Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 993956 razy)

KubaCamry

• Gość
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #3060 dnia: 15 Lipca 2023, 20:08:57 »
Szkoda, że z autami tak się nie da… zniósłbym nawet 3 lata do tej usterki i wymiany :).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3061 dnia: 15 Lipca 2023, 20:38:51 »
Wracając do tematu, ktoś polecamy do wrappingu? Warszawa i okolice?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #3062 dnia: 18 Lipca 2023, 21:07:34 »
Też sprawdziłem przed chwilą u mnie, tzn. położyłem pilot na dachu auta, nad drzwiami kierowcy, sprawdziłem, że drzwi się otwierają i zamykają, zostawiłem na 5 minut w spokoju i następnie sprawdziłem czy się otwierają.

Sukces - pilot usnął i drzwi się nie otwierają. Oczywiście po ruszeniu pilota zamek już reaguje.

A więc mechanizm usypiania pilota w bezruchu działał już we wcześniejszych wersjach - moja została wyprodukowana 2020-10.
Zostawiając pilota w domu - w stabilnym miejscu - można sobie darować usypianie, uśnie sam ;)

Sprawdziłem to u siebie (04.2020) kładąc pilota obok samochodu. Po jakichś 7 minutach drzwi się już nie otwierały, czyli pilot poszedł spać ;)
Ale...
Nabrałem wątpliwości po przeczytaniu instrukcji:
---
Funkcja oszczędzania energii elektronicznego kluczyka (wersje z funkcją dostępu do samochodu) (...)
W następujących sytuacjach odblokowanie drzwi za pomocą elektronicznego kluczyka może nastąpić z pewnym opóźnieniem (...)
Gdy elektroniczny kluczyk pozostawiony jest przez co najmniej 10 minut w odległości około 2 m od samochodu.
---
Pytanie jest takie: może pilot się usypia właśnie wtedy, gdy jest pozostawiony blisko samochodu przez jakiś czas bo ma taką funkcję (oszczędzania energii)? A pozostawiony w domu dalej pozostaje aktywny?

Nie mam pomysła jak by to sprawdzić tzn. by kluczyk "poszedł" spać z dala od auta, a potem auto podjechało do uśpionego kluczyka na test otwarcia... chyba że z użyciem zapasowego?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3063 dnia: 18 Lipca 2023, 21:10:33 »
Powitać na forum. Miło nam.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #3064 dnia: 19 Lipca 2023, 08:21:22 »
Calzone, wyślij kogoś na ławkę oddaloną od auta, niech się poopala przez 15 minut, a Ty sprawdzaj. Witamy na forum.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3065 dnia: 19 Lipca 2023, 09:12:37 »
Cała przyjemność po mojej stronie jeśli chodzi o przystąpienie do forum  :-)

Calzone, wyślij kogoś na ławkę oddaloną od auta, niech się poopala przez 15 minut, a Ty sprawdzaj. Witamy na forum.
Nie jestem pewien jak do tematu podejść, bo żeby test miał sens to kluczyk musi się uśpić w większej odległości od auta, a następnie musi się znaleźć blisko auta bez wybudzania go (musi pozostawać w bezruchu, nie mogę go przenosić). Auto bez kluczyka do kluczyka nie podjedzie ;)
Jedyne co, to myślę wziąć kluczyk i położyć kilka metrów od auta, poczekać 5 minut i podjechać autem do uśpionego kluczyka z pomocą kluczyka zapasowego. Potem zapasowy wynieść poza zasięg auta i za chwilę sprawdzić, czy drzwi się otworzą przy czekającym i miejmy nadzieję uśpionym głównym.
Ma to sens?

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #3066 dnia: 19 Lipca 2023, 09:28:10 »
Dla mnie nie ma, ale kto Ci zabroni. Mój kluczyk zapasowy wisi w domu, ma wyjętą baterię, bo nie używam go od nowości, więc z pewnością nie zadziała. Jak coś robię w aucie i kluczyk w nim leży, to później się usypia i jakoś nie wpadłem na pomysł taki jak Twój. Ale kombinuj.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3067 dnia: 19 Lipca 2023, 09:37:52 »
Calzone: w kluczyku może być co najwyżej prosty czujnik ruchu/wstrząsów. Jeśli chcesz się bawić, to ja bym zrobił tak:
1. Połóż kluczyk na jakiejś desce koło auta i poczekaj te 5 min, że y się uśpił
2. Delikatnie i powoli przejdź z tą deską parę metrów dalej i wróć - jeśli nadal będzie uśpiony, to znaczy, że test działa.
3 wybudź go, otwórz i zamknij samochód
4. Połóż znowu na desce, tym razem z dala od auta i po 5 minutach znów delikatnie i powoli z nim podejdź.

Jeśli będzie uśpiony, to masz odpowiedź, jeśli nie, to dobrze byłoby powtórzyć krok 4 dla pewności
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2023, 09:39:47 wysłana przez firek »

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3068 dnia: 19 Lipca 2023, 13:49:00 »
Zrobiłem test w wersji z przesuwaniem samochodu, by mieć pewność że kluczyk pozostawał absolutnie nieruchomy.
I d*pa, auto się otwiera :(

PS. Proszę moderatora by ew. przeniósł posty do odrębnego wątku, bo to nie jest o modach (choć tu się zaczęło).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3069 dnia: 19 Lipca 2023, 14:03:15 »
Zrobiłem test w wersji z przesuwaniem samochodu, by mieć pewność że kluczyk pozostawał absolutnie nieruchomy.

PS. Proszę moderatora by ew. przeniósł posty do odrębnego wątku, bo to nie jest o modach (choć tu się zaczęło).
Znaczy masz zbyt wczesną wersję. Najmłodsza z potwierdzonym usypianiem to 2020.10.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3070 dnia: 19 Lipca 2023, 14:13:29 »

Znaczy masz zbyt wczesną wersję. Najmłodsza z potwierdzonym usypianiem to 2020.10.
Nie chcę się kłócić, ale to potwierdzenie usypiania poprzez pozostawienie kluczyka przy samochodzie u mnie też dało wynik pozytywny. Tymczasem poza samochodem kluczyk się nie usypia...
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2023, 14:17:30 wysłana przez calzone »

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3071 dnia: 19 Lipca 2023, 14:17:02 »
do usunięcia

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3072 dnia: 20 Lipca 2023, 04:59:16 »
do usunięcia
Skoro się usypia obok auta to pewnie kilknaście metrów od niego też. Czemu miałaby być jakaś różnica? Jeśli usypia się w odległości takiej, że pomimo jeszcze braku uśpienia i tak nie otworzysz drzwi, to 100m dalej będzie przecież to samo? A jeśli empirycznie to chcesz sprawdzić to chyba tylko anteną do przekazywania sygnału od złodziejków :)

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3073 dnia: 20 Lipca 2023, 06:09:06 »
Też tak myślałem. Okazało się jednak, że jest różnica opisana w instrukcji samochodu. Kluczyk usypia się pozostawiony w odległości poniżej 2 metrów od samochodu. Nazywają to 'funkcją oszczędzania energii' która ma zapobiegać rozładowaniu zarówno kluczyka jak i samochodu. Dlatego kluczyk pozostawiony na dachu pójdzie spać, a zabrany do domu już nie.

Nie mam możliwości technicznych by sprawdzić emitowanie sygnału, choć bardzo chciałbym.

Usypianie kluczyka to kwestia bezpieczeństwa i poważna sprawa więc zachęcam wszystkich by to wyjaśnić na 100% do końca.

Test z dwoma aktywnymi kluczykami:

1.   podchodzimy do auta z pierwszym kluczykiem, kładziemy go na ziemi blisko drzwi kierowcy
2.   wsiadamy, odjeżdżamy 5-10 metrów dalej
3.   wysiadamy, idziemy do domu po drugi kluczyk
4.   po 10 minutach wracamy do auta z drugim kluczykiem i podjeżdżamy z powrotem dokładnie do miejsca startu, jak najbliżej pierwszego kluczyka (nie rozjeżdżając go ;)
5.   wysiadamy, zamykamy auto dotykając klamki i wynosimy drugi kluczyk poza zasięg auta
6.   od razu wracamy do auta, wkładamy dłoń za klamkę i wszystko powinno być jasne
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2023, 06:55:08 wysłana przez calzone »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3074 dnia: 20 Lipca 2023, 08:55:40 »
To, co piszesz niestety ma sens - kluczyk z dala od auta pewnie jedynie wyszukuje sygnału co 1, 2, może 3 sekundy. Zużycie prądu nie jest tu duże. Po znalezieniu "swojego" w powietrzu może się rozpoczynać jakaś większą i stała wymiana danych umożliwiająca otwarcie auta.

Z drugiej strony nie wiem, czemu ta wymiana nie mogłaby się rozpocząć w momencie otwarcia klamki - być może doszły by jakieś opóźnienia.. w poprzednim aucie miałem tak, że jak od razu jednym ruchem łapałem klamkę i ja pociągnąłem, to zamek nie był jeszcze zwolniony. Musiałem najpierw złapać i pociągnąć dopiero po jakimś ułamku sekundy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl