Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 993531 razy)

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #510 dnia: 16 Lipca 2020, 19:04:09 »
Jako alternatywa trochę tańsza i krótsza wersja:
https://www.aliexpress.com/item/33053430274.html

Też myślałem o tańszej podwójnej, ale zobaczyłem na zdjęciu, że tańsza jest prawie płaska, a przy podnoszeniu/opuszczeniu podłoga w bagażniku będzie niszczyć się o zaostrzoną krawędź płaskiego paska nakładki. Ta droższa lepiej pasuje, tym bardziej że w czerwcu była promocja.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #511 dnia: 16 Lipca 2020, 20:34:26 »
Dzisiaj do mnie doszły:

Jeszcze czekam na całkowicie czarne plastikowe, zobaczę co mi się bardziej spodoba.

I może jeszcze osłona jak u doświadczonego, ale czarna. Będzie pasowała do moich nakładek progowych:

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #512 dnia: 16 Lipca 2020, 21:21:38 »
Ja założyłem komplet plastykowych czarnych zaślepek i ochraniaczy. Trzyma się i wygląda super :cool:
https://pl.aliexpress.com/item/4000814775123.html

Dodatkowo u tego samego sprzedawcy nabyłem wewnętrzne ledy.
https://pl.aliexpress.com/item/4000768797573.html

Aha, u niego także zamawiałem nakładki na progi. Jedna przesyłka w czasie do 3 tygodni.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #513 dnia: 16 Lipca 2020, 21:24:21 »
Z tymi nakładkami na zamki to bym był ostrożny, szczególnie metalowymi. Będą powodowały mikro rysy na lakierze w okolicy montażu od drgań w czasie jazdy i gromadziły pod nimi wilgoć.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #514 dnia: 16 Lipca 2020, 21:29:52 »
Z tymi nakładkami na zamki to bym był ostrożny, szczególnie metalowymi. Będą powodowały mikro rysy na lakierze w okolicy montażu od drgań w czasie jazdy i gromadziły pod nimi wilgoć.

Też o tym myślałem, dlatego też plastiki (Lexus ma je w standardzie). Zakładam, że metalowe będą nieco odstawać od lakieru.
Z drugiej strony nic tam nie będzie drgać, bo jest przyklejone na sporej powierzchni i nie przenosi żadnej masy (poza swoją, która jest pomijalna).

Offline MacVar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #515 dnia: 17 Lipca 2020, 14:23:08 »
Dzięki za hint. Do swojej RAV4 V 2019 zainstalowałem panel boczny z C-HR 2019 (84040-F4020). Pięknie pasuje, instalacja banalna no i część posiada homologację. Dla zainteresowanych: prawdopodobnie będzie pasowała też część z Corolli: 84040-12210.

Inne moje "modyfikacje" (zrobione oraz planowane):

1 - 5 już zrobione, 6 - 10 planowane.

Co myślicie o orurowaniu z przodu? (do tyłu jeszcze nie została zaprojektowana)

6 - 8 i 10 zrobione :)

A propos punktu 9, nie kupujcie światłowodu złożonego z dwóch części - wsadzanie żyły do kołnierza to dramat. Lepiej kupić światłowód w jednej części.

Ciąg dalszy moim zmian:

11. Silikonowa obudowa na kluczyk.

12. Zaślepki na śruby w drzwiach.

13. Zaślepka na zamek.

14. Nakładka na zawias.

15. Nakładka na pasy.

16. Przycisk jako pilot do garażu (433 MHz)

17. Mod Doświadczonego - źródło światła nad bezprzewodową ładowarką:

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #516 dnia: 18 Lipca 2020, 08:15:40 »

@MacVar Bez problemu udało Ci się zaprogramować i działa?  :-)

Offline MacVar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #517 dnia: 18 Lipca 2020, 08:24:23 »

@MacVar Bez problemu udało Ci się zaprogramować i działa?  :-)

Dopiero zamówiłem ten przycisk. Jak go otrzymam to będę próbował zaprogramować.

BTW jeszcze lepiej by wyglądał taki lub taki przycisk. Niestety nie znalazłem podobnego z modułem 433 MHz.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #518 dnia: 18 Lipca 2020, 11:32:18 »
Fajnie olinkowałeś to.

Czy wiecie jak można dostać się do żarówek w podsufitce pomiędzy miejscem kierowcy a pasażera?

W moim przypadku nie było możliwości w sposób tak jak na youtube, są rożne wersje rav4 <zalamka> <zalamka>
Jedyna możliwość, to wymontować cały panel (to łatwo), odpięcie wtyczki i spokojnie na stole rozkręcenie kilku śrubek i dopiero wtedy można było wymontować szybki i wymienić światło.

Teraz drugi temat.
Przycisk (okrągły) jako pilot bramy garażowej to porażka, druga wersja przycisku z ali jest lepsza, natomiast te przyciski są dwupozycyjne i trzeba modyfikować by było kliknięcie. W sumie jak kto woli.

Już poprzednio pisano o tym. Ja potrzebuje sterowania bramami w garażu i na osiedlu, więc zamówię moduł sterowania https://allegro.pl/oferta/flor-nice-pilot-hb-do-auta-zabudowy-samochodu-moto-7372694199 odpowiedni do oryginału. To pozwoli zaprogramować przez kliknięcia.
Mam extra przycisk (klikacz) jak na zdjęciu niżej, który planuje zamontować po prawej stronie gdzie akurat jest zaślepka. To pozwoli wygodnie otwierać bramy <kawusia>

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #519 dnia: 18 Lipca 2020, 21:15:47 »
W moim przypadku nie było możliwości w sposób tak jak na youtube, są rożne wersje rav4 <zalamka> <zalamka>
Jedyna możliwość, to wymontować cały panel (to łatwo), odpięcie wtyczki i spokojnie na stole rozkręcenie kilku śrubek i dopiero wtedy można było wymontować szybki i wymienić światło.
Mam dokładnie to samo - nijak nie mogę rozmontować tych przezroczystych paneli: na yt niby mocniejsze wciśnęcie plastikoweych widelców powoduje że odskakują, a u mnie tylko się przesuwają tworząć szczelinę nie chciałbym użyć zbyt dużej siły i coś złamac.
Morozov robi to tak: https://www.youtube.com/watch?v=bHHrpYNE1fA Nie wiem czy w wersji 2020 cos pozmieniali i może to jedyna opcja instalacji ledów.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #520 dnia: 18 Lipca 2020, 21:51:39 »
Na rynek US/CA są inne moduły - inne zaczepy. W EU trzeba wyjąć cały moduł i wymieniać od wewnątrz.

Offline kniazio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #521 dnia: 18 Lipca 2020, 21:56:12 »
Panowie po co przeplacac za jakies dziwne piloty do bram garazowych.
https://pl.aliexpress.com/item/33011402927.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1d8a5c0fPYLkeu
Wystarczy taki nadajniczek podlaczony pod swiatla dlugie w aucie. Migniecie dlugimi powoduje otwarcie/zamkniecie garazu.
Co 12zl to nie 99:)
Jesli chodzi o hermetycznosc to pudelko po tiktakach i klej na goraco daje rade:)
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2020, 21:58:29 wysłana przez kniazio »

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #522 dnia: 18 Lipca 2020, 22:20:08 »
Panowie po co przeplacac za jakies dziwne piloty do bram garazowych.
https://pl.aliexpress.com/item/33011402927.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1d8a5c0fPYLkeu
Wystarczy taki nadajniczek podlaczony pod swiatla dlugie w aucie. Migniecie dlugimi powoduje otwarcie/zamkniecie garazu.
Co 12zl to nie 99:)
Jesli chodzi o hermetycznosc to pudelko po tiktakach i klej na goraco daje rade:)
Ciekawa koncepcja tylko przy jeździe na długich cały czas będziesz siał 433 MHz. Gdzie chcesz to fizycznie wpiąć?

Offline kniazio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #523 dnia: 19 Lipca 2020, 06:26:21 »
No niby tak. Lecz wyżej wspomniany https://allegro.pl/oferta/flor-nice-pilot-hb-do-auta-zabudowy-samochodu-moto-7372694199 za 99zl ma tak samo.
Jesli chodzi o miejsce wpiecia to myslalem o wpieciu bezposrednio pod kabelki od swiatel dlugich jednej z lamp
Nie doszedl do mnie jeszcze zamowiony nadajnik ale byc moze jest tak ze pilot wysyla tyllko jeden kod po podaniu napiecia a nie caly czas jak wspomina kolega. Jak przyjdzie to napewno to sprawdze i napisze.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2020, 06:30:02 wysłana przez kniazio »

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #524 dnia: 19 Lipca 2020, 10:07:47 »
Niestety u mnie nie zadziała ten device gdyż w sterowniku mam kod zmienny.
Mruganie światłami lub sygnałem mnie się nie podoba, wiec dodatkowy przycisk będzie w sam raz co prawda do tego modelu chińczycy jeszcze nie zrobili z ikonką bramy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl