Autor Wątek: Wymiana żarówek wewnątrz auta na LED  (Przeczytany 8212 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsi

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana żarówek wewnątrz auta na LED
« dnia: 22 Stycznia 2020, 20:40:30 »
Wymieniłem w Toyota Corolla VERSO 2004, żarówki oświetlenia wewnętrznego na LED (w bagażniku, dwie w przedziale przednim i na tyle oraz dwie do czytania). Nagle teraz mam tak, że nie działa mi to oświetlenie ani brzęczek o nie zgaszeniu świateł czy ostawieniu pilota przy otwartych drzwiach i kasuje mi się godzina na zegarach. Obstawiam, że to któryś bezpiecznik. Czy to możliwe, że żarówki LED nie nadają się do tego modelu? Czy oprócz któregoś bezpiecznika mogło się spalić coś innego?

Offline Maciekmaciek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wymiana żarówek wewnątrz auta na LED
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2020, 11:35:30 »
Żarówka led tworzy zakucenia trzeba założyć led z can bus

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2020, 12:30:30 »
Mi nawet can busy świrowały kiedyś w Audi, żarzyły się i dziwnie mrugały. Chyba że tylko taką ściemę napisali a w cale nie były wyprodukowane w tej technologii bo to było dosyć dawno.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2020, 12:58:59 »
Żarówka led tworzy zakucenia trzeba założyć led z can bus

Chyba w niemieckim samochodzie. Ja w swojej Corolli wymieniłem we wnętrzu i w bagażniku na Led Osram i śmigają aż miło bez żadnych błędów.
Toyota Corolla SD 2018

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2020, 13:09:20 »
To dobrze. Nie po raz pierwszy wychodzi wyższość japońskiej motoryzacji od motoryzacji niemieckiej (co mnie bardzo cieszy)

Offline czupurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2020, 14:24:19 »
Jakie te żarówki założyłeś że się choinka tworzy ?

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2020, 16:11:46 »
Pewnie ledy po 5 zł. ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline Maciekmaciek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2020, 08:59:25 »
To normalne że led za parę groszy to śmieć za coś dobrego trzeba zapłacić i jest 10razy droższy napisałem z can bo one nie zakucają pracy i nie tylko tam gdzie jest system pokazujący spaloną żarówke

Offline Maciekmaciek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2020, 09:07:26 »
To dobrze. Nie po raz pierwszy wychodzi wyższość japońskiej motoryzacji od motoryzacji niemieckiej (co mnie bardzo cieszy)
Nie tak do końca ta japońska technologia jest dobra np układy paliwowe które są wadliwe i nie do się ich naprawiać(denso) a do systemów Bosch wszystko dokupisz i cena połowe tańsza

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2020, 09:47:08 »
Odbiegamy od tematu z tą wyższością japońców nad niemcami.... Ale poza drobnymi wyjątkami (takie się zdarzyły) jednak technologia niemiecka nie ma startu. Miałem już osobiście kilka samochodów (z obserwacji w najbliższej rodzinie również) i odpukać ale żadne nie dawały tak w kość jak niemieckie. Wieczna awaria, jedna goniła drugą. Ja mam zaufanie do japończyków nigdy mnie żaden nie zawiódł zawsze dowiózł itd w przeciwieństwie do wyrobów samochodopodobnych... czyt. VW i pochodne. :)
Ale tak jak napisałem na początku nie można powiedzieć jednoznacznie bo kilka sztuk im się jednak udało.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Stycznia 2020, 10:08:00 »
Odbiegamy od tematu z tą wyższością japońców nad niemcami.... Ale poza drobnymi wyjątkami (takie się zdarzyły) jednak technologia niemiecka nie ma startu. Miałem już osobiście kilka samochodów (z obserwacji w najbliższej rodzinie również) i odpukać ale żadne nie dawały tak w kość jak niemieckie. Wieczna awaria, jedna goniła drugą. Ja mam zaufanie do japończyków nigdy mnie żaden nie zawiódł zawsze dowiózł itd w przeciwieństwie do wyrobów samochodopodobnych... czyt. VW i pochodne. :)
Ale tak jak napisałem na początku nie można powiedzieć jednoznacznie bo kilka sztuk im się jednak udało.

Napisz coś w temacie żarówek ledowych, bo o wyimaginowanej wyższości samochodów japońskich na niemieckimi na tym forum wszystko już zostało napisane.....

Ja osobiście w swoich samochodach, we wnętrzu pojazdu i w bagażniku stosuję ledy Osram i nigdy żadnych problemów nie miałem. Tanie nie są ale problemów zero. Jakiś czas temu podczas spotkania z forumowiczem, który również był posiadaczem E16fl, miałem okazję porównać ledy Osrama i Philipsa - i Osram wypadł korzystniej, światło - jeśli tak można napisać, ładniejsze i jaśniejsze.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2020, 10:12:21 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Maciekmaciek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2020, 10:55:06 »
Ogólnie oświetlenie osram jest bardzo dobre :good:

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Stycznia 2020, 17:11:27 »
a jak działają ledy ze ściemnianiem, też się lekko przygasają czy nagle gasną?
Ma ktoś rodzaj i wymiary żarówek wewnątrz auta do CV 04-09?  miałem kiedyś spisane pomierzone i zapisane w tel ale przepadło razem z tel. pamiętam że były co najmniej dwie długości albo i 3 tych rurkowych żaróweczek.
Na próbę kupiłem w markecie do bagażnika, swieciło okej ale wytrzymała kilka miesiecy i umarła i po zamknieciu klapy delikatnie sie swiecila caly czas (widoczne tylko w nocy)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Stycznia 2020, 19:09:19 »
Ledy tak samo przygasają jak zwykła żarówka.
Toyota Corolla SD 2018

Offline velogustlik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Stycznia 2020, 17:11:44 »
Proste tanie Ledy za kilka złotych. Jak długość nie pasowała to troszkę można dogiąć lub odgiąć. Działają ok, ściemniają. Bagażnik i kabina.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl