Autor Wątek: Analiza oleju z skrzyni - wysoki wynik miedzi, żelaza i niklu  (Przeczytany 21522 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Analiza oleju z skrzyni - wysoki wynik miedzi, żelaza i niklu
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Stycznia 2020, 12:37:44 »
Mimo wszystko... Jak przeczytałem znajomemu mechanikowi z dużym doświadczeniem (magister inżynier mechaniki) że ktoś zalał olej silnikowy do skrzyni to się zakrztusił herbatą.. i dodał, nawet jeśli w jakiś sposób spełnia normy to po co lać silnikowy jak można dobrać odpowiedni przekładniowy... i dodał "specjalista" z charakterystycznym dla niego przekąsem...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Stycznia 2020, 13:43:25 »
Widać inżynierowie z hondy czy Fuchsa są głupsi od Pana mechanika z dużym doświadczeniem.

Spytaj może Pana mechanika co jest lepszego w oleju do skrzyń od takiego Fuchsa cfe. Niech się wypowie. Albo lepiej skontaktuj go że mną. Chętnie poznam.

Przypomniało mi się jeszcze jedno auto (13 sztuk w mojej rodzinie) które w skrzyni miało olej silnikowy - mini.
Niech się Pan mechanik do tego odniesie jaki tam olej zalać do skrzyni.
Bo dla mnie jedynie silnikowy - inny odpada.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Stycznia 2020, 15:08:12 »
Jak przeczytałem znajomemu mechanikowi z dużym doświadczeniem (magister inżynier mechaniki) że ktoś zalał olej silnikowy do skrzyni to się zakrztusił herbatą.
Akurat kwestia doboru oleju to bardziej temat dla inżyniera chemika niż mechanika, bez względu na posiadany tytuł zawodowy ;-)

Na etykietach i w specyfikacjach to wszystko jest specjalnie skomponowane pod dane zastosowanie, z użyciem starannie wyselekcjonowanych składników, unikalne i jedyne w swoim rodzaju i takie tam srututututu... a w rzeczywistości to... nigdy nie zapomnę jak wykładowca opowiadał jak się w znanej firmie produkuje szampon dla alergików:  Na linii produkującej zwykły szampon odłącza się dopływ do mieszalnika kilku składników, akurat tych generujących 60% kosztów materiałowych, rozlewa do 2x mniejszych buteleczek w kolorze i z etykietą wystylizowanych na "produkt medyczny" i podnosi cenę za szt 3x

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Stycznia 2020, 15:15:12 »
Coś towarzystwo umilklo. Pewnie nie mogą znaleźć nic w necie.

A ja przypomnę sytuację z przed kilku lat jak podtek na olej był inny dla diesla i benzyny.
Olej ten sam a nalepka inna.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Stycznia 2020, 17:40:16 »
nie chodzi mi o to ze nie można.. ale po co? skoro można dobrać odpowiedni olej przekładniowy...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Stycznia 2020, 20:57:05 »
To można czy nie można i dlaczego nieodpowiedni czy odpowiedni? Co twoja odpowiedź wnosi?

Ps. Nie ustosunkowales się (twój "mechanik" do poprzednich postow) a jestem ciekaw odpowiedzi - bzdury znalezione w necie możesz od razu pominąć.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Stycznia 2020, 21:00:36 »
Po co lać olej silnikowy jak można zalać rzepaku z Biedry i też będzie działać. Każdy robi to co chce i leje olej jaki chce.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Stycznia 2020, 22:51:46 »
po co lać silnikowy jak można dobrać odpowiedni przekładniowy

To można czy nie można i dlaczego nieodpowiedni czy odpowiedni? Co twoja odpowiedź wnosi?

Dla mnie ta wypowiedź, bardzo dużo wnosi, mówi wszystko jasno i konkretnie. Tu nie ma co dyskutować "merytorycznie", bo ta cała dyskusja straciła jakikolwiek sens. Nie leje się do skrzyń olejów silnikowych, bo do tego służą oleje przekładniowe. To może by tak olej przekładniowy wlać do silnika? Też będzie działało. Ludzie, litości :(
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Stycznia 2020, 23:02:13 »
Widać nie miałeś np hondy.

Nie miałem Hondy, ale Honda chyba nie zaleca do swoich skrzyń oleju silnikowego, tylko swoje rekomendowane przekładniowe? To, że wlałeś do skrzyni swojej Hondy olej silnikowy przeznaczony do maszyn rolniczych nie znaczy chyba, że ten olej się do Hondy nadaje i jest do niej rekomendowany? To jest twój prywatny eksperyment, bo wywnioskowałeś, że tak jest najlepiej dla skrzyni hondy, tak?
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2020, 23:18:41 wysłana przez fynooh »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Stycznia 2020, 08:31:06 »
Mylisz się. Honda zaleca właśnie olej silnikowy do skrzyni - żeby ktoś się od razu nie doczepil mówię że tylko w niektórych modelach.
To samo lada i mini moris - pewnie znajdzie się też kilka innych marek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Stycznia 2020, 17:53:05 »
Wyczytałem w google, że do Hondy zalecany jest olej przekładniowy MTF Honda, ale TYMCZASOWO można zalać skrzynię dobrym olejem silnikowym, czyli po części miałeś lekką rację, bo głównym olejem nadal jest olej przekładniowy, a silnikowy to tylko alternatywny, tymczasowy, a nie zalecany, jak napisałeś. Trochę nagiąłeś fakty. Jednak prawda jest taka, że jednak można wlać do skrzyni Hondy olej silnikowy. Ja bym się jednak na to nie zdecydował.
Bo jeśli chodzi o ładę, to przeleciałem w google kilka modeli i roczników i nigdzie nie ma wzmianki o żadnym oleju silnikowym, tylko we wszystkich przypadkach jest olej 75W90, albo mineralny 80W90 czyli to oleje przekładniowe. Jednak mechu, nie stoisz na straconej pozycji. Coś tam jakąś rację miałeś, tylko trochę nadgorliwie do tego podszedłeś  :beer:
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2020, 18:32:39 wysłana przez fynooh »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Stycznia 2020, 18:17:32 »
Szkoda, że na tym forum nie można kasować swoich błędnych wpisów. Pomyliłem się tu, proszę moderatora o skasowanie tego.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2020, 18:35:30 wysłana przez fynooh »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Stycznia 2020, 19:41:10 »
Wyczytałem w google
Dyskusja na takim poziomie nie ma sensu.
Przecież wiadomo że Internet kłamie.
Poza tym jakbyś głębiej poszukam to znajdziesz zalecenia zalania oleju 10w40 do skrzyni.

Co do lady to nie wiem.

Ponadto wytłumacz mi (A może właśnie sobie) czym się różni olej silnikowy od przekladniowego  i nie mówię o etykiecie czy dopuszczeniach za które nierzadko się placi.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Stycznia 2020, 20:28:47 »
Ponadto wytłumacz mi (A może właśnie sobie) czym się różni olej silnikowy od przekladniowego 

Ja takich szczegółów nie znam, bo nie jest mi to do niczego potrzebne. Polegam na producentach i przeznaczeniu oleju. Ale jestem przekonany, że są różnice w składzie, proporcjach. Olej przekładniowy ma przecież charakterystyczny zapach, całkiem inny od olejów silnikowych, które pachną bardzo podobnie, a to świadczy, że skład oleju przekładniowego jest inny od silnikowego. Nie będę wdawał się w takie szczegóły. Kupuję olej przekładniowy do skrzyni, silnikowy do silnika i tyle.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Stycznia 2020, 02:39:29 »
Widze ze zaczyna sie udowadnianie ze biale jest czarne.

No ja bym nigdy się nie odważył ,wmawiać że białe jest czarne i na odwrót . Ale Wy ze swą pewnością siebie na pewno .

A wystarczy spojrzeć w zalecenia producenta (hondy) jakie są dopuszczone oleje do skrzyni biegów.
Tak samo dostępna jest karta titana 10w40 cfe - a w niej jasno jest opisane że może być stosowany jako przekladniowy.

Ok ,ale Ty ten olej zalałeś do Toyoty . Co do opisów na olejach ,od kiedy pisze na nich, że mogą być do PB i do Diesla jednocześnie te same, to mało mnie zdziwi . Co nie znaczy ,że w to uwierzę .

Ale oczywiście trzeba robić chamską burze nie wnosząc nic do tematu.

Nie nie , to działa jak lustro , plułeś TY , teraz pluje ktoś .
Negacja odczuć & negacja odczuć .

A pro po , czekam na ograniczenia PAO , pisałeś i rozwinięcia brak .
Podejrzenie braku wiedzy oczywiste .

Jeszcze doprecyzuje skrzynie zalane cfe wcześniej miały zalany ori olej.
Skrzynie które chałasowaly (Tak oczywiście że to odczucie - tylko że da się je nawet nagrać telefonem) byly zalewane 75w90 fuchsa i castrola.

Nie no coś nie tak , inaczej to teraz piszesz .

W 4 toyotach ( przebiegi 120 - 200tys km) wymieniłem olej i we wszystkich skrzynie zaczęły hałasować po przebiegu ok 5tyś km od wymiany.

Czyli w 4 toyotach ,po wymianie oleju z ori na "75w90 fuchsa i castrola" skrzynie zaczeły hałasować i dopiero po wymianie oleju w tych skrzyniach na cfe było OK . Potwierdź lub zaprzecz .

Uwierz innych odczucia też się da nagrać , ale nagrań brak zarówno Twoich jak i innych . Co nie znaczy ,że nielicznych odczucia są bardziej potwierdzone , bo nadal są takimi samymi odczuciami jak innych . Zbagatelizować można wszystko i każdy to może zrobić ,ale negacja bez potwierdzenia też nic nie wnosi do tematu ,a jedynie miesza w nim .

Jakiej merytoryki
No właśnie ,jakiej merytoryki . Ty kolego pokazałeś merytorykę ,w dotąd nie opisanej pewniejszej metodzie liczenia spalania . Zafantazjowałeś ,a wykończenia merytorycznego zabrakło . Z tego powodu to można tylko się śmiać .

wytknąć komuś

Jak usiadłeś między wrony , kraczysz jak i ony . Ktoś ;-) tu już perfidnie pokazywał jak wytykać , uczymy się od "mistrzów" (wytykania) .
Nie wytykałem do końca ,a można by iść dalej . Operacja , niezgodność własna 8-))
Zarozumiałych nikt tu nie lubi .

Mimo wszystko... Jak przeczytałem znajomemu mechanikowi z dużym doświadczeniem (magister inżynier mechaniki) że ktoś zalał olej silnikowy do skrzyni to się zakrztusił herbatą.. i dodał, nawet jeśli w jakiś sposób spełnia normy to po co lać silnikowy jak można dobrać odpowiedni przekładniowy... i dodał "specjalista" z charakterystycznym dla niego przekąsem...

Ja jak to czytałem to połknąłem cukierka i musiałem wziąć od babci okulary , by być pewnym tego co czytam .8-)  Po tej wypowiedzi już mało mnie zdziwi na tym forum. A jak byłem u znajomego mechanika i mu to opowiedziałem , to się tak zaśmiał ,że aż sztuczna szczęka mu wyleciała do kanału .

Jak trzeba być pewnym siebie , by nie bać się głosić takich herezji , no jak .

Widać inżynierowie z hondy czy Fuchsa są głupsi

Aby sprzedać ,napiszą wszystko ot tyle .

Albo lepiej skontaktuj go że mną

Pewnie nie zechce , po co sobie w głowie przewracać teoriami forumowego szydercy 8-)

Przypomniało mi się jeszcze jedno auto (13 sztuk w mojej rodzinie) które w skrzyni miało olej silnikowy - mini.

No no , aż 13 ,to fest liczebna rodzina i takie zdecydowanie na jeden typ . A może z dwóch wagonów na raz zwędzone .

Akurat kwestia doboru oleju to bardziej temat dla inżyniera chemika niż mechanika, bez względu na posiadany tytuł zawodowy ;-)

No dobra , ale tu nie chodzi o labolatoryjne fantazje ,ale bardziej o praktykę . Mechanik z doświadczeniem, fizycznie robi takie wymiany i wie co wlewa/wlewał , wy tego lepiej nie wiecie od niego . A w związku z tym ,zadziwił się takimi fanaberjami i ot tyle .

To znaczy ,że w praktyce takie zastosowanie oleju silnikowego do skrzyni nie występuje ,lub jest w marginalnym procencie .
Przecie już kilka osób to zdziwienie potwierdza , czy wy wszystkich chcecie zakrzyczeć czy co .

Na etykietach i w specyfikacjach to wszystko jest specjalnie skomponowane pod dane zastosowanie, z użyciem starannie wyselekcjonowanych składników, unikalne i jedyne w swoim rodzaju i takie tam srututututu...

Dlatego mało kto wierzy w takie zapisy i stosuje oleje przekładniowe , mało kto chciałby tak ryzykować .
Takie zastosowanie jest marginalne i niech nikt nie żąda by wszyscy o tym wiedzieli .
Po prostu generalne opisy kłócą się ze sobą za bardzo . Przekładniowy do skrzyni a silnikowy do silnika ,tak jest zgodnie i na 100% prawidłowo .

Pewnie nie mogą znaleźć nic w necie.

To co piszesz leci przez sito i większość uznała ,że szkoda czasu na takie głupoty .
O fanaberiach i herezjach jest mało w necie 8-)

A ja przypomnę sytuację z przed kilku lat jak podtek na olej był inny dla diesla i benzyny.
Olej ten sam a nalepka inna.

Kiedyś oleje do PB i Diesla były w innych/osobnych butelkach . Czy to były te same oleje to nie badałem . A teraz czy to czy tamto , to w jednej butelce jest i już .

ale po co?
Tak jest ciekawiej i z dreszczykiem emocji 8-))
Raz się uda ,a 10 razy się nie uda .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl