Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936699 razy)

Offline Koziolek1970

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #2850 dnia: 19 Kwietnia 2023, 16:38:13 »
Mi to nie wygląda na zwykłą tekturę falistą, tektura może jest na zewnątrz (pewnie impregnowana) a to faliste w środku to jakaś włóknina, widać, że się strzępi i mechaci.
Ale sam nie ciąłem rolety, to nie wiem.  :embarassed:

Normalna zwykła tektura.
Ale za to szybko się zrobił uchwyt
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2023, 16:46:20 wysłana przez Koziolek1970 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2851 dnia: 19 Kwietnia 2023, 17:24:27 »
Fajny pomysł, chyba też sobie fundnę ten uchwyt.
Wygląda jak fabryczny.

Offline michalc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2852 dnia: 23 Kwietnia 2023, 11:45:18 »
Jestem już po pierwszych jazdach po odebraniu samochodu z wygłuszenie i wymiany głośników. Jeśli chodzi o wygłuszenie to postanowiłem podejść do tematu raczej na grubo i wygłuszyłem nadkola, podłogę ile się dało czyli od przednich nadkoli do końca, drzwi, słupki i dach. Dodatkowo zmieniłem przednie boczne szyby na klejone z wersji plug-in. Oto moje wrażenia:
Jazda po mieście - rewelacja. Czuję się odizolowany od otoczenia jak w samochodzie marki premium.
Trasy szybkiego ruchu - jest dużo lepiej, ale szumy powietrza nadal wyraźnie odczuwalne, chyba spodziewałem się troszeczkę lepszego efektu.
Dodatkowo wymieniłem komplet głośników na focale IS i IC. Tu lekkie rozczarowanie. Bardzo możliwe, dlatego, że jakiś czas temu wymieniłem multimedia na teyesa cc3 i wtedy odczułem wyraźnie polepszenie, teraz przy wymiana fabrycznych głośników w moim odczuciu jest po prostu troszkę lepszy dźwięk.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #2853 dnia: 23 Kwietnia 2023, 21:05:41 »
Jestem już po pierwszych jazdach po odebraniu samochodu z wygłuszenie i wymiany głośników. Jeśli chodzi o wygłuszenie to postanowiłem podejść do tematu raczej na grubo i wygłuszyłem nadkola, podłogę ile się dało czyli od przednich nadkoli do końca, drzwi, słupki i dach. Dodatkowo zmieniłem przednie boczne szyby na klejone z wersji plug-in. Oto moje wrażenia:
Jazda po mieście - rewelacja. Czuję się odizolowany od otoczenia jak w samochodzie marki premium.
Trasy szybkiego ruchu - jest dużo lepiej, ale szumy powietrza nadal wyraźnie odczuwalne, chyba spodziewałem się troszeczkę lepszego efektu.
Dodatkowo wymieniłem komplet głośników na focale IS i IC. Tu lekkie rozczarowanie. Bardzo możliwe, dlatego, że jakiś czas temu wymieniłem multimedia na teyesa cc3 i wtedy odczułem wyraźnie polepszenie, teraz przy wymiana fabrycznych głośników w moim odczuciu jest po prostu troszkę lepszy dźwięk.
Czy sprawdzałeś, jakie są efekty jazdy po wygłuszeniu , ale przed wymianą szyb? Czy szyby wymieniałeś tylko te na siłownikach czy wszystkie łącznie z wstawkami?

Offline michalc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2854 dnia: 23 Kwietnia 2023, 21:17:51 »
Czy sprawdzałeś, jakie są efekty jazdy po wygłuszeniu , ale przed wymianą szyb? Czy szyby wymieniałeś tylko te na siłownikach czy wszystkie łącznie z wstawkami?

Tylko na siłownikach. Nie sprawdzałem bez szyb, ponieważ przy wyciszeniu w warsztacie powiedziano mi, że oni i tak najprawdopodobniej robiąc dzwi i tak będą demonotować szyby więc nowe wstawia mi w cenie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2855 dnia: 24 Kwietnia 2023, 08:39:05 »
Szacun wszystkim miłośnikom tunningu:)) Widzę, że niektórzy są w stanie z wersji Comfort zrobić EXE:)). Nie licząc poświęconego czasu, czy to wychodzi taniej, niż od razu zamówić wersję z tym wszystkim, co potem dokładacie?

Offline michalc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2856 dnia: 24 Kwietnia 2023, 09:13:52 »
Z tego co mi wiadomo w Comfort i Exe jest takie samo wygłuszenia i głośniki fabryczne.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2857 dnia: 24 Kwietnia 2023, 09:33:38 »
Szacun wszystkim miłośnikom tunningu:)) Widzę, że niektórzy są w stanie z wersji Comfort zrobić EXE:)). Nie licząc poświęconego czasu, czy to wychodzi taniej, niż od razu zamówić wersję z tym wszystkim, co potem dokładacie?
Taniej pewnie nie, ale koszt rozłożony w czasie…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2858 dnia: 24 Kwietnia 2023, 10:24:06 »
Sporo rzeczy już u siebie pozmieniałem lub dołożyłem ale w większości to nie była kwestia wyboru między C+S, Sel, czy Exe, np. podświetlenie przełączników szyb, oświetlenie w klapie bagażnika, osłony drzwi tylnych od strony nadkoli, spryskiwacz tylnej kamery, rejestrator, dywaniki gumowe na zimę, nakładki progowe, hak, organizer do bagażnika, AAW, podświetlenie schowka, haczyki na zakupy w bagażniku, konserwacja podwozia, "poważniejszy" klakson ;), rączka w rolecie (jeszcze nie założona),  ...
Niezależnie od wersji w 2020 tych rzeczy nie było w aucie fabrycznym.

ps. z tych rzeczy, które były by jednak kwestią wyboru wyższej specyfikacji przy zakupie to np. ostatnio nabyta przednia kamerka oraz głośniki Focal,
u mnie wybór C+S na etapie zamówienia był całkowicie świadomy, dodatki jakie ofertowały wersje Sel czy Exe nie były mi potrzebne,
jedyne czego żałuję to wybór FWD zamiast AWD.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2023, 10:33:57 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2859 dnia: 24 Kwietnia 2023, 11:53:19 »
Postanowiłem zrobić to sam. Kupiłem rączkę rolety do samochodu Volvo, w Toyocie nie znalazłem, 
https://allegro.pl/oferta/volvo-v50-v60-xc60-uchwyt-polki-rolety-bagaznik-oe-11996671162
Bardzo prosty montaż a pomaga na codzień.
Mam i ja. Fajny pomysł, prosty do wykonania, ładnie pasuje do pochwytu rolety.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2860 dnia: 24 Kwietnia 2023, 17:51:22 »
Postanowiłem zrobić to sam. Kupiłem rączkę rolety do samochodu Volvo, w Toyocie nie znalazłem, 
https://allegro.pl/oferta/volvo-v50-v60-xc60-uchwyt-polki-rolety-bagaznik-oe-11996671162
Bardzo prosty montaż a pomaga na codzień.
Mam i ja. Fajny pomysł, prosty do wykonania, ładnie pasuje do pochwytu rolety.

Jak dla mnie najbardziej bezsensowna ze wszystkich opisywanych tu modyfikacji:D no ale to moje zdanie - jak wam to jest do czegoś potrzebne, to zakładajcie i cieszcie się usprawnieniem

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2861 dnia: 24 Kwietnia 2023, 20:22:04 »
W poprzednim aucie Mondku kombi miałem rączkę i było to bardzo wygodne. W RAVce po 2 latach już przywykłem do braku ale dlaczego by sobie nie ułatwić. Roboty 15 minut.

Offline Koziolek1970

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2862 dnia: 25 Kwietnia 2023, 20:18:31 »
Gdzie można poszukać różnych rzeczy technicznych odnośnie RAV4, np. opisy bezpieczników?
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2023, 20:23:36 wysłana przez Koziolek1970 »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2863 dnia: 25 Kwietnia 2023, 20:27:30 »
Gdzie można poszukać różnych rzeczy technicznych odnośnie RAV4, np. opisy bezpieczników?
W instrukcji obslugi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #2864 dnia: 25 Kwietnia 2023, 21:25:42 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl