Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 993439 razy)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #915 dnia: 10 Listopada 2020, 20:56:07 »
Tam nie ma żadnego przycisku, jedynie elektronika.

Mądrego dobrze posłuchać...

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #916 dnia: 13 Listopada 2020, 08:09:12 »
W wersji Comfort brak regulacji odcinka lędźwiowego i zastanawiam się nad takim dodatkiem w postacipiankowych poduszek: https://www.aliexpress.com/item/33027300147.html
Może już ktoś zakupił podobny gadżet i może sie wypowiedzieć o skuteczności :)

Offline Kerad12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #917 dnia: 14 Listopada 2020, 18:40:04 »
Mam trochę inne pytanie. Czy jest sensowne wymienić żarówki zwykłe kierunkowskazów (przód i tył) na LEDy? Robił ktoś już coś takiego?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #918 dnia: 14 Listopada 2020, 19:07:23 »
Wymieniłem sobie, ale żeby to był jakiś tam upgrade... Widzę je jedynie jak włącza/wyłączam alarm. Fakty, są "binarne" i mocno "dają", obawiam się że nawet za mocno. Chińczyk twierdzi, że dostałby homologację, hehe :)

Offline Lisek.19

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #919 dnia: 15 Listopada 2020, 22:00:11 »
Pytanko mam czy Toyota ma coś takiego jak opóźnienie wyłączenie świateł np żeby doświetla dojście do domu

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #920 dnia: 15 Listopada 2020, 23:10:54 »
Pytanko mam czy Toyota ma coś takiego jak opóźnienie wyłączenie świateł np żeby doświetla dojście do domu
Mrugnij długimi przy zgaszonym silniku, a Ci się włączy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #921 dnia: 15 Listopada 2020, 23:25:24 »

Ale 1-dno razowo czy będzie tak już cały czas ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #922 dnia: 15 Listopada 2020, 23:42:55 »

Ale 1-dno razowo czy będzie tak już cały czas ?
Nasza ravka to prymitywne rozwiązania w tej kwestii, jednorazowo niestety (nawet w starej micrze można czas wydłużyć do 2 min, pociągając 4 razy dzwignię), chyba że czegoś nie wiem. Teraz doceniam jakie "luksusy" były w moim tucsonie rocznik ...2016  <zalamka>
swiatła można było włączyć z pilota, było opóźnienie regulowane czasowo z kompa i sporo innych bajerów ułatwiających życie  :good:
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2020, 23:44:47 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #923 dnia: 16 Listopada 2020, 00:15:20 »
ciekaw jestem czy przez kabel mozna ustawić 'Follow' po wyjsciu z samochodu jak i po podchodzeniu do auta ? 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #924 dnia: 16 Listopada 2020, 00:17:04 »
ale serio to coś z czego korzystacie na co dzień? ja kiedyś uważałem, że to super sprawa dopóki nie kupiłem samochodu z opcją follow me home - okazuje się, że parkowanie tak, żeby samochód świecił w stronę, w którą idę zdarza się bardzo rzadko (powiedzmy raz na 30 parkowań pod chmurką te światła coś dawały); a normalnie trzymam samochód w hali garażowej, więc praktycznie na co dzień nie miało to sensu, dlatego prawie 2 lata temu wyłączyłem tę opcję (opóźnienie zgaszenia na 0), niestety wyłączenie opcji nie do końca wyłącza świecenie, bo po zaparkowaniu i wyłączeniu silnika światła się wyłączą dopiero po zatrzaśnięciu drzwi kierowcy, więc samochód ciągle świeci bez sensu - tak naprawdę mam 2 opcje: albo wyłączać ręcznie światło (choć wtedy kłóci się to z ideą opcji auto świateł) albo bez sensu świecić na ścianę... wygląda, że rozwiązanie toyoty jest całkiem ok - raz na te kilkadziesiąt razy uruchomić sobie te follow me home ręcznie

rozumiem, że Wy parkujecie na podjeździe domu w kierunku wejścia i zawsze potrzebujecie doświetlenia?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #925 dnia: 16 Listopada 2020, 00:44:51 »
Ja mam tak samo jak Ty, tez parkuje w hali garażowej i to follow me jest mi kompletnie niepotrzebne. Jak potrzeba raz od wielkiego dzwonu to sobie można to aktywować. Ja myśle ze Toyota wie co robi i to co jest w samochodzie jest przemyślane (no może z wyjątkiem podświetlania przycisków obsługi szyb - ale to pewnie robota księgowych). Pozatykają jest co potrzeba w codziennej eksploatacji otyłe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #926 dnia: 16 Listopada 2020, 06:46:02 »
Brak otwierania samego bagażnika.
Brak podświetlenia przycisków lampek w suficie (żeby chociaż funkcję przycisku pełniły same lampki, bo te są spore) i w drzwiach.
Brak możliwości włączenia świateł z pilota ( np. leje deszcz, auto zaparkowane w  terenie  z kałużami, ciemno a dojść jakoś trzeba). Nie każdy używa auta tylko w "przyjaznych" warunkach :)
Brak doświetlania zakrętów (po poprzednim aucie, gdzie było to realizowane reflektorami a nie przeciwmgielnymi, bardzo mi tego brakuje).
Brak haczyków na zakupy
Brak regulacji zagłówków w dwóch płaszczyznach
Brak uchwytu rolety
Brak... Przemyślane działania Toyoty.
To dobry samochód i jestem zadowolony, ale durne oszczędności irytują.

« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2020, 06:47:46 wysłana przez Krisman »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #927 dnia: 16 Listopada 2020, 08:16:22 »
rozumiem, że Wy parkujecie na podjeździe domu w kierunku wejścia i zawsze potrzebujecie doświetlenia?

Nie każdy parkuje w hali garażowej.
Jak zaparkujesz pod domem, światło odbijane od domu dobrze oświetla okolicę. We własnym garażu czasami nim wyjdziesz z samochodu (czasami trzeba skończyć rozmawiać), zgaśnie już podświetlenie od automatu bramy - wtedy idziesz po omacku.
A bark włączania świateł po otworzeniu auta pilotem o zmroku lub w ciemnym garażu, brak podświetlenia przycisków w podsufitce to porażka. Większość poprawiłem sam, ale tej nie zrobię (chyba, że Chińczyk sie postara).
Wszystko to małe niedoróbki, ale wkurzające niedoróbki, które i tak finalnie nie zniechęciłby mnie do zakupu auta... I zdaje się producent to wie, więc czy będzie chciał je poprawiać?
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2020, 08:18:06 wysłana przez Kiełek »

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #928 dnia: 16 Listopada 2020, 09:59:04 »
Zgadzam się z Kiełkiem, tez bym kupił autko znając niedoróbki, natomiast jak to w życiu np. po odbiorze mieszkania/domu są niedoskonałości, ale po roku już nie zwracamy uwagi bądź poprawiamy w miarę możliwości :good:
Ja osobiście przeczytałem fory przed zakupem i z góry wiedziałem o beznadziejnym multimedia i tp., a więc może dlatego i nabyłem Comfort by uzupełnić autko amatorsko naśladując fabrykę :-) Przy okazji tworząc to samodzielnie, chociaż jestem daleko od branży samochodowej.

Bym radził dla nowych użytkowników nie tworzyć niepotrzebne wątki, a przeczytać wątek Nasze modyfikacje, zajmie to może z pół godziny, ale wtedy można samemu odpowiedzieć na rózne pytania i coś nowego zaproponować.

Jeżeli chodzi opcje ->Folow me home, to już omawiany wcześniej kabelek+techstream pozwala ustawić następujący czas: 30, 60, 90, 120 s.     

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #929 dnia: 16 Listopada 2020, 10:28:01 »
Tak, tylko to powinno być wygodniej programowalne, bo raz potrzeba 30 sek. innym razem 2 min. i co,  biegać z kabelkiem non stop? ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl