Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936551 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bezkarny

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #225 dnia: 27 Kwietnia 2020, 19:14:12 »
A nie uda Ci się wytargać dywaników+mata od dealera?
Spróbuj pomęczyć.

Dywaniki dostanę, bo miałem od razu na ofercie jako załącznik do umowy. Ostatnio pytałem o montaż wideorejestratora i chcieli mnie skasować 200 zł, więc nie liczę już na żadne bonusy.
Faktura już opłacona, więc pewnie już ich mało obchodzą moje życzenia :)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #226 dnia: 27 Kwietnia 2020, 19:51:58 »
Ja zapłaciłem, przyjechałem odbierać i wyjechałem dodatkowo z gumowymi wycieraczkami, siatkami bagażnika. Montaż wideorejestratora też zrobili w cenie, ale dostarczyłem go wcześniej. I jeszcze parę innych dupereli dostałem. Czytając od drugiej strony - przepłaciłem, ale niekoniecznie, gdyż... i to zostawię dla siebie :)

Offline hawrok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #227 dnia: 27 Kwietnia 2020, 20:06:43 »
Może to nie przeróbka, a bardziej temat akcesorii, ale podepnę się pod istniejący wątek.
Zaraz odbieram swoją RAV4, więc chciałbym zamówić od razu przez internet matę do bagażnika. Macie w swoich jakąś, którą możecie polecić, żeby dobrze przylegała i ogólnie była ok? :)

Wożę w bagażniku wózek dziecięcy, więc nie chciałbym od razu uwalić całego bagażnika błotem :)

Mam z Rezawu i jest super. Idealnie spasowana
https://www.dywanikidosamochodu.pl/products/5057/p/22467

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #228 dnia: 28 Kwietnia 2020, 11:31:10 »
Tweetery JBLa - wiecie coś o nich? Mogę mieć parę, zastanawiam się jak się mają vs audisony AP1. I jak będą pracować z pozostała częścią i jak będą grały z AP 6.5 na przodzie.

EDIT: to nie są tweetery tylko średniotonowe, tweetery są przecież w słupkach. Tak to jest jak się szybciej napisze niż pomyśli...
Ale jakby ktoś je chciał, ~100PLN + wysyłka, mogę załatwić.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2020, 11:36:46 wysłana przez Kiełek »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #229 dnia: 28 Kwietnia 2020, 23:27:35 »
Dzień pierwszy walki. Jakieś 1,5h na bardzo spokojnie.

Głośniki wydębiłem w gratisie (zanabyłem dzisiaj komplet oryginalnych kół zimowych z Executive po jednym sezonie - Nokian WR SUV4 104 H XL), oryginały siedzą w aucie, więc czasu dużo, nic na szybko.

1. Klej w oryginalnych tweeterach, po podgrzaniu suszarką od strony kostek, staje się plastyczny i ładnie da się je wypchnąć  z obudów.

2. Zainspirowany działaniem McCaban'a - stare tweetery poszły do rozbiórki w celu pozyskania kostek (każda przejściówka, nawet samoróbka, byłaby droższa niż tweety w gratisie). Nie do końca wiedziałem co jest połączone z czym, więc rozbiórka pierwszego chwilę zajęła, drugi poszedł szybciutko. Finalnie kostki pozyskane. McCaban - dzięki za podpowiedź!

3. Zabawa z docinaniem. Niestety okazało się, że nie mam odpowiednio dużego wiertła stopniowego, więc w ruch poszła otwornica, nożyk do tapet i dremel.
Lewy - lajcik, ciałem jak rzeźnik, aż leciutko przesadziłem przy kablach tweetera. Na szczęście nie widać, a tweeter ciasno wskakuje.
Prawy - tu zabawa bez dremela i głośnik wskoczył pięknie. Zobaczymy czy zmieści się pod maskownicą, czy będę zdejmował maskownicę tweetera.
Tak czy inaczej, jak już wszystko zweryfikuję, punktowo podkleję klejem na gorąco.

CDN kiedyś. Muszę zweryfikować polaryzację w kostce, przylutować zwrotnice i montować.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2020, 23:29:57 wysłana przez Kiełek »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #230 dnia: 29 Kwietnia 2020, 13:13:22 »
Chwila zabawy w wolnej chwili, sprawdzenie polaryzacji - w środku gniazda pozyskanego z tweetera jest minus.
Po adaptacji wygląda tak

I po montażu tak. Po założeniu maskownic nie widać różnicy. Ale zdecydowanie słychać! Na razie zostawiłem podbicie 2dB, jak wjadą głośniki w drzwi, zobaczymy jak będą wspólnie grać.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #231 dnia: 30 Kwietnia 2020, 14:44:54 »
Świetny raport Kiełek, gratuluje :good:

Ja nie będę ruszać głośników, bo jeden z gości pisał (i zaprezentował) że głośniki w drzwiach są beznadziejne jak na Pioneer :-(

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #232 dnia: 30 Kwietnia 2020, 16:51:35 »
Dziękuję!

Właśnie wymontowałem jeden tylny i potwierdzam - są beznadziejne, orzeszki...  Wagą dorównują tweeterom Adison AP1.
Na razie wymienię jeden, bo nie mam więcej pinów... 3/4 wolumenu zamknięte, nie mam pojęcie gdzie w Wawie mogę kupić piny do wtyczek.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #233 dnia: 30 Kwietnia 2020, 21:10:18 »
nie mam pojęcie gdzie w Wawie mogę kupić piny do wtyczek.
Może w przejściu podziemnym przy GUS ?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #234 dnia: 30 Kwietnia 2020, 21:36:08 »
No to jeden tył gra.
Jak już wiadomo od pionierów instalacji, pasują dystanse od Corolli E12.
Dodatkowo pomalowałem na czarno. Z racji, że nie chciałem ciąć oryginalnej instalacji, dopiąłem się oryginalniej wtyczki pinami MT 1,5.

Z boku dystansu wywierciłem otwór fi 8mm na przewody. Otwory mocujące dystanse do drzwi nie są co 60 stopni! Zwrócicie uwagę z której strony wywiercić otwór - pasuje tylko po jednej stronie dystansu. Najlepiej zrobić to po przymierzeniu dystansu do otworów w drzwiach.

Oryginalne głośniki są przynitowane, nity rozwiercamy wiertłem nie pamiętam jakie fi, bo zaaferowany byłem tym, ze trzeba szczypcami trzymać nit, bo się obraca (btw bardzo ciekawy patent - nity w plastikowych osłonkach, brak kontaktu metalowej części nitu i blachą drzwi). Powoli da radę.
Do przykręcenia dystansów 3 razy zestaw: śrubka M5x16mm, podkładka duża fi zewn 15mm od strony MDFu, od wewnątrz standardowa (akurat miałem z nierdzewki), nakrętka samoblokująca z teflonem.

W dystansie dodatkowo w miejscach przykręcenia głośników nawierciłem otwory fi 2,5mm pod śruby przykręcające do niego głośnik. MDF lubi się rozwarstwić, rozwiercenie temu zapobiegnie.
Zdejmowanie boczku proste.

1. Jak nie mamy zestawu do zdejmowania tapicerek (zbędny w tym przypadku) od strony słupka B odciągamy maskownicę małym śrubokrętem albo kartą albo po protu palcem - siedzi bardzo słabo.

Potem wyjmujemy z kolejnych zaczepów i uwaga - przy łupku C listwa jest wsunięta. Trzeba ją odciągnąć do tyłu auta, nie szarpać, bo połamiecie zaczep/ślizg.

Pod listwą, w otworach są dwie czarne śruby, odkręcamy. Srebrnych nie ruszamy.

2. Zdejmujemy maskownicę za klamką - jak na zdjęciu podważamy, odskakuje ładnie. Pod spodem śrubka - odkręcamy.

3. Łapiemy za boczek w dolnym roku przy słupku B i energicznie pociągamy - puszczą zaczepy. I tak dookoła, aż wszystkie wypniemy i boczek będzie się bujał na górnej krawędzi. Wtedy podnosimy go (przy słupku C jest miejsce gdzie należy go później wsunąć od góry).

Odciągamy, wypinamy cięgna od zamku (zapamiętujemy czy zielone na górze czy na dole), wypinamy wtyczki od sterowania szybą i ewentualnie od włącznik grzanych siedzeń). Boczek jest wolny.
Sprawdzamy czy nie zostały żadne spinki w blasze drzwi - jak zostały, wyjmujemy i wkładamy w boczek. Pamiętamy, żeby na spinkach od strony blachy były podkładki tłumiące - zapobiegają brzęczeniu.
4. Wypinamy wtyczkę z głośnika i przystępujemy do rozwiercania. Nie trzeba wiercić na wylot, wystarczy lekko "pocienić ściankę nitu i odciągnąć głośnik - puści. Przy pierwszym można wspomóc się śrubokrętem wciśniętym pomiędzy głośnik a blachę drzwi.

5. Przykręcamy dystans ,na głośnik zakładamy przedłużki przewodów, przeprowadzamy przez otwór z boku dystansu, przykręcamy głośnik.
Sprawdzamy polaryzację przewodów we wtyczce - u mnie minus jest na przewodzie dwukolorowym.
Podłączamy piny do wtyczki. Ja potem obleciałem przewody z pinami i wytyczę taśmą izolacyjną - na wszelki wypadek, żeby nic mi się nie rozłączyło od drgań. Niestety nie miałem taśmy "włochatej" (zawsze się skończy wtedy kiedy potrzeba), poleciałem standardową.
Fotka przed izolacją.

6. Składamy (w odwrotnej kolejności do demontażu):
- do boczku podpinamy wtyczki prądowe, sprawdzamy czy szyba działa, a włącznik grzania podświetla się przy włączeniu
- potem cięgna od klamki. Ciągniemy za klamkę, sprawdzamy czy działają (nie wiem czy można zamienić miejscami...)
- boczek nakładamy od góry (popamiętamy, że przy słupku C jest specjalny otwór gdzie należy wsunąć zaczep z boczku).
- jak góra boczku siedzi, energicznie uderzamy w po linii boczku żeby w blachę drzwi wpięły się spinki. Jak nie wiemy czy już wszystko "dobite", porównajmy sobie z drugą stroną.
- wkręcamy śruby - jedną "inną" przy klamce, dwie pozostałe w uchwycie. Szarpiemy lekko i sprawdzamy czy wszystko dobrze siedzi.
- od strony słupka C wsuwamy maskownicę/listwę na uchwyt, resztę delikatnie dobijamy żeby nic nie połamać.

Gdzieś tam wcześniej dobrze włączyć radio i zweryfikować czy gra...

Amen.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2020, 22:01:51 wysłana przez Kiełek »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #235 dnia: 30 Kwietnia 2020, 23:53:50 »
Żeby nie szukać pinów do przejściówek (pod GUSem nie będzie, chyba że coś się zmieniło przez ostatnie ~20 lat odkąd wyprowadziłem się z Riviery...), załatwiłem sobie złączkę. Oryginalną, wyrzniętą z oryginalnego głośnika. Nikt za nim płakać nie będzie.
Dobrze przylutowane było...

Jak na mus będę potrzebował oryginalnych głośników, kupię na szrocie komplet za 100PLN i pewnie będę musiał sam je sobie wyciąć. Nikt tego badziewia nie będzie kupował, będzie poniżej ceny złomu...
A i z ciekawości zważyłem głośniki. Oryginał z dystansem i przyległościami - 170g. Goły Audison AP 6.5 - 900g.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #236 dnia: 01 Maja 2020, 11:17:12 »
Jestem pod wrażeniem, jak dokładnie i w sposób zrozumiały to opisałeś  :cool:

Czy byś mógł podać opór tych badziewnych pioneerów (4 czy 8 Ohm) bo po Twoim raporcie nabrałem ochoty na zmianę głośników, akurat mam stare i jare clariony.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #237 dnia: 01 Maja 2020, 12:01:38 »
4 ohm
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2020, 12:04:02 wysłana przez Kiełek »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #238 dnia: 01 Maja 2020, 12:04:03 »
Jestem pod wrażeniem, jak dokładnie i w sposób zrozumiały to opisałeś  :cool:

Czy byś mógł podać opór tych badziewnych pioneerów (4 czy 8 Ohm) bo po Twoim raporcie nabrałem ochoty na zmianę głośników, akurat mam stare i jare clariony.

Ale to się nie ma co zastanawiać, to była moja pierwsza modyfikacja. Nie ma porównania!

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #239 dnia: 01 Maja 2020, 14:43:11 »
Czy wystarczy wymienic same tweetery i glosniki? Tzn. Podmienic? Czy jakies zwrotnice trzeba montowac? Czy wygluszaliscid drzwi? Jesli nie to czy duza jest roznica? Jak wyglada bass?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl