Nie ustosunkowales się
Nie on jeden się nie ustosunkowuje . Kolego @TheMrSkiBar tak trzymać , niech ci co nie rozwijają swych teorii , poznają smak braku odpowiedzi .
Po co lać olej silnikowy jak można zalać rzepaku z Biedry i też będzie działać.
W Biedrze jest do skrzyń super oliwa , nazywa się Wyborny , czy jakoś tak . Chyba zaleje ten i zobaczę co się zadzieje ,jak będzie git . To tu wrócę i opiszę ,a niektórym gałki wyskoczą , można można . A może jakiś samolotowy lepszy z lotniska zwinąć .
Nie leje się do skrzyń olejów silnikowych, bo do tego służą oleje przekładniowe. To może by tak olej przekładniowy wlać do silnika? Też będzie działało. Ludzie, litości :(
To już chyba z 7 osoba o standardowym odczynie , no ale "specjaliści labolatoryjni " wiedzą lepiej . No kolego, spodziewaj się riposty szyderców , przyjmij gardę .
To, że wlałeś do skrzyni swojej Hondy olej silnikowy przeznaczony do maszyn rolniczych nie znaczy chyba, że ten olej się do Hondy nadaje i jest do niej rekomendowany? To jest twój prywatny eksperyment, bo wywnioskowałeś, że tak jest najlepiej dla skrzyni hondy, tak?
Co ,do kombajnu ,o kurde balans .
Dokładnie ,wątek jest o standardowej skrzyni i rozwiązaniach ,a nie prywatnych extremalnych ,siejących grozę experymentach . To nie sztuka robić experyment i potem pytać innych czy coś o tym wiedzą . Nie wiem to jakaś głupota ,lub przechwalanie się . No i do tego czekanie na merytorykę ,jaką można dać merytorykę wobec głupoty , no nie da się i tyle . Poczytali my , popatrzeli i idziemy spać 8-))
Po co mieszać w przeznaczeniach olei z racji generalnych ich przynależności .
Nie, Honda była po drodze ,pierwotnie chodziło o 4 toyoty z hałasującymi skrzyniami .
Mylisz się. Honda zaleca właśnie olej silnikowy do skrzyni - żeby ktoś się od razu nie doczepil mówię że tylko w niektórych modelach.
To samo lada i mini moris - pewnie znajdzie się też kilka innych marek.
No i jest riposta .
No dobra masz , ale toyota nie zaleca tej oliwy od kombajnu ,a ty te cft wlałeś do czterech skrzyń hałasujących w toyotach . A to już jest imcho przesada .
Ja bym się jednak na to nie zdecydował.
Na pewno 99.999999999% innych ludzi też , więc dyskusja o mili procencie nie ma sensu . Kto by lał na chwilę silnikowy i potem przekładniowy , dwie wymiany ,dwa oleje ,dwa razy kasa . Brak racjonalnych podstaw ,do takich operacji , a ryzyko będzie zawsze .
Coś tam jakąś rację miałeś, tylko trochę nadgorliwie do tego podszedłeś
Bo zbyt pewny i pyszny jest kolega , na pewno lucyfer mu podpowiada , bo kto by inny .
Dyskusja na takim poziomie nie ma sensu.
Przecież wiadomo że Internet kłamie.
Normalnie ,wypowiedź św. pamięci marszałka Andrzeja na blokadzie wagonów ze zbożem .
TV też i politycy też i prasa , tylko nieliczni kolesie na tym forum są prawdomówni bez pokrycia . U ha Ha , i dalej znany tekst "śmiać , płakać " .
A instrukcje i opisy olei nie kłamią 8-0 8-P
To dlaczego w instrukcjach często jako norma ,nie ma zaleceń wymiany tylko prykaz kontroli poziomu . Czy to jest prawda dla Ciebie .
Ponadto wytłumacz mi (A może właśnie sobie) czym się różni olej silnikowy od przekladniowego i nie mówię o etykiecie czy dopuszczeniach za które nierzadko się placi.
Nie mierzymy innych swoją miarą , tym bardziej jeśli przesadzamy z experymentami .
Ja takich szczegółów nie znam, bo nie jest mi to do niczego potrzebne. Polegam na producentach i przeznaczeniu oleju. Ale jestem przekonany, że są różnice w składzie, proporcjach. Olej przekładniowy ma przecież charakterystyczny zapach, całkiem inny od olejów silnikowych, które pachną bardzo podobnie, a to świadczy, że skład oleju przekładniowego jest inny od silnikowego. Nie będę wdawał się w takie szczegóły. Kupuję olej przekładniowy do skrzyni, silnikowy do silnika i tyle.
No i bardzo dobrze . Ale kolega się na tobie zawiedzie , mogłeś trochę poudawać i może by przeszło/ucichło 8-)
No wiesz takie odczucie na nosa ,to kolega zbagatelizuje z miejsca , lepsze odczucia są za małe dla niego .
Z silnikowymi olejami bawić się można ,a z przekładniowymi lepiej nie . I tak pewnie odsetek tych co wymienią ,zanim skrzynia padnie jest maleńki . Bo tak w instrukcjach pisze, kontrola nie wymiana .