Przynajmniej połowa jak nie 3/4 kupowanych produktów jest produkowanych bądź bazuje na istotnych komponentach produkowanych w Chinach.
A jakie to ma znaczenie czy ta sama rzecz jest sprzedawana jako chińska w Chinach czy po badge engineeringu jako polska w Polsce?
Ostatnio przekonałem się, iż nawet tak duże urządzenia jak zmywarki czy lodówki opłaca się ciągnąć z Chin. Taka Candy (brat taką kupił ostatnio)
Cytat: topoll w 15 Lipca 2023, 16:31:16A jakie to ma znaczenie czy ta sama rzecz jest sprzedawana jako chińska w Chinach czy po badge engineeringu jako polska w Polsce?Nie jest to ta sama rzecz, która jest produkowana dla renomowanych firm. Inne są linie produkcyjne dla no name i inne kontrole jakości. Kup sobie te tylne światła to zobaczysz jaka jest jakość i wykonanie oryginałów a jaka tego śmiecia.Cytat: topoll w 15 Lipca 2023, 15:28:01Ostatnio przekonałem się, iż nawet tak duże urządzenia jak zmywarki czy lodówki opłaca się ciągnąć z Chin. Taka Candy (brat taką kupił ostatnio)Jeszcze mi napisz że na Ali i ma gwarancję na Europę.Zupełnie innym tematem jest obecna jakość wszystkiego, moja pralko-suszarka Brand (Francja) działa już 33 lata. Lodówka Thomson podobnie, bo kupione w tym samym czasie.
Stare urządzenia działały długo bo projektowali je inżynierowie.
Teraz ostateczny głos należy do księgowych. Tak jest ze wszystkim…
Cytat: KubaCamry w 15 Lipca 2023, 11:04:24Na tym portalu 99% produktów to chińskie śmieci.Ale ludzi tam ciągnie i kupują to g., nie wiem dlaczego.
Na tym portalu 99% produktów to chińskie śmieci.
Też już nie to samo Miele co kiedyś.