Autor Wątek: xenony skrętne jakie żarówki ?  (Przeczytany 2179 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krajech

• Toyot Leżący
  • *
xenony skrętne jakie żarówki ?
« dnia: 19 Stycznia 2020, 22:37:05 »
Witam!
Mam u siebie w Aurisie 2013 Hybrid xenony skrętne. Pierwszy raz mam auto z takimi reflektorami i stąd pytanie co trzeba wymienić jak padnie taki żarnik. Czy jestem w trasie sam wymienić i jakie były montowane w Aurisach . Czy coś oprócz żarników się wymienia ? Jestem zielony w temacie.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: xenony skrętne jakie żarówki ?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2020, 23:07:01 »
Typ to D4S, samemu jest się w stanie wymienić.
Trudno przewidziec co Ci moze pasc, są to złożone reflektory, dlatego nie zawracaj sobie tym głowy ;)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2020, 07:32:01 »
Witam!
Mam u siebie w Aurisie 2013 Hybrid xenony skrętne. Pierwszy raz mam auto z takimi reflektorami i stąd pytanie co trzeba wymienić jak padnie taki żarnik. Czy jestem w trasie sam wymienić i jakie były montowane w Aurisach . Czy coś oprócz żarników się wymienia ? Jestem zielony w temacie.

Jak ci padnie żarnik to się go wymienia we własnym zakresie, jak padnie przetwornica to tak samo - czasami z uwagi na jej umiejscowienie trzeba do tej czynności wyciągnąć reflektor i tyle w temacie.
Toyota Corolla SD 2018

Offline krajech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2020, 17:38:25 »
Dziękuję za podpowiedzi. Czytałem tylko, że jak padnie jedna strona to trzeba wymienić obie. Czy to prawda i czy wy też tak robicie a nie są to tanie żarówki  :shock:

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2020, 20:08:57 »
tak, zaleca się wymianę obu, ale to nie dlatego że coś się zepsuje, tylko dlatego że nowy będzie świecił dużo lepiej niż drugi niewymieniony, będzie brzydko wyglądać, źle się jeździ, no i jak padł jeden to zaraz padnie Ci drugi xenon.

Co do xenonu, ja bym się nad tym nie zastanawiał: miałem volviaka, 19 lat z xenonem, i nie wymieniałem tylko raz, przy przebiegu 330 kkm. drugie auto, skoda superb z 2013, przebieg ok. 280, 290 skrętny bixenon, i jeszcze nie wymieniałem więc nie ma co.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2020, 20:19:13 wysłana przez fazibazi »
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2020, 10:19:04 »
Po pierwsze to NIE SĄ ŻARÓWKI.  :wallbash:

Wymienia się palniki, ale nie kupuj taniej chińszczyzny bo sfajczą ci przetwornice.
I jeżeli czujesz, że słabo świecą to pomyśl nad regeneracją reflektorów. Ze względu na małe wymiary i dużą koncentrację energii lustro wypala się i generalnie nie świeci.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline krajech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2020, 20:03:13 »

I jeżeli czujesz, że słabo świecą to pomyśl nad regeneracją reflektorów.

Długie świecą rewelacyjnie ale mijania są kiepskie. Nie wiem czy tylko u mnie czy w innych Aurisach też mijania słabo świecą ?

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marca 2020, 17:48:07 »
Świecą za blisko, czy też na właściwą odległość jest linia światłą i cienia, tylko ich jasność jest do d...y ?
Ja po zakupie auta z runku wtórnego byłem zażenowany ustawieniem świateł mijania, granica światłq i cienia byłą na około 25-30m przed autem :-(
Sam ustawiłem światłą mijania wg swego "widzi mi się" na drodze, tak by granica światła i cienia była na około 60m, nikt ni nie mruga czyli jest OK a ja wreszcie czuję się komfortowo ;-)
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline krajech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marca 2020, 21:40:51 »

Sam ustawiłem światłą mijania wg swego "widzi mi się" na drodze, tak by granica światła i cienia była na około 60m, nikt ni nie mruga czyli jest OK a ja wreszcie czuję się komfortowo ;-)
Dokładnie zrobiłem to samo. Podniosłem na regulacji sporo wyżej i o dziwo na badaniu technicznym diagnosta stwierdził że światła są super ustawione  :grin:. Tego się trzymam . Widoczność jest nieporównywalna a jak do tej pory nikt mi nie błyskał światłami. Czyli jest OK.

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Marca 2020, 14:55:10 »
Sam ustawiłem światłą mijania wg swego "widzi mi się" na drodze
Tutaj poradnik apropos samodzielnego ustawiania świateł jakby co: http://swiatla.its.waw.pl/doc_media/materialy/samodzielne_ustawianie_wiate.pdf
W sumie jest to śmiesznie proste a skuteczne.
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl