Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936626 razy)

pireus

• Gość
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #315 dnia: 10 Maja 2020, 20:45:01 »
Wiadomo ,że w razie naprawy gwarancyjnej dotyczącej np. elektryki serwis w przypadku stwierdzenia jakichkolwiek przeróbek będzie próbował się uchylić z udzielenia gwarancji na naprawę lub wymówić gwarancję na cały pojazd , pewnie nawet w przypadku gdy takowa "nieautoryzowana" modyfikacja nie będzie miała bezpośredniego wpływu na usterkę.
Zawsze istnieje takie ryzyko
Gwarantem jest tmpl a nie serwis.
Owszem, ale każdą naprawę gwarancyjną realizuje serwis po otrzymaniu zgody od importera. Jeżeli serwis zgłosi jakieś nieprawidłowości związane z przeróbkami robionymi poza ASO to sprawa się komplikuje.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #316 dnia: 10 Maja 2020, 21:18:57 »
to jest twoj samochod a nie serwisu wiec mozesz z nim robic co chcesz
To jasne, że samochód jest Twój a nie serwisu a nawet nie TMP.
Nie oznacza to jednak, że możesz z nim robić co chcesz.
Jak zawsze w takich sytuacjach dowiesz się tego w przypadku jakichkolwiek kłopotów z samochodem ....

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #317 dnia: 10 Maja 2020, 21:34:35 »
Tak. Ale nie dajmy sie tez zwariowac. Co taka zmiana moze zrobic? Przepalic przewod? Bez przesady. Wtedy takie kosztu sie bierze na klate.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #318 dnia: 11 Maja 2020, 10:41:21 »
Na szczęście niedoróbki rav4 są tak niewielkie, że z modyfikacjami można poczekać te 3 lata;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #319 dnia: 11 Maja 2020, 20:17:21 »
Za 3 lata to już Ci sie nie będzie chciało, prędzej będziesz się zastanawiał czy nie sprzedać samochodu .

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #320 dnia: 11 Maja 2020, 21:33:04 »
Za 3 lata to już Ci sie nie będzie chciało, prędzej będziesz się zastanawiał czy nie sprzedać samochodu .
Mam inną filozofię w zakresie samochodów. Robię niewiele km, auto służy mi często do celów reprezentacyjnych, nie zmieniam po zakończeniu gwarancji. Więc wtedy się pobawię, bo rozumiem obawy, że warsztat się może o każdą pierdołę doczepić.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #321 dnia: 11 Maja 2020, 22:00:18 »
Jeden głośnik basowy z przodu założony. Nie będzie relacji, spierdzieliła mi się karta w telefonie, sic!

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #322 dnia: 12 Maja 2020, 09:32:35 »
Witam, odbieram wkrotce nowa rav4 2020 w wersji exe + JBL i Sky View itp, sledze forum od dawna i juz troche nazbieralem tutaj informacji.
1. Nie za bardzo rozumiem - dlaczego tak wiele osob wynmienia te swiatelka w podsufitce na LED? Ja chyba nie bede sobie tym glowy zawracal, tych swiatelek uzywam 2 razy na rok... natomiast bede montowal kamerki przod i tyl i salon sie zgodzil to zrobic ale chyba "odplatnie"...
2. Czy jest sens wymiana przyciskow do sterowania szyb na podswietlane? (Kupuje sie czesci z Camry czy Corolli?) Moj dealer nic o tym nigdy nie slyszal
3.O co chodzi z tymi wycieraczkami ze piszecie wymiana na "gumowe'? cos pisaleiscie ze oryginalna lewa smuzy, tak?
4. Pakiet ubezpieczenia chyba wezme w aso, jeszcze nie znam oferty.
5. Dywaniki podobno sa juz w aucie
6. czy powinienem dokupic te "chlapaki" czy cos w tym stylu, chyba cos takiej oferuja?
7.czy sa jakies sprawdzone systemy forumowiczow na zagospodarowanie bagaznika? raczej nie bede wiercil dziur na haki itp
8. czy oplaca sie zostawic auto w rozliczeniu? nie wiem jak toyota wycenia na tle innych...
9. co jeszcze jest istotne? 

Pozdrawiam forumowiczow cieplo i serdecznie!
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2020, 09:38:45 wysłana przez Gary »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #323 dnia: 12 Maja 2020, 10:35:09 »
1. Mi kamery zamontowali w cenie.
2. Jest. Nie wiedzą, bo nie ma oryginalnych części do Rav4 zgodnie ze specyfikacją. Zakładasz od CHR i masz literki A na przyciskach, od Camry i masz jak oryginał. CHR - 200PLN, Camry - wielokrotność 200PLN, pewnie 600PLN na wejściu.
5. Dywaniki (zimowe), wykładzinę bagażnika i inne pirdolety wyciągnij od dilera na etapie odbioru, dla nich to znikomy koszt. Potarguj się o belki dachowe, tez można dostać w cenie auta.
6. Chlapacze - mi się osobiście nie podobają, fakty podczas deszczu i błotka brudzi się bok auta. Kwestia gustu. Też możesz wyciągnąć od dilera.
7. Są, w Chinach, kosmiczne koszty przesyłki (na razie)
8. Nie

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #324 dnia: 12 Maja 2020, 10:58:53 »
W moim przypadku kolejność zdarzeń była nieco inna, najpierw kupiłem auto a następnie oglądałem fora :-) Generalnie "w praniu" wszystko wychodzi.

1). Też myślałem że LED'y wewnątrz to drobiazg, ale teraz zdecydowanie będę zmieniać - tak.
2). Podświetlenie przełączników we wszystkich drzwiach - tak
3). Podświetlanie klamek wewnątrz - tak
4). LED'y tylnej klapy/bagażnika - nie
5). chlapacze/łuki tylne - nie
6). siatki/haki - nie
7). kierunkowskazy na lusterkach animowane - raczej tak
8). normalne głośniki - raczej tak
9). halogeny - nie
10). podnośniki klapy - raczej nie
11). listwy boczne (pewna ochrona przy otwieraniu) - raczej tak
12). nakładki na progi - tak
13). nakładki w bagażnik - nie
14). dodatkowy przycisk do otwieranie bramy garażowej - tak

Lista może być długa  <kawusia>

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #325 dnia: 12 Maja 2020, 14:56:18 »
Ad3. Myślę, że wymiana wycieraczek na gumowe polega na wymianie oryginalnych dywaników welurowych (niektórzy dostają jako akcesorium) na gumowe. Ale taki dywanik raczej nie smuży. Ani gumowy ani welurowy. Zapewne połączyłeś dwa tematy. Możliwe, że komuś smużyła wycieraczka przedniej szyby, ale to pewnie jednostkowe przypadki.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #326 dnia: 12 Maja 2020, 17:19:56 »
Spryskiwacz tylnej kamery...
Gdzieś widziałem dedykowany zestaw do Rav4 5th. Zmieniało się obudowę i podpinało do spryskiwacza tylnej szyby. Prezentował to jakiś Rosjanin, ale nie Morozov...
Jakby komuś wpadło w oko, dźwięczny będę za podzielenie się tematem.

EDIT
Mam, jest tu: LINK
Tylko jak to kupić...
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2020, 17:50:25 wysłana przez Kiełek »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #327 dnia: 12 Maja 2020, 18:30:14 »
Tylko jak to kupić...
Zadaj im pytanie ile kosztuje wysyłka do Polski. Myślę że mogą Ci przysłać, ostatecznie klient płaci i wymaga.

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #328 dnia: 12 Maja 2020, 19:10:35 »
dzieki!!! super jestescie forumowicze!
Swoja droga nawet nie wiedzialem ze w Rav4 klamki nie sa podswietlane.   <zalamka>
Czyli czesci zamienne sa z CHR? i podswietlenie przyciskow i klamek, obie czesci z CHR - zgadza sie?
dlaczego CHR ma a RAv4 nie ma tego juz nie analizujmy, ale wydaje mi sie to troszke slabe zeby auto za ponad 180K nie mialo czesci za 200pln...
dywaniki to nie problem, gdzies tu koledzy pisali o problemie z wycieraczkami, ale chyba tez poki co to zostawie
nowa rzecz to te listwy dachowe, rozumiem ze chodzi o relingi ?
pakietu JBL ruszac raczej nie bede (poki co :o), zobaczymy jak bedzie gral, AppleCar Play juz powinien byc wgrany,
Co to sa animowane kieruknowskazy to nie wiem ale raczej tez nie bede ich zmieniac, domyslam sie ze takie cos jak ma Audi ze tak swieci z lewej do prawej... jesli tak to nie uwazam zeby to bylo  atrakcyjne
czasem sie zastanawiam nad oponami calorocznymi zamiast 2 kompletow bo daja mi auto na letnich kolach
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2020, 19:15:55 wysłana przez Gary »

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #329 dnia: 12 Maja 2020, 20:04:14 »
Witaj. Swoje RAV4 odbieram w przyszłym tygodniu. W końcu.

Z rzeczy które na dzień dobry zmieniam to:

1) LED w środku zamówione z https://pl.aliexpress.com/item/4000282101740.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3d6e5c0fJ7dxj2 (dotarło)
2) Podświetlone włączniki główny: https://pl.aliexpress.com/item/4000835058596.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3d6e5c0fJ7dxj2 (dotarło)
3) Podświetlone włączniki pojedyncze na pozostałe drzwi: https://pl.aliexpress.com/item/4000939367490.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3d6e5c0fJ7dxj2 (czekam na przesyłkę)
4) Obudowa kluczyka bardzo dobrej jakości: https://pl.aliexpress.com/item/4000903096977.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3d6e5c0fJ7dxj2 (dotarła)
5) Podświetlenie klamek: https://pl.aliexpress.com/item/4000954836281.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3d6e5c0fJ7dxj2 (czekam na przesyłkę)
6) gumowe dywaniki przód, tył, mata do bagażnika z pakietu protection
7) chlapacze przód, tył z pakietu protection

To takie "musi być" żebym mógł cieszyć się autem.

Pakietu JBL nie będę ruszał, bo gra dobrze. A mam zajawkę na car audio (w każdym aucie zmieniałem sam fabryczne nagłośnienia). Dodatkowo w służbowym passacie  mam Dynaudio więc mam porównanie. I nie zgadzam się z większością opinią że JBL gra słabo. Bo gra czysto, selektywnie a że bas nie ma grzmiącego uderzenia, taka charakterystyka tego systemu. Ja wolę stonowany bas ale za to czyste, selektywne brzmienie.

Dodatkowo mam wycenę na ewentualne wygłuszanie samochodu, ale z tym wstrzymam się jakiś czas. Najpierw muszę sobie pojeździć żeby sprawdzić czy rzeczywiście taka modyfikacja jest potrzebna.

Co do opon całorocznych, to takie właśnie będę zakładał (jeżdżę w WLKP gdzie zim nie ma od kilku lat). Konkretnego modelu jeszcze nie mam ale kilku faworytów wybrałem. Mam na to czas do końca roku.
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2020, 20:10:20 wysłana przez Skylog »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl