Autor Wątek: Spalanie w niedawno zakupionym Aurisie hybryda  (Przeczytany 27753 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
Odp: Spalanie w niedawno zakupionym Aurisie hybryda
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Stycznia 2020, 18:11:13 »
Średnio komputer zaniża spalanie o ok 0,4l/100. (na cąłym baku)

Czy to normalnie? Ktoś mi kiedyś powiedział, że przekłamanie sugeruje problemy z układem paliwowym lub zapłonowym ponieważ silnik benzynowy musi dokładnie wiedzieć (z dokładnością 0.01 ile pali, bo inaczej by się zalewał i lub przegrzewał.
U mnie też średnio pokazuje -0,4
To o tyle dziwne, że skoro prędkościomierz zawyża wskazania, to licznik przebiegu powinien też pokazywać wyższy dystans niż faktycznie przejechany ale wtedy komputer powinien zawyżać wskazanie.
Prędkościomierz zawyża, bo ma tak pokazywać.
https://czasopismo.legeartis.org/2020/01/tolerancja-predkosciomierza.html

ALE licznik kilometrów już nie zawyża i jest dobrany do wielkości kół w samochodzie. Odczyt prędkości z OBD jest praktycznie taki sam jak z GPS. Dlatego przejechane kilometry są całkiem prawdziwe.

PS. U mnie też średnie spalanie według komputera jest o ok 0,4l/100km mniejsze niż wynika z tankowania.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Stycznia 2020, 18:45:42 »
A udało Ci się kiedyś pojechać na EV z prędkością wyższą niż 75km/h?
U mnie na co dzień maksymalnie 74 km/h ale z rzadka zdarza się że eV zapala się już przy 79 km/h
Masz na myśli chyba wskazanie prędkościomierza a nie prędkość ;)

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Stycznia 2020, 07:35:08 »
Według GPS maksymalna prędkość na prądzie to u mnie było 71 - 72 km /h .
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2020, 08:19:13 wysłana przez fazibazi »
Pozdrawiam
Wojtek

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Stycznia 2020, 10:35:02 »
Według GPS maksymalna prędkość na prądzie to u mnie było 71 - 72 km /h .
Strasznie szybko możesz jechać !!!
U mnie w aucie z 2010 roku ponad 40 km/h wyświetla komunikat a samochód przechodzi w tryb normalnej pracy. Do 40 mogę przejechać około 2-4 km w zależności od naładowania baterii. 
Aż nie chce mi się wierzyć że "nowsze" modele" mają taką prędkość. Ciekaw jestem jak z zasięgiem na elektryku?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Stycznia 2020, 11:22:01 »
Mylisz pojęcia. Jechac na prądzie to nie w trybie ev.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Stycznia 2020, 11:38:10 »
W trybie EV wymuszonym przyciskiem prędkość maksymalna na prądzie jest o połowę niższa niż w każdym innym trybie kiedy silnik spalinowy nie pracuje.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Stycznia 2020, 11:50:10 »
Strasznie szybko możesz jechać !!!
U mnie w aucie z 2010 roku ponad 40 km/h wyświetla komunikat a samochód przechodzi w tryb normalnej pracy. Do 40 mogę przejechać około 2-4 km w zależności od naładowania baterii. 
Aż nie chce mi się wierzyć że "nowsze" modele" mają taką prędkość. Ciekaw jestem jak z zasięgiem na elektryku?

Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem, chodzi o to że rozpędzić należy auto na ICE do ponad 75-80km/h następnie odpuszczam gaz i jadę tylko na EV z prędkością lekko ponad 70km/h.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Stycznia 2020, 12:15:10 »
W trybie EV maksymalnie jest 30 km/h wg GPS.
A może ciut więcej, jeżeli są sprzyjające warunki. Ale generalnie przy 30km/h tryb EV się wyłącza.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Stycznia 2020, 14:35:17 »
W trybie EV maksymalnie jest 30 km/h wg GPS.
A może ciut więcej, jeżeli są sprzyjające warunki. Ale generalnie przy 30km/h tryb EV się wyłącza.
te "sprzyjajace warunki" to nagrzana jednostka benzynowa do co najmniej chyba 73 stopni czyli faza pracy silnika S4

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Lutego 2020, 11:26:19 »
Panowie,

znowu dzieje się to że wychodzi mi wysokie spalanie tras - jeżdżę tak jak mi poradzono i wtedy odniosło rezultat a teraz nie moge zejść poniżej 6l/100 dla trasy 10km gdzie wcześniej robiłem i 4,6l/100 ?!?

-nigdy nie wchodzę w tryb POWER
-ogrzewanie 18..19 stopni, klima OFF, nawiew AUTO soft
-ruszam nie za wolno, nie za szybko, ok 3 sekundy jadę na elektryku i po chwili włącza się spalinówka
-hamuję zawsze wcześniej
-przeważnie kończę jazdę z 8 na 10 pasków baterii
-staram się jechać pulsacyjnie
-auto garażowane wiec nie jest mega zimne po nocy
-tryb normal, na ECO palił zauważalnie więcej

przejechałem ok 415km od tankowania  i zjadło mi większe pół baku, wskazówka baku leci już teraz szybko w dół, trasy 10, 15km Warszawa Ursynów-Mokotów, światła, lekki korek, wzniesienia, opadania, ideał dla hybrydy.
Ile robicie na baku do zapalenia się rezerwy po większym mieście?

jak czytam że ktoś ma średnie po mieście 4,5 a ktoś miał na forum w Prius 2,8/100 po W-wie (wstawił foto licznika) to zastanawiam się poważnie co jest nie tak... :)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Lutego 2020, 11:45:45 »
Cytat: yunior81 w Wczoraj o 14:46:27
Niech autor tematu założy sobie instalację LPG i po sprawie.

nie przesadzajmy, wożę dziecko i nie będę woził bomby w bagażniku....

Gaz do kuchenki bym zrozumiał ;) ale bombę ? ;/ no grubo .....

;) nie mam zaufania do czegoś co daje dużo energii i czego nie widać ;)

A baterii się nie boisz i pewnie dziecko na niej nawet sadzasz, możesz poszukać jakie spustoszenie robi zwarcie w takiej baterii lub instalacji i co zostaje z samochodu, także gaz przy tym jest dużo bezpieczniejszy i lepiej zabezpieczony.

baterii już mniej się boję, każda bateria ma bezpiecznik 125A, plus i minus jest odcięty oddzielnym przekaźnikiem, 2 lub 3 czujniki temperatury i moduł BMS który czuwa nad każdym ogniwem. Jest w solidnej obudowie z własnym chłodzeniem.
Widziałem kilka filmów gdzie przebiła jedna cela NiMh w Priusie i poprostu bateria odmówiła pracy i nic się nie stało. Jak ktoś pisał, bardziej obawiałbym się baterii LI-ION lub LI-POLY które potrafią puchnąć i eksplodować jak petarda. Sprawę wybuchających Samsungów na pokładach samolotów chyba wszyscy znają ;)
Jak gaz się ulatnia to nie zawsze to widać/czuć, jak gdzieś kapnie benzyna/ropa to śmierdzi niemiłosiernie - na tym bazuję ;)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Lutego 2020, 11:48:13 »
PS w międzyczasie szukałem info czy mam wymieniać olej w skrzyni ale w serwisie ASO powiedzieli że oleju nie wymieniają, w książeczce od przeglądów też nie ma żadnej adnotacji odnośnie automatu hybryd jedynie dla automatu Toyoty GT.
Wymienia się. Poszukaj wątku na Forum.

dzwoniłem do ASO TOYOTA PIASECZNO CHODZEŃ, mówili że "nie wymienia się oleju" lub jeśli zachodzi taka szczególna potrzeba np naprawa skrzyni gdzie olej i tak trzeba wylać.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Lutego 2020, 11:57:40 »
Źle ruszasz. Nie jedz 3 sekund na elektryku tylko od razu na elektryku plus spalina. Osiągasz prędkość docelowa, odpuszczasz gaz, spalina gaśnie i zeglujesz na elektryku. Jak jakaś górka po drodze to pokonujesz ja na spalinie a z górki zeglujesz. No i kwestia ogrzewania, chcesz mieć ciepło to musisz za to zapłacić większym zużyciem paliwa. Przejedź się raz bez ogrzewania i sprawdź różnice.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Lutego 2020, 12:22:15 »
Źle ruszasz. Nie jedz 3 sekund na elektryku tylko od razu na elektryku plus spalina.
Tego właśnie nie rozumiem, bo samo ruszanie z miejsca daje największe zużycie paliwa. Po to przecież jest elektryk aby go użyć.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Lutego 2020, 12:24:52 »
znowu dzieje się to że wychodzi mi wysokie spalanie tras - jeżdżę tak jak mi poradzono i wtedy odniosło rezultat a teraz nie moge zejść poniżej 6l/100 dla trasy 10km gdzie wcześniej robiłem i 4,6l/100 ?!?
W temperaturach w okolicy 0 st.C i na krótkich odcinkach nic nie poradzisz przy zimnym starcie.  Aby zminimalizować straty generowane podczas rozgrzewania się silnika spalinowego, musiałbyś mieć tak ze 3 km drogi bez zatrzymań na światłach na początku trasy, co przeważnie jest nierealne. W praktyce jest tak, że rozgrzewanie trwa 6-7 minut i w tym czasie średnie zużycie rośnie do 8-10 l/100 km, dopiero potem zaczyna spadać, ale żeby wrócić do 4,5 l/100 km to trzeba ze 20 km przejechać.   

Ludzie pokazują różne rzeczy, nie podając profilu trasy, warunków atmosferycznych albo "zapominają", że start był na ciepłym silniku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl