Autor Wątek: Podobno dobra firma ??????  (Przeczytany 8914 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tunix

• Gość
Podobno dobra firma ??????
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Czerwca 2005, 23:57:18 »
Wzmacniacza nie należy wysterowywać na maksa. Przeważnie jest taki potencjometr, który pozwala ograniczyć wzmocnienie. Wtedy nie korzystasz z całej teoretycznie dostępnej mocy ale nie występuje zjawisko clippingu sygnału, o którym pisałem wyżej. Clipping występuje w każdym wzmacniaczu gdy jest mocno rozkręcony (im lepszy wzmacniacz tym póżniej). Więc jeśli przykładowo Twoje uszy potrzebują 45W mocy na każde, to kup wzmacniacz 2*60W i wysteruje go na max 3/4. Dostaniejsz właśnie 45W czystego dźwięku na kanał. Ja mam teraz tak u siebie, że mogęprzy wzmacniaczu Steg 4x45 przekręcić potencjometr radia na maksa i dźwięk nie zniekształca sięani odrobinę.

tx

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Czerwca 2005, 00:01:32 »
kazdy 'odpowiednio' wysterowany zestaw oparty o wzmacnaicz ma to do siebie ze po 'rozkreceniu' na maxa nic sie nie 'wypluwa'!

po za tym stosujac mocniejszy wzmacniacz poprawia sie dynamika-szybkosc i precyzja dzwieku!
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Czerwca 2005, 00:30:01 »
Brzmi rozsądnie i zgodnie z tym co mnie uczono, choć wtedy to sięchyba jeszcze nie nazywało clipping :-DD
Trzeba tylko wziąć poprawkęna czynnik ludzki, że prawie każdy czasem ma chęć sprawdzić "co też mój sprzęt potrafi" i sruuu na maksa.  :lol:
I mamy okłady z membram  :wink:
W takim razie, przy założeniach rzeczywistych, jaki stosunek mocy wzmacniacz/przetwornik proponujecie w szczególności dla sprzętu klasy 'popularnej'  ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

tunix

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Czerwca 2005, 00:35:45 »
Cytat: Perzan

I mamy okłady z membram  :wink:
Pozdro.

Potencjometr ograniczający sygnał wejściowy jest na wzmacniaczu (pod siedzeniem, w bagażniku). Ustawia sięraz - śrubokrętem. Więc jak tam nie będziesz dotykał to nic nie zepsujesz a potencjometrem w odtwarzaczu możesz kręcić do woli :)

Nie mam na tyle wiedzy by polecić jakiś konkretny współczynnik mocy jednego do drugiego. Tam jest pewnie wiele różnych zależności.

tx

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Czerwca 2005, 00:36:58 »
optymalnie jest stosowac wzmacniacz tej samej mocy co przetwornik, lub troszke slabszy.....

Trzeba tylko wziąć poprawkęna czynnik ludzki, że prawie każdy czasem ma chęć sprawdzić "co też mój sprzęt potrafi" i sruuu na maksa.

dlatego wlasnie wzmacniacz posiada regulacje wejsciowa, ktora ma na celu wysterownaie wzmacniacza w taki sposob, ze nawet gdy na wyswietlaczu radia pojawia sie napis max nic nie stanie sie zadnemu elementowi audio......

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Czerwca 2005, 02:35:55 »
Cytat: tunix
Potencjometr ograniczający sygnał wejściowy jest na wzmacniaczu (pod siedzeniem, w bagażniku).

Cytat: Red_Point
dlatego wlasnie wzmacniacz posiada regulacje wejsciowa, ktora ma na celu wysterownaie wzmacniacza w taki sposob, ze nawet gdy na wyswietlaczu radia pojawia sie napis max nic nie stanie sie zadnemu elementowi audio

Aaaaaaaaaa........ i wszystko jasne :)
Red_Point, tunix: Wy cały czas zakładacie sytuacjęgdy w aucie jest jeszcze dodatkowy wzmacniacz oprócz tego w radiu, a cały problem GLADIATORA jest przy 'gołym' radiu i wokół takiej opcji krążyły cały czas moje pytania.
Już chciałem rzucić tunixowi, żeby nie ściemniał z potencjometrem, bo jaki normalny człowiek rozbiera radio i w nim gmera bez potrzeby  :lol:  :D
Wracając do tematu, wydaje mi sięjednak, że w przypadku GLADIATORA głośniki najzwyczajniej są przesterowane i nie wydalają. Membrama nie jest w stanie bardziej  sięwychylić w stosunku do siły sygnału jaki dostaje na cewkęi zniekształcenia powstają raczej już w samym głośniku, a nie we wzmacniaczu. Nie podejrzewam żeby MOS-FET'owa końcówka była tak kiepsko zestrojona z resztą radia żeby aż obcinała szczyty.
Jak na mój gust wystarczy doczytać ile radio ma mocy ciągłej i zakupić głośniki o mocy rzeczywistej przynajmniej takiej samej lub większej. Chyba najprostsze i najtańsze rozwiązanie :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Czerwca 2005, 09:50:37 »
Dokładnie, miałem to samo napisać co Perzan, tutaj raczej charczenie nie powstaje na końcówce mocy ale na membranie. Red_Point, chyba nigdy nie miałeś doczynienia z naprawde kiepskimi głośnikami... Zawieszone są na jakiejś gąbce a nie na gumie co mocno ogranicza maksymalne wychylenie, tłumienie głośnika od spodu jest niewystarczające i w efekcie membrana lata dalej niż powinna i w efekcie sięuszkadza...

Ja bym proponował reklamować te głośniki skoro producent chwali siętaką a nie inną mocą maksymalną i kupić jakieś lepsze.
Seat Leon Cupra :D

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Czerwca 2005, 11:13:35 »
Nie podejrzewam żeby MOS-FET'owa końcówka była tak kiepsko zestrojona z resztą radia

sa wlasnie takie kiepsie - dlatego radyjka z wyzszych polek posiadaja mozliwosc wylaczenia koncowki mocy w radiu.......- a i tak najleprze sa DECK'i!!

uwieszcie mi na slowo, ze to nie jest harczenie glsonikow tylko koncowki mocy......
podlaczcie te glosniki pod wzmaka i zobaaczycie ze wszystko bedzie OK! zagra to dwa razy glosniej precyzyniej szybciej itd!
oczywisice pomijam opcje rozkrecania potem wszystkiego na maxa, bo wtedy faktycznie to glosnik zacznie charczec........ - ale to tylko przy wzmaku!
przy koncowce mocy z radia - ok 15-20 RMS harczenie zawsze spowodowane bedize nie doborem mocy......

chyab ze jest taka jka napisal Sober, ze te glosniki sa z az tak niskiej polki!;)

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Czerwca 2005, 18:35:36 »
okej zobaczymy jestem na etapie czekania  bo jak tak to sam se dam rade.
Pozdrawaim   :twisted:
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl