Autor Wątek: 1.2 czy 1.6 i inne dylematy nowicjiusza  (Przeczytany 38168 razy)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: 1.2 czy 1.6 i inne dylematy nowicjiusza
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Stycznia 2020, 22:30:08 »
Popatrzyłem na dane hondy i oktawii i moc ,moment obtotowy przyspieszenie ma jak moja corolla.A na świetłach myślę żę wypada lepiej bo całą moc masz odrazu.Może masz większe zaufanie do czystych benzyniaków.Każdym samochodem trzeba pojeżdzic dłużej niz na jeżdzie testowej,a te samochody są dość intensywnie używane i nie oddają wsztstkiego w 100%

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Stycznia 2020, 22:40:49 »
Jeżeli możesz dołożyć to polecałbym Ci hybrydę. Mega fajnie się tym jeździ a nawet z silnikiem 1.8 przy 130km/h nie ma wysokich obrotów.

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Stycznia 2020, 22:47:58 »
Wypożyczyłem sobie ostatnio na weekend na testy Corolle 2,0 i powiem szczerze, ze tragedii nie ma ale szału też nie
Skąd wziąłeś Corolle na weekend? Bo sam bym tak pojeździł.
VAGowskie turbo jeżdżą całkiem przyjemnie, to fakt, ale jednak w mieście nie dorównają zużyciem paliwa. DSG też niby fajne (byłem zachwycony szybkością zmiany biegów), ale eCVT bardziej komfortowo jeździ (płynniej manewruje, brak zmian biegów, szybsze przełączanie przód-tył itd).
Octavia w 1.5 TSI w wyposażeniu jak Corolla 2.0 Executive + VIP kosztuje tyle samo, albo nawet więcej (i to w 2019, teraz może być drożej).
Co kto woli tak naprawdę, oba pojazdy są bardzo dobre.

A do autora tematu - czemu nie chociaż 1.8 hybrid? Różnica jest 6-7 tys na niekorzyść hybrydy, pod względem osiągów porównywalnie (w wersji 1.2 CVT)

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Stycznia 2020, 22:53:53 »
Co do hybrydy to tak jak pisałem przy moim charakterze jazdy prawie na pewno się nie sprawdzi. Dynamika przy 1.8 taka sobie 2.0 trochę lepiej ale też szału nie ma.
Oczywiście cena jest istotna i ciężko będzie mi przeskoczyć poziom około 110 000 (katalog) ale jeśli już to myślę że łatwiej w Octavii niż hybrydę.
No i w Toyocie niestety brak dwóch bardzo przydatnych gadżetów, lusterek fotochromatycznych zewnętrznych i otworu na narty.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Stycznia 2020, 11:55:49 »
Cytat: yunior81 w Wczoraj o 21:38:26

Wypożyczyłem sobie ostatnio na weekend na testy Corolle 2,0 i powiem szczerze, ze tragedii nie ma ale szału też nie

Skąd wziąłeś Corolle na weekend? Bo sam bym tak pojeździł.

Z salony Toyoty od soboty od zamknięcia salonu do poniedziałku do 9:00.

VAGowskie turbo jeżdżą całkiem przyjemnie, to fakt, ale jednak w mieście nie dorównają zużyciem paliwa.

Hybryda na mieście jest oszczędniejsza jak się stosuje odpowiednią technikę jazdy nią. Ja jeżdżąc przez weekend Corolla 2,0 jakoś nie mogłem nawet się zbliżyć do wartości podawanych tu na forum, więc wnioskuje, że osoby jeżdżące silnikiem 2,0 po mieście głaszczą pedał gazu jak tylko mogą i wtedy może osiągają tak niskie wartości. Z drugie strony mając 2,0 pod maską trzeba czerpać jakąś przyjemność z jazdy a nie przeliczać wszystko na pieniądze. Jak ktoś chce jeździć oszczędnie to niech sobie kupi 1,8 i lpg zamontuje. 1,5 TSi daje niskie, realne spalanie ale gdy chcemy wciskamy gaz i odjeżdzamy, w 2,0 próżno szukać takiej dynamiki nawet przy wysokich obrotach.

DSG też niby fajne (byłem zachwycony szybkością zmiany biegów), ale eCVT bardziej komfortowo jeździ (płynniej manewruje, brak zmian biegów, szybsze przełączanie przód-tył itd).

CVT w silniku bez turbiny chodzi tak sobie i lubi wyć, natomiast w silniku z turbiną działa całkiem przyjemnie. DSG natomiast to klasa sama w sobie.

« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2020, 12:00:17 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Stycznia 2020, 12:22:04 »
CVT w silniku bez turbiny chodzi tak sobie i lubi wyć, natomiast w silniku z turbiną działa całkiem przyjemnie. DSG natomiast to klasa sama w sobie.

Ale raczej nie te nowe połączenia Turbo + DSG które wielokrotnie krytykował Pertyn i SCF, za zamulanie by spełniać nowe normy WLTP.
Poza tym DSG do miasta i jazdy w korkach to średni pomysł, koledzy narzekają. Jazda po mieście z e-CVT/CVT jest dużo przyjemniejsza.

Wysłane z mojego ONEPLUS 6T przy użyciu Tapatalka

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Stycznia 2020, 12:40:15 »
1,5 TSi daje niskie, realne spalanie ale gdy chcemy wciskamy gaz i odjeżdzamy, w 2,0 próżno szukać takiej dynamiki nawet przy wysokich obrotach.
Nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie narzekasz na spalanie i brak dynamiki w 2.0 HSD.

Porównanie (z Auto Świata) Skody Scali (1,5 TSI 150 KM DSG) i Corolii 2,0 HSD - zaznaczam, że Toyota jest o 200 kg cięższa od Skody!

Skoda
Przyspieszenie 0-50 km/h   3,4 s
0-100 km/h   8,6 s
0-130 km/h   13,5 s
Czas rozpędzania 60-100 km/h   4,2 s (aut.)
80-120 km/h   5,5 s (aut.)
Spalanie testowe (95 okt.)   6,6 l/100 km

Toyota
Przyspieszenie 0-50 km/h   3,0 s
0-100 km/h   8,2 s
0-130 km/h   13,2 s
Czas rozpędzania 60-100 km/h   4,5 s (aut.)
80-120 km/h   5,6 s (aut.)
Spalanie testowe (95 okt.)   5,9 l/100 km

Więc o co kaman...???

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Stycznia 2020, 12:56:33 »
Więc o co kaman...???

Bez jaj z tymi źródłami ;) Przejedź się jednym i drugim przez weekend a potem oceniaj. Pisanie ze źródeł, którymi są czyjeś testy i odczucia lub suche dane papierkowe jest trochę mało poważne.....
Toyota Corolla SD 2018

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Stycznia 2020, 13:11:18 »
Bez jaj z tymi źródłami ;) Przejedź się jednym i drugim przez weekend a potem oceniaj. Pisanie ze źródeł, którymi są czyjeś testy i odczucia lub suche dane papierkowe jest trochę mało poważne.....

Takich ludzi nam trzeba :)
Liczby nie ważne, odczucia ważne...

A merytorycznie - dla spokojnych kierowców, dla których osiągi nie mają znaczenia, szczególnie w terenie zabudowanym, skrzynia bezstopniowa zapewnia najwyższy możliwy komfort....
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2020, 13:15:07 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Stycznia 2020, 13:19:39 »
Bez jaj z tymi źródłami  Przejedź się jednym i drugim przez weekend a potem oceniaj. Pisanie ze źródeł, którymi są czyjeś testy i odczucia lub suche dane papierkowe jest trochę mało poważne.....
Mało poważne...??? No sorry, ale jeśli Ty chcesz oceniać i porównywać poziom spalania i dynamikę w oparciu o własne odczucia, a nie testy oparte (przynajmniej w teorii) na takiej samej metodyce i konkretne dane na papierze to nie mamy o czym rozmawiać. To są dla mnie jedyne wymierne i porównywalne dane. Odczucia Twoje lub kogoś innego niewiele mnie interesują. Co innego gdybyśmy rozmawiali o komforcie jazdy w sensie zawieszenia, wygodzie i pozycji z kierownicą  czy jakości dźwięku. Ok, tu każdy ma swoje indywidualne preferencje czy oczekiwania, ale dynamika i spalanie do konkretne dane liczbowe i ich wartości są dla omawianych silników niemal identyczne.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2020, 13:22:58 wysłana przez Jasio »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Stycznia 2020, 13:28:20 »
Liczby nie ważne, odczucia ważne...

Potestuj oba modele chociaż przez weekend i wtedy porozmawiamy o realnym spalaniu  czy dynamice a nie danych katalogowych, które do rzeczywistości się mają nijak.
Toyota Corolla SD 2018

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Stycznia 2020, 13:40:02 »

Ale raczej nie te nowe połączenia Turbo + DSG które wielokrotnie krytykował Pertyn i SCF, za zamulanie by spełniać nowe normy WLTP.
Poza tym DSG do miasta i jazdy w korkach to średni pomysł, koledzy narzekają. Jazda po mieście z e-CVT/CVT jest dużo przyjemniejsza.

Wysłane z mojego ONEPLUS 6T przy użyciu Tapatalka
1.4TSI z DSG nie "zamula". W ogóle dyskusja o zamulaniu przez automaty to osobna historia. Większość z tych którzy tak twierdzą nie biorze pod uwagę, że gdyby mieli manuala to od decyzji ("w głowie") o przyspieszaniu do faktycznego przyspieszenia upływa sporo czasu- choćby na zdjęcie ręki z kierownicy i redukcję biegu. A w automacie oczekują przyspieszenia w 0,1 sekundy od wciśnięcia gazu- albo jeszcze lepiej przed. :)
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Stycznia 2020, 13:46:07 »
Potestuj oba modele chociaż przez weekend i wtedy porozmawiamy o realnym spalaniu  czy dynamice a nie danych katalogowych, które do rzeczywistości się mają nijak.
Ale o czym ja mam z Tobą rozmawiać??? Dynamika czy przyspieszenie zależy (przy zachowaniu innych parametrów stałych - np. opony, nawierzchnia, nachylenie, obciążenie itp.) wyłącznie od parametrów zespołu napędowego (przy założeniu, że jedziemy automatem i gaz wciskamy do oporu). Te są konkretnie opisane jako dane katalogowe, których tak unikasz. Spalanie zależy w ogromnej mierze od stylu jazdy. Tobie wyjdzie 5 a mi np. 8. Bo lubię zapir...lać No i co??? Dla mnie dużo bardziej miarodajne są np. dane z https://www.spritmonitor.de/. Mam setki lub tysiące raportów na temat danego auta z długiego okresu, w różnych warunkach i po uśrednieniu mogę coś wnioskować.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Stycznia 2020, 13:49:25 »
A w jaki sposób mierzysz np. tę dynamikę? Bo przyrząd o nazwie "odczucie" jest bardzo zawodny i raczej wynik do rzeczywistości będzie się miał nijak. :)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Stycznia 2020, 13:53:12 »

Potestuj ile jest 2x2.
Daj znać jakie masz odczucia...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl