Hehe, sam sobie odpowiedziałeś. Tu Ci zaniża bo mniejsze koła, a tu wzrosło bo auto utyło czyli wyszlo na to samo. Jaja sobie robię oczywiście. Nie ma co dyskutowac o różnicy spalania mniejszej niż 0,5 l /100, a tu wychodzi 0.1 - z różnicy rozmiaru opon.
Tak w ogole to ani komp ani dystrybutor nie pokaże Ci wzrostu spalania przy mniejszym rozmiarze kół. Bedzie to samo dlatego ze jest wyliczane z odległości zmierzonej liczbą obrotów koła o znanym komputerowi obwodzie. Z dystrybutora tez tez nie wyjdzie róznica po przeciez dystans weźmiesz z licznika ale on będzie lekko zaniżony więc rzeczywiście na tym samym paliwie przejchałeś mniej czyli spalanie wzrosło.
BTW zauważyłem, że w ravce - przynajmniej w moim przypadku na kołach 225/55/19 błąd licznika wobec GPSa jest minimalny, na poziomie 1-2 km/h zaniżone. W tucsonie to było 5-8 km/h. Jak jechałem w dwa auta z kumplem z Qashqaiu i ja mialem na tempomacie 130 on żeby się utrzymać miał na liczniku 136-137... Z innych aut które pposiadałem tez wynikało że licznik zawyża minimum 5 km/h. Wychodzi więc że w ravce jest to dość precyzyjnie wyliczone i warto pamiętać że radar nie zmierzy nam istotnie mniej niż nasz licznik.
Przy okazji też zauważyłem że wskazania spalania w kompie są dośc precyzyjne i raczej nie zdarza się u mnie odchylka większa niz 0,2 w porównaniu do dystrybutora.