Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936617 razy)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #195 dnia: 20 Kwietnia 2020, 14:28:59 »
Haczyk nr 2
Ten już poszedł szybciutko - wyjmuje się spód pociągając do góry, wnękę pociągając górą część w stronę bagażnika, potem od wewnątrz wypycha się gandzio 12v, lampkę i można sobie wszystko ładnie rozplanować żeby nie wpasować się we wzmocnienia panelu. Zdejmowanie bocznego panelu zbędne.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #196 dnia: 20 Kwietnia 2020, 15:21:54 »
Nie wiem gdzie w haczyku jest "haczyk"  :-)
Wole organizer/kufer na rzepach, mocno trzyma się na podłodze. Mam dwa, jeden firmowy na duperele dla auta, a drugi składany za 40 zetów z rączkami i przegródkami na zakupy itp  :grin:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #197 dnia: 20 Kwietnia 2020, 15:30:23 »
Wole organizer/kufer na rzepach, mocno trzyma się na podłodze. Mam dwa, jeden firmowy na duperele dla auta, a drugi składany za 40 zetów z rączkami i przegródkami na zakupy itp  :grin:
Ten na rzepy nie bedzie sie trzymal na macie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #198 dnia: 20 Kwietnia 2020, 15:54:05 »

0. Haczyk jest od tego, że trzymać w miejscu (nie koniecznie ma na nim zwisać).
1. Nad podłogą mam siatkę, pod którą zapakuję większe rzeczy, jednak gdy mają różną wysokość, to część sobie swobodnie lata - casus zgrzewki wody i czegokolwiek innego...
2. Biorę ze sklepu zakupy w siatkach/torbach, wieszam, nic się nie gniecie, leży sobie spokojnie na podłodze, a haczyk uniemożliwia przemieszczanie się po całej podłodze. Wyjmuję sialty, wszystkie na raz i za jednym razem (bo jak inaczej) - z lewego do lewej łapy, z prawego - do prawej, nie szukam w siatach rączek i wędruję bohatersko do domu.
P.S> siaty pro-ekologicznie mam swoje.
3. Miałem kilka auta temu organizery na rzepy - strasznie się mechaciła od tego podłoga. Ale wtedy tez nie było garażu i wszystko jeździło w aucie.

Od kiedy pierwszy raz skorzystałem w Audi, doceniłem i teraz będę bronił ich jak Reksio szynki (choć on ją chyba szarpał...)
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2020, 15:55:39 wysłana przez Kiełek »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #199 dnia: 20 Kwietnia 2020, 16:16:40 »

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #200 dnia: 20 Kwietnia 2020, 20:29:00 »
Haczyk w bagażniku to podstawa. Cała reszta łącznie ze siatkami nie jest aż tak przydatna jak ten prosty wynalzek. A te że skody są naprawdę pożądane i funkcjonalne. Dobra robota kielek

pireus

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: 20 Kwietnia 2020, 20:37:19 »
Haczyk w bagażniku to podstawa.
  :good:

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #202 dnia: 20 Kwietnia 2020, 22:01:04 »
anować żeby nie wpasować się we wzmocnienia panelu. Zdejmowanie boc
Haczyk nr 2
Ten już poszedł szybciutko - wyjmuje się spód pociągając do góry, wnękę pociągając górą część w stronę bagażnika, potem od wewnątrz wypycha się gandzio 12v, lampkę i można sobie wszystko ładnie rozplanować żeby nie wpasować się we wzmocnienia panelu. Zdejmowanie bocznego panelu zbędne.

Pięknie to wyszło. Oglądając to zdjęcie zmieniłem miejsce, gdzie chcę zainstalować haczyk, na to Twoje. Tylko, że mógłbyś jakoś dokładniej opisać montaż?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #203 dnia: 20 Kwietnia 2020, 22:54:07 »
Elementy potrzebne do montażu znasz (wkręty z zestawu Skody do pudełeczka "przyda_się" - nie będą potrzebne), jutro wstawię fotki jak zdemontować.
Jak już będziesz miał zdemontowane, ważne żeby wymacać (organoleptycznie) gdzie od strony wewnętrznej jest wzmocnienie panelu - ja wpasowałem się na styk...
Z wyjmowaniem gniazda 12V jest o tyle tricky, ze trzeba zluzować pięć z sześciu zaczepów, żeby wyszło - zapinki są podobne jak we wtyczkach od tweeterów. Lampkę łatwo wypchnąć od wewnątrz naciskając od strony siedzeń.
Rano zrobię fotki, wstawię DIY.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #204 dnia: 20 Kwietnia 2020, 23:53:50 »
Dobra, spać nie mogę.

Wiertło 5mm, adekwatna śrubka dł. gwintu 22mm (20mm też wystarczy), nakrętka samoblokujaca ósemka, podkładka w miarę duża (bez przesady - haczyk ma unieruchamiać, a nie ma na nim wisieć).
Przykładasz haczyk tak, żeby wpasować się w krzywiznę panelu (a raczej w prostą część). Najlepiej robić to w pozycji odwrotnej haczyka, czyli obrócony o 180st. względem tej na filmie). Jednocześnie od wewnątrz wymacujesz, czy podkładką nie trafisz na wzmocnienie panelu - włożysz rękę, będziesz wiedział o co chodzi.
Przykładasz haczyk, wiercisz jedną dziurę, wkładasz śrubkę i unieruchamiasz delikatnie haczyk (tylko śrubą bez przykręcania), przez drugi otwór wiercisz drugą dziurę. Wyjmujesz wstępnie włożoną śrubę, odwracasz haczyk, przykręcasz obie.

Akcja wybebeszania zajmuje 1min 10 sek.

Film:
https://youtu.be/NoJzznqPMIUl

P.S>
specjalnie założyłem kanał na Youtube...

Fotki:
1. Gniazdo 12V 0 palcami trzeba jednocześnie wypychać i wciskać zapadki

2. Lampka - widać zapinkę - należny wypchnąć naciskając koniec bliżej strony foteli

« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2020, 00:13:08 wysłana przez Kiełek »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #205 dnia: 21 Kwietnia 2020, 06:38:06 »
DZIĘKUJĘ!!!
Teraz wiem o co chodzi z tym wyjmowaniem panela. Spoko  teraz dam radę. Chyba dzisiaj po południu mam zajęcie

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #206 dnia: 21 Kwietnia 2020, 09:00:17 »
DZIĘKUJĘ!!!
Teraz wiem o co chodzi z tym wyjmowaniem panela. Spoko  teraz dam radę. Chyba dzisiaj po południu mam zajęcie

Spoko! Działaj!

Tylko jak będziesz zakładał ten panel wnęki po montażu, zwróć uwagę na zatrzaski, żeby weszły w swoje gniazda w dużym panelu . Łatwo je zagiąć.
Panel wpina się posuwając go równolegle do podłogi w bok.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #207 dnia: 21 Kwietnia 2020, 13:21:07 »
Kolorek jest, nic nie będzie prześwitywać przez maskownice.
Faktura została z poprzedniego lakieru, poszły trzy nie-cienkie warstwy, przy tym słońcu ciężko było położyć mokro na mokro.

Wiecie jakie dokładnie są piny we wtyczce głośników? Ducon, Supersale czy standardowy mini ISO? Najlepiej jakby wszedł ducon, bo można zarobić kabel do 2,5mm, ale obawiam się że nie wejdzie na grubość i zostanie MT 1,5 gdzie wcisnę przekrój max 1mm. A teraz wszystkie sklepy pozamykane żeby sobie kupić sztukę ducona i superseal...

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #208 dnia: 22 Kwietnia 2020, 21:07:19 »
Mam i ja
A przy okazji to rozładowałem sobie akumulator. Z pół godziny słuchałem radia, miałem włączone wszystkie lampki i aku szlag trafił.

Kiełek, jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
Zamawiam za chwilę haczyk na drugą stronę.

Z drugiej strony będę szybszy

« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2020, 21:10:58 wysłana przez tomeksp »

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #209 dnia: 23 Kwietnia 2020, 08:36:23 »
Mam i ja
A przy okazji to rozładowałem sobie akumulator. Z pół godziny słuchałem radia, miałem włączone wszystkie lampki i aku szlag trafił.

Niestety ten pseudo akumlatorek w hybrydach jest tak mały ze jego rozładowanie mnie zdarzyło się juz ze 4 razy. Raz właśnie słuchając muzyki i coś tam robiąc (chyba nakładając ceramikę na auto) jak Ty. Drugi raz jak auto stało kilka dni w garażu (wówczas dzwoniłem do asistans toyoty o pomoc bo nie wiedziałem co się dzieje. Wszystko stukało, coś się przełączało, częściowo świeciły kontrolki). Dzwoniąc do serwisu niedawno dowiedziałem się że ten typ tak ma  <zalamka> czyli klasyczna odpowiedz serwisu. Pomierzyłem sobie też pobór prądu na postoju i jest w normie bo 0,011A. Tu uwaga: Trzeba uzbroić się w cierpliwość bo auto przechodzi w stan "uśpienia" chyba po 15 min dopiero.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl