Autor Wątek: 1.2 czy 1.6 i inne dylematy nowicjiusza  (Przeczytany 38137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 1.2 czy 1.6 i inne dylematy nowicjiusza
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Stycznia 2020, 11:50:45 »
Podsumowując Wasze opinie. Wydaje się że 1.2 z CVT będzie jeździł dynamiczniej niż 1.6. Będę oczywiście starał się to zweryfikować jazdą próbną.
A co do foteli to chodzi mi przede wszystkim o długość siedziska (podparcie ud pod kolanami). To jest moja odwieczna bolączka (nogi dłuźsze niż typowo dla wzrostu :)) w większości samochodów.

Na kanale youtube MarekDrives, prowadzący testował aurisa z silnikiem z tym silnikiem i skrzynią CVT i stwierdził, że ta konfiguracja bardzo dobrze ze sobą współgra. Poszperaj na youtube.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Stycznia 2020, 13:39:15 »
Widziałem. Tyle że w kilku miejscach pisali, że Toyota w nowych Corollach wprowadziła dużo zmian (dla dobra europejskich użytkowników) m.in. w sterowaniu skrzyni CVT. To sie częściowo potwierdza bo koledzy pisza że CHR z tym zestawem jeździ gorzej.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Stycznia 2020, 17:22:17 »
Jedna ze zmian w nowych Corollach to jeśli dobrze pamiętam "pierwszy" bieg zrealizowany na zębatkach w CVT.

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Stycznia 2020, 17:43:09 »
Ja powiem uczciwie, że jak zobaczyłem nowy cennik to sie ucieszyłem :) Za to samo co mam zapłaciłbym aktualnie 15 tys więcej :)

Offline Gregoire

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Stycznia 2020, 18:44:00 »
Kolego,

Największa siłą Toyoty to Hybrydy, kupuj 1.8, albo 2.0. Ten ostatni model w kombi to dla mnie bajka. Cichy, oszczędny w mieście i na trasie do 140 km/h, a przy tym ma nieprawdopodobne kopyto. Jechałem z rodziną na święta. 4 osoby, pies i bagażnik załadowany po dach. Średnie spalanie 6.4. Dla mnie CVT pracuje bardzo dobrze, bardzo płynnie. Głośniej robi się przy bardzo dynamicznym wyprzedzaniu, ale nie nazwałbym tego wyciem, raczej sportowym pomrukiem. Jeździłem wcześniej Aurisem 1.6. Przyzwoity samochód, ale przesiadka to hybrydy  to zupełnie inna bajka.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Stycznia 2020, 18:58:15 »
Gregoire podzielam twój pogląď w szczególności o pomruku silnika

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Stycznia 2020, 19:51:12 »
No cóż..... przesiadka z 1,5 TSI i dsg na 1,2T będzie bolała i to mocno ;)
Toyota Corolla SD 2018

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Stycznia 2020, 20:58:53 »
Zawsze można poprawić sobie humor tym, że Octavia wygląda mega słabo i mega nudno w porównaniu do Corolli. Te dzielone lampy - nie wiem co autor miał na myśli :)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Stycznia 2020, 21:05:13 »
Zawsze można poprawić sobie humor tym, że Octavia wygląda mega słabo i mega nudno w porównaniu do Corolli. Te dzielone lampy - nie wiem co autor miał na myśli :)

Domyślam się, że żartujesz....
Sam miałem w swoim życiu przesiadkę z fajnego silnika na taki bardziej ......hm?.... pospolity i bardzo tego żałowałem. Teraz przesiadam się na coś identycznego lub lepszego..... Skoda jak jest taka jest ale ja po Skodzie nie przesiadłbym się do Toyoty - autor tematu nie będzie zadowolony po dłuższym okresie eksploatacji.
Toyota Corolla SD 2018

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Stycznia 2020, 21:08:32 »
Ja nie mowię tutaj o silniku Kolego tylko o wyglądzie.
Z całym szacunkiem do marki Octavia III wyglada nijako, po FL trochę lepiej ale nadal jest nudna. Wnętrze typowo VW które mi osobiście już sie opatrzyło.
Doczytaj mój post , że pisałem o wyglądzie.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Stycznia 2020, 21:20:28 »
Niestety faktycznie obawiam się przesiadki na dużo słabszy silnik. A co do wyglądu nie byłem szczęśliwy 4 lata temu gdy wsiadłem do Octavii. Poprzednio chyba 8 albo 9 lat jeździłem Focusami. Do dzisiaj wnętrze Octavii nie budzi mojego zachwytu :)
Ale doceniam dynamikę i absolutnie kompletną bezawaryjność. Ponad 130000 km bez jednej wizyty w serwisie. Poza przeglądami oczywiście
Zobaczymy może jednak uda się Octavia 4. Ale że muszę kupić samochód żonie to poważnie rozważam kilkuletniego Aurisa z cvt.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2020, 21:23:15 wysłana przez pawelll »
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Stycznia 2020, 21:23:50 »
Doczytaj mój post , że pisałem o wyglądzie.

Przeczytałem ze zrozumieniem. Napisałeś, że :
Zawsze można poprawić sobie humor tym, że Octavia wygląda mega słabo i mega nudno w porównaniu do Corolli.

A ja odpowiedziałem, że chyba żartujesz pisząc, że brak silnika o fajnych osiągach lub przesiadkę na byle jaki,  zrekompensuje wygląd - i nie ma tu znaczenia czy  zewnętrzny czy wewnętrzny ;)
Gwarantuje ci, że brak osiągów nic nie zrekompensuje, chyba że sprzedaż tego muła. Jeśli ktoś przesiada się np. z Polo 1,0 MPI na 1,2 T czy coś podobnego to OK ale z 1,5 TSi na 1,6 lub 1,2T - to będzie nieszczęście murowane ;) Sam ujeżdzałem 1,5 TSi z DSG w Scali i przesiadka na 1,6 czy 1,2T z Toyoty by mi do głowy nie przyszła.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2020, 21:28:23 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Stycznia 2020, 21:25:49 »
To jakbyś konkretnie sie wysłowił jak w tym poście to bym Cię zrozumiał :)
Pozdro Kolego

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Stycznia 2020, 21:32:40 »
Wydaje mi się że nowa oktawia z tym silnikiem o którym pszecie i z wyposażeniem porównywalnym z toyotą będzie kosztowała tyle co tybryda 2.0.Przecież obie firmy konkurują w ilości spprzedanych samochodów

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Stycznia 2020, 21:38:26 »
Cena tu nie ma znaczenia, silnik z turbiną o przyzwoitej pojemności, a taki jest 1,5 TSI, zawsze będzie przyjemniejszy w jeździe od zwykłego silnika. 2,0 to niemała pojemność ale jedzie tak sobie - pewnie właściciele ww silnika się na mnie obrażą ale idę o zakład, że woleliby mieć pod maską takie 1,5T japońskiej produkcji od 2,0. Wypożyczyłem sobie ostatnio na weekend na testy Corolle 2,0 i powiem szczerze, ze tragedii nie ma ale szału też nie, po przesiadce do Hondy HRV 1,5T coś ok. 180 KM banan z twarzy mi nie schodził ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2020, 21:41:45 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl