Autor Wątek: Ogólne wrażenia z jazdy Priusem+, z LPG  (Przeczytany 7384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
Ogólne wrażenia z jazdy Priusem+, z LPG
« dnia: 08 Stycznia 2020, 19:04:28 »
Witam Wszystkich
Na początku muszę przyznać ,że jestem pod wielkim wrażeniem Was wszystkich , którzy sami naprawiacie - ba nawet eksperymentujecie w hybrydach - jesteście naprawdę Mocarzami.Ja potrafię wymienić świece , przewody wysokiego napięcia, filtr powietrza i kabinowy nic poza tym , zresztą teraz w Priusie nawet świec nie próbowałem sam - masakra trzeba zdemontować całe podszybie , dosłownie wszystko widziałem jak robił to mechanik zajęło mu to przy bardzo szybkim tempie 1h - ale jak zaopatrzę się w klucze to dam  radę
Przejechałem tym samochodem 10tys km z tego 500km trasa - reszta trójmiasto czasami obwodnica , podliczyłem wszystko skrupulatnie wliczając 38l benzyny 1 litr oleju 0w20 wziął mi, no i gaz różnie to bywało z ceną - wyszło że 100km = 16, 20zł rewelka.Styl jazdy na pewno nie dziadkowaty pomimo ,że już u  mnie 6X zbliża się
Jeszcze odnośnie brania oleju , miałem kilka samochodów z LPG i każdy brał w granicach 1-2 litrów na 12- 15 tys km w zależności od stylu jazdy
Jak przyprowadziłem 4 miesiące temu ten samochód byłem w szoku bo na trasie 1200km wziął mi 1 litr oleju - radziłem się z Wami na forum padały różne sugestie - ale przyznaję się bez bicia i tak nie posłuchałem bo czułem że sęk tkwi w tym że ostro jechałem zwłaszcza od Szczecina od Gdyni pedał gazu bardzo często był w podłodze przy wyprzedzaniu , z resztą pamiętam w innych autach było podobnie
W czasie tych 10tys km 3 razy zapalały mi się 2 lampki na żółto check silnika i ikonka samochodziku z wykrzyknikiem czyli coś z baterią
Za pierwszym razem włosy dęba, pojechałem od razu do Toyoty w Chwaszczynie - po ok 15 min mechanik przyszedł odpalił i mówi że nic nie ma mam jeżdzić i niczym się nie przejmować    - rzeczywiście wszystko zginęło, za drugim razem te same lampki zapaliły się wieczorem kilka razy odpaliłem , odczekałem ok 15 min jedna tz ta od baterii zgasła dojechałem do domu , rano odpaliłem już nie świeciły żadne , za trzecim razem kilka tygodni temu znowu zapaliły się te same - odpaliłem kilka razy po ok 15 min obie zgasły .
Zaznaczam ,że gdy pali się również ta od baterii to samochód nie nadaje się do jazdy - pracuje w trybie awaryjnym jest bardzo słaby , natomiast gdy tylko check świeci żadnej różnicy nie ma , opowiadał mi kolega że u jego znajomego bywało podobnie w Priusie z instalacją BRC taką jak u mnie - dlatego on założył Staga nie wiem może jest coś na rzeczy
Byłem u gazowników i zgłosiłem od razu po pierwszym razie - zasugerowano mi żebym zmienił świece , bo jakis tam błąd niby pokazuje , oczywiście zmieniłem i po tym miałem już opisane wyżej 2 razy zapalania się lampek - jest to trochę stresujące ale za 3-cim razem już włosy nie sterczały
Chyba już za dużo piszę jeszcze tylko ogólne podsumowanie
plusy; ekonomia na 6 , zarąbiste przyspieszenie od 30km /h wszystkie skodziny i nie tylko siadają do powiedzmy 500m,całkiem niezłe trzymanie się na zakrętach, elektryczne wspomaganie zwłaszcza dla kobiety - rewelacja
minusy; komfort jazdy cholernie twardy no i głośno w środku
Tutaj ktoś na forum napisał że wysoki komfort jazdy - sorki ale nie wiem jakimi autami z klasy średniej jeżdził ten ktos , ja przesiadłem się z S-Maxa - to co najmniej o 1 klasę gorszy komfort a przecież S-Max nie należy da aut komfortowych .
No cóż ale jak tankuje się i idzie się do kasy , to wówczas zapomina sie o komforcie jazdy
Pozdrawiam Wszystkich a najbardziej Mocarzy

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Ogólne wrażenia z jazdy Priusem+, z LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2020, 18:48:13 »
Fajnie się czytało. Kupiłem zwykła P3. Jak się rozpędzam to głośno ale nawet jeśli nie bardzo to dokuczają te wysokie obroty. Gazu jeszcze nie mam. Z Holandii wracałem spokojnie to po 1300 km nie widzę zużycia oleju. Może i coś ubyło ale na pewno nie wiele. Twardo. No twardo zwłaszcza jak się ma 17ki 225/45 to i nie bardzo ekonomicznie. Będę zakładał 15ki bo na taksówce nie będę się zadręczał na twardym zawieszeniu. Wykonanie... no tu jest dramat. Jeżdżę octavia 2fl to raz, ze kompletna cisza a dwa, ze jest segment wyżej jeżeli chodzi o jakość. Plastiki miękkie, radio dużo lepiej gra bo nie ma tego gówno plastiku w koło. Wygląd... prawdę mówią kupiłem toyote bo po 5 latach skoda zaczęła mi się nudzić. Zobaczymy co będzie dalej, muszę się przyzwyczaić. Trochę wyżej i wygodniej się siedzi, gdyby tylko fotel nie trzeszczał i nie strzelał w środku... nowa octavia kosztowała 60k, prius 120 a skoda dużo lepiej zrobiona.
P3 2009 205/55 16

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2020, 21:34:15 »
Byłem u gazowników i zgłosiłem od razu po pierwszym razie - zasugerowano mi żebym zmienił świece , bo jakis tam błąd niby pokazuje , oczywiście zmieniłem i po tym miałem już opisane wyżej 2 razy zapalania się lampek - jest to trochę stresujące ale za 3-cim razem już włosy nie sterczały

Instalacja BRC nie była najlepszym wyborem w ogóle. Poziom montaży BRC jest bardzo niski, nawierty wykonuje się "z biodra", brak jest prawidłowego montażu i strojenia. Toyoty idealnie znoszą instalacje gazowe - oczywiście prawidłowo zamontowane i wystrojone. Ja bym na twoim miejscu pomęczył jednak gazownika, zeby do końca ogarnął instalację. Szkoda samochodu na kiepsko pracującą instalację.
Toyota Corolla SD 2018

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2020, 21:37:58 »
@Mirekem71 Ten Prius od ciebie to p3 po lificie czy przed? Czyżby jakość P3 była gorsza od p2? U mnie dużo osób chwaiło sobie komfort jazdy właśnie, plastiki nie trzeczaly i nic się mie tluko nawet na dziurach. Do tego stopnia ze gdy źle włożyłem okulary przeciwsłoneczne do schowka, to było słychać ich stukanie.

Niedawno sprzedalem i rozglądam się za p3 właśnie liczyłem że będzie jeszcze lepiej. Na autostradach to widomo, że słabo ale w mieście naprawdę było dobrze.

@ROMEO Co do oleju jeździłem na gazie, od przeglądu do przeglądu tj, 15 tys km dolewałem około 1L oleju 5w30. Zmieniłbym olej na twoim miejscu. Ten 0w20 to dopiero od silnika 1.8 wprowadzili, czy tam w którymś roku, na pewno nie był zalecany od początku.. Kontrolki to może być słaby aku 12v, polecam sprawdzic.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2020, 21:46:39 wysłana przez arthi »

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2020, 22:20:04 »
Nie jeździłem P2 wiec nie mam porównania. Zawieszenie jest względnie ciche tylko chodzi mi choćby o wnętrze tego samochodu. Inny dźwięk radia, w skodzie jak dam głośno muzykę to mam lepsza barwę dźwięku a w skodzie trzeszczy prawa tapicerka drzwi, w skodzie jest mało twardego plastiku, więcej miejsca, w ruchu miejskim jakby ciszej. Co z tego, ze toyota ma o 2sek lepsze przyspieszenie do 100 skoro skoda mogę względne dynamicznie rozpędzić się do 80 po cichutku a toyota drze się przy tym w niebogłosy? Ogólnie więcej miejsca, więcej schowków, jest miejsce na radiotelefon, kasę fiskalna i taksometr, większe schowki w drzwiach, ten w desce rozdzielczej klimatyzowany...

Generalnie taksówkarze chwalą, nawet ci, co jeździli mercedesami, może się jakos do niej przyzwyczaję.
P3 2009 205/55 16

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2020, 22:43:47 »
Miałem P2, mam P3.
Wnętrze lepsze jest w P2. Lepsza jakość materiałów, mniej stuków-puków. P3 chyba mniej pali.

Odczucie jakości w japońcach rzeczywiście odbiega od aut niemieckich, a nawet jak widać Skody, ale skośne mają jedną, niepodważalną zaletę: nie chcą się psuć. Naprawdę. Miałem różne auta i azjatyckie są prostsze technologicznie-nawet hybryda. Wbrew pozorom to nie jest skomplikowany napęd. DSG jest dużo bardziej zaawansowaną konstrukcją.
Za to są bardzo mocno dopracowane, dlatego są niezawodne. Blacha słaba, ale mechanika prawie zawsze bez zarzutu.
Wyjątkiem są niektóre diesle D4D, ale też nie wszystkie.

Myślę, że jak się przyzwyczaisz do drobnych niedociągnięć wnętrza i wyciszenia, to od strony mechanicznej będziesz bardzo zadowolony. Dodatkowo w pakiecie jest oszczędność napędu hybrydowego.

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lutego 2020, 00:08:26 »
Jeżdżę już 5 lat skoda mpi. Samochód na miasto mistrz. Toyota ma niższe obroty w trasie no i nie trzeba zmieniać biegow. W grę wchodził mercedes w211 i nawet w212 można kupić w cenie priusa bo tam są dobre automaty ale skoda pali 10-12l gazu i mam siąść na merca, który w mieście spali 10 ropy...? Prius mimo ze drogi łączy zaletę automatycznej skrzyni i ekonomii. Niestety jest ?prawie doskonały?  :good:
P3 2009 205/55 16

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lutego 2020, 22:35:34 »
ja sie przesiadalem do priusa+ z toyoty verso 2010, tam komfort i przestrzen o wiele lepsze, nawet kierownica lzej chodzila! dla tych co chca polaczyc mechanike priusa z komfortem skody zostaje lexus
auto-niemcy.prv.pl

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marca 2020, 19:39:26 »
Witam Wszystkich
Mój Prius Plus nie lubi jazdy na trasie na tempomacie .Jadąc z Gdyni  do Białki  700 km ,4 osoby dorosłe , sprzęt narciarski , bagażnik załadowany pod sufit, tempomat ustawiony na 128 km - wziął mi 0,5 litra oleju i spalił oprócz gazu ok 10 litrów benzyny, w drodze powrotnej bez tempomatu jazda  w przedziale 110-120 km/h z góry bywało 130 nie wziął ani grama oleju a także nie ubyła ani jedna kreska benzyny i nie było tego wycia pod wzniesieniami - jak przy jeżdzie na tempomacie . Po przejechaniu w sumie 1580 km w obie strony spalanie LPG  wyszło 6,8 litra/100

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marca 2020, 20:20:25 »
Jadąc w góry zawsze jest większe spalanie. Jakby nie patrzeć, wspinamy się.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marca 2020, 09:32:37 »
Nie bardzo rozumiem ?spalił oprócz gazu ok 10l benzyny...? To on jest w końcu na benzynę czy na gaz?
P3 2009 205/55 16

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marca 2020, 13:49:54 »
moze  1 litr  a nie 10 ???

one normalnie pala 5-6 (p3 miasto)

a moze nie przelaczyles na gaz tylko pojechaliscie na pb ????

moze pikanie na gazie wylaczone i jak pusty zbiornik to przelacza sie po cichu i trasa pol na pol (lpg&pb)

zagadka jak z archiwum x.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Marca 2020, 14:49:06 »
10 litrów na 700km to 1,4l/100km więc nie mógł jechać wyłącznie na benzynie.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Marca 2020, 15:08:48 »
Pewnie jest ustawiony dotrysk Pb nie wiedzieć czemu....
Toyota Corolla SD 2018

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Marca 2020, 17:15:11 »
Dokładnie. Ten silnik nie wymaga dotrysku.
P3 2009 205/55 16

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl