Przyciski podświetlane w naszych rav4 2019/2020 możemy sobie uzupełnić na 2 sposoby
1. Kupujemy chińczyki dedykowane do rav4 wówczas one są dostosowane do naszych instalacji i nic nie trzeba robić tylko podpiąć . Wada to cena powyżej 200zl
2. Kupujemy za małe pieniądze coś z demontażu np z chr - ja wybrałem to rozwiązanie. CHR 2016. Cena takiego całego zestawy 3 przełączników to max 90 zl.
Czas wykonania 1,5h
koszt 90 zł
Kupine od CHR musimy przerobić. Ja nie chciałem niszczyć oryginalnej instalacji więc postanowiłem przelutować przełączniki.
Rozbieramy je tak aby oddzielić przełącznik od podstawy. Podstawa z elektroniką i diodą wygląda tak:

Nasze ravki nie mają podanego napięcia na diodę więc musimy to zrobić sami.
Dioda jest zasilana pinami 1 i 3.
1 to masa a 3 to 12v.
Ale...zasilanie do naszych przełączników idzie po pinie 2 12v i po pinie 7 masa. Ja je najzwyczajniej zmostkowałem.
Zasilanie z pinu 2 do pinu 3 diody zmostkować łatwo bo wystarczy zlutować to co na zdjęciu poniżej
Pierwsze zdjęcie przed operacją. Drugie po

Gorzej wygląda sprawa minusa. Do tegu ja użyłem kawałka cienkiego przewodu i zrobiłem to tak (pin 7 połączyłem ze ścieżką pokazaną na zdjęciu.

obracamy podstawę z elektroniką i 2 koniec wlutować należy tak jak na żdjęciu poniżej.

Przed wlutowaniem się warto zmatowić ścieżkę papierem bo lubi się nie wlutować trwale i odpaść.
Na koniec zdjęcie z opisanymi pinami:
- zielony kolor to te które w naszych rav maja zasilanie podane przez wiązkę.
- czerwony kolor to te piny które zasilają diode ale nie mają zasilania z instlacji gdyż fizycznie brak jest przewodów we wtyczce

efekt:
tył

Prawy przód.