Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 937538 razy)

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #615 dnia: 20 Sierpnia 2020, 10:34:50 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 09:34:31

Cytat: gilal w Dzisiaj o 09:25:21

Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 08:55:15

Cytat: gilal w Dzisiaj o 08:34:13

Zobaczę jak to będzie w nowym RAV4 (bo jeszcze w fabryce) i jak będzie kicha to też zmienię

Będzie...

Serio??? Może z android auto trochę będzie lepiej :(

Eeee... to kwestia jednostki i głośników. Ja wymieniłem głośniki, jest niebo lepiej. Porównując te same utwory w formacie mp3 jest lepiej niż w Audi A4 2019, ale radio gorzej. Więc zdecydowanie wina kiepskiej jednostki.

Nawet z systemem JBL??

Ze standardowym jeździłem kilka godzin, potem z JBL jeździłem testowym przez jeden dzień i różnica spora, ale zdecydowanie nie było rewelacji. Teraz obiektywnie ciężko porównać, bo jednak odstęp czasowy spory. Subiektywnie - lepiej u mnie, ale to subiektywnie... No i u mnie koszt upgradu to 700PLN, gdzie za JBL chcieli 7,5kPLN.

Poczekam i jak będzie Lipka trzeba będzie zmienić radyjko. Tylko boję się o te kamery 360°  bo są różne opinie :(

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #616 dnia: 20 Sierpnia 2020, 13:23:38 »
Poczekaj na spokojnie, nie nakręcaj się.

Osobiście mam Android auto i JBL i kilka uwag:

- wyświetlacz trochę za mały i raczej za małej rozdzielczości, ale wszystko czytelnie widać, chociaż kontrast ustawiłem na 80%-90% (powinno być full HD)
- sam android auto... nic więcej w aucie nie potrzebuję. Mapa chodzi genialnie, polecenia głosowe chodzą idealnie i to zarówno przy szukaniu adresów jak i wybieraniu nr z telefonu. Wszystko sprawnie i przejrzyście, a dodatkowo wyświetlona mapa satelitarna uprzyjemnia widok i nieco maskuje niską rozdzielczość wyświetlacza
- do słuchania muzyki używam AIMP który genialnie współpracuje z android auto. Wszystko działa jak należy.
- sam JBL za 5900zł w moim wypadku gra bardzo dobrze. Po wygrzaniu głośniki grają czysto a bas jest dynamiczny, nie dudniący. W EQ mam ustawione wszystko na 0, za to podbity bas w radio na +2, +1 przy głośniejszej muzyce.
- główna uwaga co do JBL i android auto. Współpracują bardzo dobrze, a dzięki EQ w AIMP można sobie wszystko wyregulować. Ale musisz mieć na względzie że sam JBL z procesorem dźwięku działa tak że po przekroczeniu głośności 44 ścisza BAS. Jest to odczuwalne, na początku nieco irytowało. Zagłębiłem się w temat. I samo ustawienie JBL jest takie żeby grać jak najczyściej. Więc automatycznie wyciszy bas, jeśli uzna że głośnik mógłby zacząć charczeć. Podobnie miałem w swoim prywatnym aucie gdzie przy procesorze dźwięku ALTO w trybie automatycznym, sterował dźwiękami żeby grać czysto. Tylko że w JBL nie można tego "auto" wyłączyć niestety.
- co do jakości rozmów, dzwonię codziennie z racji moich wyjazdów i nikt z moich odbiorców nie mówił o słabej jakości rozmów, tutaj jest ok.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2020, 14:18:46 wysłana przez Skylog »

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #617 dnia: 20 Sierpnia 2020, 13:27:13 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 09:34:31

Cytat: gilal w Dzisiaj o 09:25:21

Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 08:55:15

Cytat: gilal w Dzisiaj o 08:34:13

Zobaczę jak to będzie w nowym RAV4 (bo jeszcze w fabryce) i jak będzie kicha to też zmienię

Będzie...

Serio??? Może z android auto trochę będzie lepiej :(

Eeee... to kwestia jednostki i głośników. Ja wymieniłem głośniki, jest niebo lepiej. Porównując te same utwory w formacie mp3 jest lepiej niż w Audi A4 2019, ale radio gorzej. Więc zdecydowanie wina kiepskiej jednostki.

Nawet z systemem JBL??

Ze standardowym jeździłem kilka godzin, potem z JBL jeździłem testowym przez jeden dzień i różnica spora, ale zdecydowanie nie było rewelacji. Teraz obiektywnie ciężko porównać, bo jednak odstęp czasowy spory. Subiektywnie - lepiej u mnie, ale to subiektywnie... No i u mnie koszt upgradu to 700PLN, gdzie za JBL chcieli 7,5kPLN.
Juz swego czasu pisałem o nagłośnieniu JBL w rav4. U mnie ten zestaw zaczoł grać jak należy po czasie i szczerze wątpię aby wymiana samych głośników w standardzie dała podobny rezultat jak całe nagłośnienie (bo przecież nie tylko mamy lepsze głośniki ale tez sub czy wzmacniacz). Kiedyś w nissan bawiłem się w wyminę głośników (też były papierowe prawie bez magnezu) i fakty bylo o niebo lepiej, ale dopiero te wymienione głośniki zaczeły grać jak dołożyłem do radia wzmacniacz pod siedzenie. Był to i-soamp 4D z dedykowaną wiązką do nissana. Wszystko dało się podpiąć w 1h super sprawa. Niestety widzę, że dostawca gdzie to kupowałem już chyba zawiesił działalność.
Swego czasu był odcinek na tvn turbo 101 napraw gdzie Grzesiek Duda pokazywał jak sprytnie i łatwo można taki wzmacniacz założyć.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #618 dnia: 20 Sierpnia 2020, 13:50:14 »
Myślę, że auto testowe miało już dobrze wygrzane głośniki :)
Nawet jak moje gra nieco gorzej, kosztowało mnie mniej niż 10% ceny wymaganej za JBL (teraz niecałe 12%). Zaś za 7,5k (czy obecnie 5,9k) można naprawdę zrobić audio, przy którym ten cały JBL się chowa w mysiej dziurze.
Dobry wzmacniacz przy małym akumulatorku hybrydy może okazać się złym pomysłem.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2020, 13:52:19 wysłana przez Kiełek »

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #619 dnia: 20 Sierpnia 2020, 14:08:25 »
słuchanie radia na wyłączonym silniku to zabójstwo tej baterii to racja. Moja rav4 juz z 5 razy była odpalana z przewodów  :thumbdown:
Wzmacniacz o którym wspominałem miał jak pamiętam 400W ale grał ostro jak brzytwa. Miło go wspominam....
Co do JBL - wiadomo że zawsze może być lepiej ale bardzo dobrze oddał w swojej wypowiedzi również moje odczucia kolega Skylog.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #620 dnia: 20 Sierpnia 2020, 15:07:50 »
Poczekaj na spokojnie, nie nakręcaj się.

Osobiście mam Android auto i JBL i kilka uwag:

- wyświetlacz trochę za mały i raczej za małej rozdzielczości, ale wszystko czytelnie widać, chociaż kontrast ustawiłem na 80%-90% (powinno być full HD)
- sam android auto... nic więcej w aucie nie potrzebuję. Mapa chodzi genialnie, polecenia głosowe chodzą idealnie i to zarówno przy szukaniu adresów jak i wybieraniu nr z telefonu. Wszystko sprawnie i przejrzyście, a dodatkowo wyświetlona mapa satelitarna uprzyjemnia widok i nieco maskuje niską rozdzielczość wyświetlacza
- do słuchania muzyki używam AIMP który genialnie współpracuje z android auto. Wszystko działa jak należy.
- sam JBL za 5900zł w moim wypadku gra bardzo dobrze. Po wygrzaniu głośniki grają czysto a bas jest dynamiczny, nie dudniący. W EQ mam ustawione wszystko na 0, za to podbity bas w radio na +2, +1 przy głośniejszej muzyce.
- główna uwaga co do JBL i android auto. Współpracują bardzo dobrze, a dzięki EQ w AIMP można sobie wszystko wyregulować. Ale musisz mieć na względzie że sam JBL z procesorem dźwięku działa tak że po przekroczeniu głośności 44 ścisza BAS. Jest to odczuwalne, na początku nieco irytowało. Zagłębiłem się w temat. I samo ustawienie JBL jest takie żeby grać jak najczyściej. Więc automatycznie wyciszy bas, jeśli uzna że głośnik mógłby zacząć charczeć. Podobnie miałem w swoim prywatnym aucie gdzie przy procesorze dźwięku ALTO w trybie automatycznym, sterował dźwiękami żeby grać czysto. Tylko że w JBL nie można tego "auto" wyłączyć niestety.
- co do jakości rozmów, dzwonię codziennie z racji moich wyjazdów i nikt z moich odbiorców nie mówił o słabej jakości rozmów, tutaj jest ok.

Chyba faktycznie za mocno wnikam. Dobrze posłuchać kto już to ma w aucie :) Dobry pomysł z tym korektorem:)
Dziękuję pięknie za fajny opis i odczucia :)
Pozdrawiam

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #621 dnia: 20 Sierpnia 2020, 16:35:20 »
Trochę offtop, ale może macie jakieś patenty na sprytne doprowadzenie usb do okolic lusterka na kamerkę? A może komuś zrobił to serwis Toyoty?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #622 dnia: 20 Sierpnia 2020, 20:25:34 »
Trochę offtop, ale może macie jakieś patenty na sprytne doprowadzenie usb do okolic lusterka na kamerkę? A może komuś zrobił to serwis Toyoty?
Ja mam tam kabelek poprowadzony, do powerbanka i doczepione do bezpiecznika zapalniczki.

Serwis mi zrobił.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #623 dnia: 20 Sierpnia 2020, 20:30:36 »
Ile taka usługa?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #624 dnia: 20 Sierpnia 2020, 20:55:25 »
Już nie pamiętam, ale koło 100 mi się kojarzy.
Najlepiej się z kimś dogadać przy okazji jakiegoś przeglądu.

Offline Qrzysiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #625 dnia: 20 Sierpnia 2020, 21:07:08 »

Ja nie mam oświetlenia ambientowego i zaraz nad wejściem zapalniczki jest otwór (chyba na diodę). Po zdjęciu schowka przeciągnąłem kabelek przez ten otwór i za schowkiem (kawałek drutu z zagiętym końcem) i dalej poprowadziłem pod uszczelka i pod podsufitką. Wyszło super. Jest filmik na necie jak to zrobić. Jedyna trudność to przeciągnąć ten kabelek za pomocą drutu ale mi się udało po 2 min więc nie jest źle. Cała operacja to 10 min roboty.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2020, 21:10:01 wysłana przez Qrzysiek »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #626 dnia: 20 Sierpnia 2020, 21:11:59 »

Ja nie mam oświetlenia ambientowego i zaraz nad wejściem zapalniczki jest otwór (chyba na diodę). Po zdjęciu schowka przeciągnąłem kabelek przez ten otwór i za schowkiem (kawałek drutu z zagiętym końcem) i dalej poprowadziłem pod uszczelka i pod podsufitką. Wyszło super. Jest filmik na necie jak to zrobić. Jedyna trudność to przeciągnąć ten kabelek za pomocą drutu ale mi się udało po 2 min więc nie jest źle. Cała operacja to 10 min roboty.

A ja sobie zamówiłem w Toyocie tę diodę i jutro jadę ją założyć :)
Najlepiej zrobić instalację "na stałe". Czyli jak już to rozebrałeś, to trzeba się było podłączyć "od tyłu" do zapalniczki.

Offline Qrzysiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #627 dnia: 20 Sierpnia 2020, 21:52:29 »

A ja sobie zamówiłem w Toyocie tę diodę i jutro jadę ją założyć :)
Najlepiej zrobić instalację "na stałe". Czyli jak już to rozebrałeś, to trzeba się było podłączyć "od tyłu" do zapalniczki.

Właściwie poza zdjęciem schowka to nic nie rozbierałem A z ciekawości ile kosztowała taka dioda? Podoba mi się to podświetlenie i kolegów chińczyków widziałem ciekawy zestaw za około 100.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #628 dnia: 20 Sierpnia 2020, 22:11:38 »
58 PLN.
Zapytam jutro o Part-number

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #629 dnia: 20 Sierpnia 2020, 22:15:32 »
O jakim podświetleniu piszecie ? Pokażecie zdjęcia ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl