Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 994221 razy)

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #1500 dnia: 21 Lutego 2021, 11:44:49 »
A sam moduł anteny GPS to grosze. Więc pewnie tylko kwestia aktywacji i "ogrania" map.

Tylko po co? Fabryczna nawigacja nigdy nie będzie lepsza niż taka na smartfonie. Oczywiście poza brakiem kabelka

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1501 dnia: 21 Lutego 2021, 11:55:09 »
Ktoś może wyciągał swoje radyjko bez navi?  Bo ja swoje wymontowałem i dziwi mnie, że wszystkie wejścia są zajęte. A wersję mam bez navi. A może jest moduł GPS tylko nie aktywowany? Możliwe?

Według mnie - jak najbardziej możliwe. Aplikacja MyT skądś dane ma o lokalizacji auta. Do tego jej mapa nie potrzebna - wystarczą współrzędne z GPS. Resztę robi aplikacja na smartfonie.
A sam moduł anteny GPS to grosze. Więc pewnie tylko kwestia aktywacji i "ogrania" map.

Tak mnie zastanawia czy nie wystarczyło by tylko zaktualizować soft pod navi, ale nie wiem czy jest u mnie moduł GPS. Może tylko przewody są puszczone, a modułu nie ma. Nie wiem jak to sprawdzić.

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1502 dnia: 21 Lutego 2021, 13:59:55 »
Tylko po co? Fabryczna nawigacja nigdy nie będzie lepsza niż taka na smartfonie. Oczywiście poza brakiem kabelka

Czy jest sens płacić za w sumie słabą nawigację firmową 2k pln? - Dla mnie ekonomicznego nie ma.
AA rozwiązuje temat nawigacji. Póki co po kablu ale działa ok.
Ale znam dużo ludzi co mają tak że "jak jest guzik to ma działać" :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1503 dnia: 21 Lutego 2021, 14:13:03 »
Ktoś może wyciągał swoje radyjko bez navi?  Bo ja swoje wymontowałem i dziwi mnie, że wszystkie wejścia są zajęte. A wersję mam bez navi. A może jest moduł GPS tylko nie aktywowany? Możliwe?

Według mnie - jak najbardziej możliwe. Aplikacja MyT skądś dane ma o lokalizacji auta. Do tego jej mapa nie potrzebna - wystarczą współrzędne z GPS. Resztę robi aplikacja na smartfonie.

Tak mnie zastanawia czy nie wystarczyło by tylko zaktualizować soft pod navi, ale nie wiem czy jest u mnie moduł GPS. Może tylko przewody są puszczone, a modułu nie ma. Nie wiem jak to sprawdzić.
Nie, to nie tak. Jak podłączasz moduł to wypina się USB z radia i podłącza do modułu a kabel z zestawu navi wpina się w powstałe  miejsce w radio.
Ktoś już tu ogarniał temat w czwórce i jest tak samo.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1504 dnia: 21 Lutego 2021, 14:50:30 »

Nie, to nie tak. Jak podłączasz moduł to wypina się USB z radia i podłącza do modułu a kabel z zestawu navi wpina się w powstałe  miejsce w radio.
Ktoś już tu ogarniał temat w czwórce i jest tak samo.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Czyli to nie to.  Bo tak mnie męczyły te przewody i myślałem, że może jednak. Bo wejście GPS w radiu jest wpięte z przewodem

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1505 dnia: 21 Lutego 2021, 16:43:07 »
Ma ktoś jakiś patent jak zamocować roletę po rozwinięciu u góry pod sufitem? Gdy ładuje się bagażnik po dach przydało by się coś takiego żeby klamoty nie poleciały do przodu

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1506 dnia: 21 Lutego 2021, 18:29:10 »

Nie ma modułu, jest montowany niżej w stylu jak dysk twardy.

Offline bluewalker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1507 dnia: 21 Lutego 2021, 19:34:21 »
Ma ktoś jakiś patent jak zamocować roletę po rozwinięciu u góry pod sufitem? Gdy ładuje się bagażnik po dach przydało by się coś takiego żeby klamoty nie poleciały do przodu
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Jeśli chodzi o przegrodę przestrzeni bagażowej od pasażerskiej to można użyć kratkę metalową Toyoty chyba za ok 1000zł albo
uniwersalną przegrodę typu Dog Guard, którą najczęściej mocuje się do zagłówków.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1508 dnia: 21 Lutego 2021, 19:44:26 »

Nie ma modułu, jest montowany niżej w stylu jak dysk twardy.
[/quote

Bo tak patrzyłem na tył radia i widziałem w instrukcji, że jest wejście GPS i było zajęte. Więc myślałem, że może jednak  :song:

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1509 dnia: 21 Lutego 2021, 20:53:38 »
dobrze zrozumiałem

Właśnie o to mi chodziło. Zależy mi na szybkim montażu, nie mam też gdzie wozić takiej kratki gdy jest zdemontowana. Stąd moja myśl, gdyby były na suficie dwa takie zaczepy jak w plastikach na końcu przy klapie można byłoby zaczepić roletę.

Offline bluewalker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1510 dnia: 21 Lutego 2021, 21:15:36 »
dobrze zrozumiałem

Właśnie o to mi chodziło. Zależy mi na szybkim montażu, nie mam też gdzie wozić takiej kratki gdy jest zdemontowana. Stąd moja myśl, gdyby były na suficie dwa takie zaczepy jak w plastikach na końcu przy klapie można byłoby zaczepić roletę.
Tak mam w Octavii i nie mogłem zrozumieć dlaczego większość firm nie daje takiej opcji, by były otwory w suficie na zaczep siatki. Potrzebuję kratki tylko na dłuższe wyjazdy i mam nadzieję, że montaż tej kratki metalowej od Toyoty nie będzie problemem ale to sprawdzę dopiero w kwietniu. Ta kratka jest pusta na dole i można włożyć coś dłuższego po złożeniu foteli. Jeśli ją zdemontuję to wstawię ją do garażu, przynajmniej taki mam plan.

Offline Hrabia82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1511 dnia: 21 Lutego 2021, 21:37:17 »
dobrze zrozumiałem

W xc90 mialem taką siatkę z metalowym składanym stelażem, mocowana w zaczepy na suficie(przykręcane do dachu) i pasami na dole do zaczepów w bagażniku. Genialne rozwiązanie i składane i zapinane jak futerał. Szkoda że mało które auto (w tym Ravka) nie ma takich patentów nie raz by się przydało.

Tym bardziej to dziwne bo przecież właśnie w naszych Ravkach jest lusterko wsteczne przełączane na kamerkę w razie pełnego załadunku. Fajny bajer ale o bezpieczeństwo w razie takiego zapakowania bagażnika zaniedbane.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1512 dnia: 22 Lutego 2021, 09:59:47 »
W XC to była opcja, którą można dokupić bo te mocowania górne są zawsze szkoda że ravka tego nie ma a bagażniku przydałaby się taka sama siatka po lewej stronie co jest po prawej.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1513 dnia: 22 Lutego 2021, 10:02:17 »
Miałem to w 10-o letnim superbie. Nie pomyślałem, że nowa RAV4 tego nie będzie miała, no ale ona nie ma nawet "łapki" w rolecie bagażnika  <zalamka>

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #1514 dnia: 22 Lutego 2021, 10:15:02 »
Była taka siatka wraz z uchwytami pod sufitem do jej montażu ale ostatni raz w wersji III.
Potem niestety nastała era księgowych i skasowali

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl