pytanie. Może ktoś miał już z czymś podobnym do czynienia. Przez około 2 mc miałem na tylnej kanapie zamontowany fotelik dla dziecka. Dzisiaj po demontażu okazało się że w 3 miejscach sztuczna skóra jest wgnieciona i nie wróciła do swojej pierwotnej formy. Są to typowe wgniecenia i jestem bardzo ciekawy czy wszystko wróci do normy, czy tak już zostanie?

Jakby miało tak zostać to będzie duża wtopa RAV4 bo spotkałbym się z takim czymś pierwszy raz na tle wszystkich samochodów które miałem...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Sierpnia 2020, 22:02:39 »
Obawiam się że te zmiany są trwałe, Dlatego nawet najgorsza skóra typu mielonka jest lepsza od takich wynalazków, które pod stałym naciskiem trwale się odkształcają.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Sierpnia 2020, 22:13:41 »
Sam nie lubię żadnych skór w aucie. A ową sztuczną skórę w RAV4 ogólnie cenię, bo raz że fotele są komfortowe, dwa baardzo łatwo wszystko utrzymać w czystości co dla mnie jest ogromną zaletą. Tylko pozostaje kwestia trwałości i właśnie owych wgnieceń... po cichu liczę że z czasem znikną, jak nie to trudno, chociaż obecnie fotelik jest na przednim fotelu i tutaj wgnieceń już nie przeżyję ;-)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sierpnia 2020, 09:41:32 »
Czym czyścicie "skóry"? Bo skóry w poprzednich autach czyściłem Gliptone (rewelacyjny, ale w sumie nie miałem za bardzo porówniania), ale te obecne raczej nie wchłoną za wiele.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Sierpnia 2020, 09:55:47 »
Narazie od nowości wyłącznie delikatnie Mist Soft99, albo Turtle Dash&Glass (na mikrofibre 2 psiknięcia i przecieram, w zasadzie używam tych środków do mycia całego wnętrza, a nawet przetarcia szyb, potrafią zaskoczyć jakością). Ale docelowo do gruntownego czyszczenia i zabezpieczenia mam "Zestaw do czyszczenia ekoskóry COLOURLOCK" (nic lepszego nie znajdziesz, po czyszczeniu środek PU Protector zostawia powłokę, która chroni softex przed przetarciami, odbarwieniami i pęknieciami).

Szare mydło też się nadaje jakby co... albo tylko nasączona wodą ściereczka to wytarcia kurzu.

Ale największa zagwozdka jest z kierownicą. Bo nikt nie jest w stanie odpowiedzieć mi czy to skóra czy ekoskóra... a przez to nie wiem do końca jakim środkiem ją traktować. Zakładam że to ekoskóra którą bym wolał, ale chciałbym mieć pewność a nie domysły.

Offline benekr103

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Sierpnia 2020, 10:25:19 »
Ja używam COLOURLOCK zestawu do czyszczenia kierownicy - Leder Versiegelung co pół roku, a w międzyczasie co jakiś czas, zależnie od używalności kierownicy, przecieram nasączonymi chusteczkami tej samej firmy. Używam tego środka od wielu lat i na różnych kierownicach ze skór i ekoskór. Jak dla mnie niezawodny środek.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Sierpnia 2020, 10:51:38 »
Aktualizacja. Po kilku dniach od wyciągnięcia fotelika widzę że softex w większej części wrócił do pierwotnego kształtu, nie ma już tak dużych wgnieceń więc spoko, ale obserwuję dalej.

Obecnie nie mam zamontowanego fotelika bo auto było dzień w salonie na naprawie alarmu (wymienili czujnik pod maską) więc siedzenia odpoczywają.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Sierpnia 2020, 14:06:16 »
U mnie po wyjeciu fotelika zawsze wraca do normalnosci.

Na wszelki wypadek podkladam zawsze jakis stary t-shirt ale jako zabezpieczenie przed porysowaniem zwlaszcza przy wkladaniu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl