Autor Wątek: Usterka systemu elektronicznego kluczyka  (Przeczytany 35903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline M-koc

• Toyot Leżący
  • *
Usterka systemu elektronicznego kluczyka
« dnia: 21 Stycznia 2020, 21:22:44 »
Witam. Czy komuś wyświetlił się taki komunikat? O co może chodzic? Rozładowana bateria w kluczyku?

Offline michalbakowski

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Usterka systemu elektronicznego kluczyka
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2020, 21:29:18 »
Witam. Czy komuś wyświetlił się taki komunikat? O co może chodzic? Rozładowana bateria w kluczyku?
Może ktoś próbował włamać się, używając zmodyfikowanego certyfikatu/tokenu  klucza. Jedz do ASO - podłącza się i odczytają co i jak.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2020, 21:48:34 »
Mi wielokrotnie kiedy przypadkowo uzbrajalem alarm siedząc za kierownicą. Alarm cobra tak działa, że odcina ECU od zdalnego kluczyka. Taka ciekawostka: jeśli zgasimy silnik pozostawiając zapłon na akcesoria to po zamknięciu centralnego zamka przyciskiem zdaza się, że alarm cobra się uzbraja. Jedyną opcja wyłączenia było wpisanie pinu.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2020, 21:51:09 wysłana przez toybob123 »
Corolla sd 1.8 hsd Comfort Tech

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2020, 21:59:44 »
Mi wielokrotnie kiedy przypadkowo uzbrajalem alarm siedząc za kierownicą. Alarm cobra tak działa, że odcina ECU od zdalnego kluczyka. Taka ciekawostka: jeśli zgasimy silnik pozostawiając zapłon na akcesoria to po zamknięciu centralnego zamka przyciskiem zdaza się, że alarm cobra się uzbraja. Jedyną opcja wyłączenia było wpisanie pinu.

Czyli uzbrajałeś alarm kartą?Bo nie za bardzo rozumiem.Ja wychodząc z samochodu naciskam przycisk w kluczyku i on uzbraja również alarm.A jak nie przstawię dzwigni na P i nacisnę zapłon to wyświetla się komunikat przestaw dzwignię na P i wyłącz silnik.Inaczej samochód jest włączony

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2020, 22:06:33 »

Czyli uzbrajałeś alarm kartą?Bo nie za bardzo rozumiem.Ja wychodząc z samochodu naciskam przycisk w kluczyku i on uzbraja również alarm.A jak nie przstawię dzwigni na P i nacisnę zapłon to wyświetla się komunikat przestaw dzwignię na P i wyłącz silnik.Inaczej samochód jest włączony
Nie mam u siebie karty proxy. Jeśli po zatrzymaniu samochodu nacisniemy najpierw start a późnej przelaczymy dźwignie na P to samochod zostanie w stanie akcesoria i mamy dalej zasilanie przez 30 minut. Zdarzało mi się tak robić gdy na kogoś czekałem w samochodzie. wtedy też blokowalem centralny zamek przyciskiem na panelu na drzwiach. Wtedy po około 30 sekundach alarm wył i wyświetlał się komunikat o usterce. Co ciekawe nie zdaza sie to za każdym razem. Alarm cobra podłączony jest szyna CAN i nasluchuje czy został wysłany sygnał zamknięcia centralnego zamka.

Corolla sd 1.8 hsd Comfort Tech

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2020, 23:08:44 »
U mnie bylo to nagminne jak mialem stary model alarmu. Komunikat pojawial sie wtedy gdy probowalem odpalic samochod a alarm nie wykryl karty proxy. Jakby byl problem z bateria w kluczyku to wyświetlałby Ci się komunikat "nie wukryto kluczyka". Jezeli nie masz  karty proxy jedz do salonu gdzi byl zakladany alarm niech sprawdza co jest, jeżeli  masz karte proxy i swieci Ci sie dioda czerwona na niej jedz do salonu zeby Ci wymienili na nowy model alarmu, jeżeli  pali Ci sie zielona dioda na karcie proxy wymien w niej baterie (profilaktycznie), jak to zrobic jest opisane w instrukcji alarmu. Następnym  razem jak Ci sie pojawi ten komunikat to sprawdz czy alarm sie rozbroil.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2020, 07:26:07 »
No to ja chyba miałem podobnie jak autor tematu. Co jakiś czas zdarza się że otworzę samochód z kluczykiem w kieszeni i mam 30 sec na wklepanie PIN. Nie pamiętam dokładnie komunikatu ale odsyła on do instrukcji i jest słowo awaria :) Zdarzyło mi się to może z 4 razy. Karta proxy w tym czasie jest połączona, mruga zielona dioda. Jedyne rozwiązanie to rozbrojenie alarmu PINem.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Stycznia 2020, 07:29:57 »

No to ja chyba miałem podobnie jak autor tematu. Co jakiś czas zdarza się że otworzę samochód z kluczykiem w kieszeni i mam 30 sec na wklepanie PIN. Nie pamiętam dokładnie komunikatu ale odsyła on do instrukcji i jest słowo awaria :) Zdarzyło mi się to może z 4 razy. Karta proxy w tym czasie jest połączona, mruga zielona dioda. Jedyne rozwiązanie to rozbrojenie alarmu PINem.

Zielona dioda nie oznacza ze jest polaczona. Nastepnym razem spruboj nacisnac guzik na karcie proxy.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2020, 08:01:21 »
Próbowałem.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Stycznia 2020, 08:06:44 »
Próbowałem.
Reklamuj. Ja nie ukrywam ze po wymianie  alarmu dziala bez zarzutu ale po problemach jakie mialem wczesniej jezeli sie znowu pojawia każe to ku....wo wymontowac.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Stycznia 2020, 13:12:34 »
 :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl