Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 993834 razy)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #3075 dnia: 20 Lipca 2023, 12:53:52 »
Udało mi się zainstalować nowy tablet w miejsce Toyotowego. Pomimo, że obiecałem sobie, że będę robił zdjęcia, to zrobiłem dwa, gdy wyjąłem oryginalne multimedia, żeby mieć pamiątkę jak są kable popodłączane. Ponieważ nie miałem żadnej ulotki w przesyłce to skontaktowałem się z majfrendem przez whatsup (mają dedykowanego kogoś w tej materii) i od razu miałem odpowiedź co mam zrobić, a co robię nie tak. Ponieważ miałem dwa zestawy kabli, to najpierw podłączyłem nie ten, co trzeba (z większą ilością kabelków). Gdy podłączyłem wszystko jak trzeba (pomimo kilku różnic, to na youtube Skyler Toyota dokładnie pokazuje co do czego, bo w środku to to samo) wyskoczył mi po uruchomieniu auta czarny obraz z kamer 360 i z grafikami odległości od czujników. Kontakt z majfrendem był tu pomocny - wskazał gdzie trzeba wejść, co kliknąć i zmienić i obraz z kamer 360 się ukazał. Rozdzielczość oemowych kamer na nowych multimediach jest okropna, tzn. taka sama jak w oryginalnym tablecie, ale nowy ma wyższą rozdzielczość. Dużo funkcji można poustawiać, ale siedzenie cztery godziny w aucie uważam za nieco męczące. W każdym razie działa: radio działa, nawigacje działają, karta sim działa, streaming wideo działa, telefon się łączy i działa, pokazuje ciśnienie w oponach, spalanie. Jakby posiedzieć nad tym jeszcze trochę, to zapewne dużo innych funkcji się znajdzie i można poustawiać. Jest dostępna aktualizacja systemowa, ale jak wspomniałem, już mi się siedzieć nie chciało.
Pytanie do Bartka79, czy może wiesz gdzie wyłączyć ikonkę z otwieraniem drzwi kierowcy, która wyskakuje na środku ekranu, gdy otworzy się drzwi:)?
Dla tych, którzy będą pisać, że wymieniłem wspaniałe multimedia Toyoty na chiński szajs: jeśli się zepsuje, to wstawię z powrotem oryginał Toyoty. W każdym razie póki co nikt na forum nie pisał, że mu coś nie działa, a niektórzy mają już swoje multimedia od długiego czasu.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3076 dnia: 20 Lipca 2023, 17:40:28 »
pokazuje ciśnienie w oponach

Serio? A ktoś kiedyś pisał, że takie dane są niedostępne w oryginalnym sprzęcie bo coś jest zablokowane w systemie i nie jest w stanie odczytać tego i dlatego w nowych multimediach wciąż tej opcji nie ma (w US mają). Coś tu jest nie tak XD

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3077 dnia: 20 Lipca 2023, 17:55:40 »
Pokazuje, jak się będę tym bawił, to porobię zdjęcia i wstawię.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #3078 dnia: 20 Lipca 2023, 17:59:19 »
Udało mi się zainstalować nowy tablet w miejsce Toyotowego. Pomimo, że obiecałem sobie, że będę robił zdjęcia, to zrobiłem dwa, gdy wyjąłem oryginalne multimedia, żeby mieć pamiątkę jak są kable popodłączane. Ponieważ nie miałem żadnej ulotki w przesyłce to skontaktowałem się z majfrendem przez whatsup (mają dedykowanego kogoś w tej materii) i od razu miałem odpowiedź co mam zrobić, a co robię nie tak. Ponieważ miałem dwa zestawy kabli, to najpierw podłączyłem nie ten, co trzeba (z większą ilością kabelków). Gdy podłączyłem wszystko jak trzeba (pomimo kilku różnic, to na youtube Skyler Toyota dokładnie pokazuje co do czego, bo w środku to to samo) wyskoczył mi po uruchomieniu auta czarny obraz z kamer 360 i z grafikami odległości od czujników. Kontakt z majfrendem był tu pomocny - wskazał gdzie trzeba wejść, co kliknąć i zmienić i obraz z kamer 360 się ukazał. Rozdzielczość oemowych kamer na nowych multimediach jest okropna, tzn. taka sama jak w oryginalnym tablecie, ale nowy ma wyższą rozdzielczość. Dużo funkcji można poustawiać, ale siedzenie cztery godziny w aucie uważam za nieco męczące. W każdym razie działa: radio działa, nawigacje działają, karta sim działa, streaming wideo działa, telefon się łączy i działa, pokazuje ciśnienie w oponach, spalanie. Jakby posiedzieć nad tym jeszcze trochę, to zapewne dużo innych funkcji się znajdzie i można poustawiać. Jest dostępna aktualizacja systemowa, ale jak wspomniałem, już mi się siedzieć nie chciało.
Pytanie do Bartka79, czy może wiesz gdzie wyłączyć ikonkę z otwieraniem drzwi kierowcy, która wyskakuje na środku ekranu, gdy otworzy się drzwi:)?
Dla tych, którzy będą pisać, że wymieniłem wspaniałe multimedia Toyoty na chiński szajs: jeśli się zepsuje, to wstawię z powrotem oryginał Toyoty. W każdym razie póki co nikt na forum nie pisał, że mu coś nie działa, a niektórzy mają już swoje multimedia od długiego czasu.
Poszukam i dam znać ,bo ostatnio natrafiłem na tą funkcję.
Napisz mi lepiej gdzie szukać tego ciśnienie w oponach,bo u mnie nie pokazuje , lub nie mam aktywowanej funkcji

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3079 dnia: 20 Lipca 2023, 19:17:41 »
Dziś nie jestem w tym biegły, bo jak pisałem siedziałem długo w aucie i się tym zmęczyłem, ale dam znać. Było to gdzieś albo w ustawieniach samochodu, albo w ustawieniach w którymś menu. Raz wyświetliłem i miałem wartość w kpa z przodu 2x250, a z tyłu 230 i 240. Raczej była to prawda.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3080 dnia: 20 Lipca 2023, 20:19:13 »
Wystarczy moduł z Ali i jest wyświetlane w menu na zegarach wprawdzie w kPa ale jest i działa - kupiłem zainstalowałem i praktycznie zapomniałem o tym, takie to potrzebne że prawie wcale.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3081 dnia: 20 Lipca 2023, 20:28:02 »
Jedna uwaga - chińskie moduły sieją po magistrali danych i lubią dziać się cuda w samochodzie.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3082 dnia: 20 Lipca 2023, 21:09:50 »
Pożyjemy zobaczymy na razie pali, jeździ i wyświetla.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3083 dnia: 21 Lipca 2023, 12:42:04 »
Ciśnienie opon w kołach znajduje się w "car settings":

i wygląda tak:

W menu między zegarami dodało mi w ustawieniach opcję ust. zegar, gdzie mogę go ustawić, ponieważ z tabletu tego nie zrobię.
Można też oglądać tak jak w oryginalnym tablecie przepływ energii, co jest zasilane, jest też zakładka z bieżącą trasą i statystykami itp.
Kwestia widoku z kamer i linii dynamicznych: ponieważ wyświetlała mi się jakaś duża jedna (jak w filmie skylera, o którym wcześniej pisałem) to napisałem do majfrenda, który wysłał filmik jak to zmienić. Teraz nawet wyświetla mi nasz polski napis, który ostrzega przed różnymi rzeczami podczas cofania jak w oryginalnym tablecie (a jego treści nie pamiętam). Można ustawić głośność muzyki/radia podczas cofania - wyjściowo jest wyciszenie.
Udało mi się też wyłączyć wyświetlanie ikonki otwarcie drzwi (też majfrend wysłał filmik).
Opcji jest mnóstwo, większości nie ruszam, albo będę je sprawdzał z biegiem czasu. Są jakieś dotyczące klimatyzacji i kluczyka (podejrzewam, że można ją uruchomić podczas otwierania, ale mogę się mylić).
Z rzeczy, których wczoraj nie robiłem, to jazda po mieście. Uruchomiłem yanosika i nie mogło wyznaczyć mi trasy, pomimo, że wyświetlało moją pozycję. W sygicu też mi powiedziało, że brak sygnału gps, ale trasę wyznaczył, waze dał radę. W związku z tym otworzyłem klapkę za tabletem, wyjąłem antenę gps, kabelek przeprowadziłem pomiędzy górą zegarów a miękkim tworzywem nad nim (w szczelinie) i wyprowadziłem nad nawiewem kierowcy. Antenę przykleiłem za nawiewem na górze deski rozdzielczej. Polepszyło to sygnał gps i yanosik wyznaczył trasę bez problemu (w garażu, więc na dworze będzie jeszcze lepiej).
Z rzeczy, których jeszcze nie rozgryzłem, to brak synchronizacji książki telefonicznej przez bluetooth z telefonu. Połączenia mogę wykonywać, jak mnie słychać i jak ja słyszę jeszcze nie wiem. W każdym razie wyznaczanie głosowe adresu w waze działa bez problemu, więc mikrofon (nie podłączałem tego, który był w zestawie) nie jest potrzebny.
Bezprzewodowego android auto jeszcze nie sprawdzałem, bo nie zainstalowałem w telefonie aplikacji do tego (aplikacja z Wuhan...). Póki co nie jest mi on do niczego potrzebny.
Co do portów USB, to ten w konsoli środkowej działa, bo miałem tam podłączony carlinkkit i go wykryło (przez bluetooth i prąd był podawany). Jeśli będę chciał, to mogę doczepić jeszcze dwa wejścia USB do nowego tabletu, ale nie mam koncepcji, jak te kabelki można poprowadzić (którędy, żeby było funkcjonalnie i estetycznie). Służą one do tego, żeby np. podpiąć do tabletu pendrive. Póki co, nie jest mi to potrzebne, więc kable leżą w pudełku.
Pierwsze wrażenia są pozytywne, ale przytłacza ta mnogość funkcji, o których nie mam pojęcia, a nie chcę niczego zepsuć.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #3084 dnia: 21 Lipca 2023, 14:11:13 »
Ciekaw jestem jakim cudem rozpoznaje, które koło jest gdzie założone? Pewnie to można gdzieś ustawić/przypisać kod czujnika do danego koła ale z automatu nie może wiedzieć.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #3085 dnia: 21 Lipca 2023, 14:12:12 »
Może. Nie wiem jak to jest robione ale może. Nie wiem czy w Toyocie tak jest ale w Jeepach od około 2005 roku tak funkcjonuje.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3086 dnia: 21 Lipca 2023, 15:57:53 »
Nie mam pojęcia. Żadnych zmian nigdzie nie robiłem, nie montowałem żadnych modułów do odczytu ciśnienia w oponach. A że bawić mi się nie chce w spuszczanie powietrza i pompowanie, to nie jestem chętny do sprawdzenia, czy wie, które koło jest które i gdzie.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #3087 dnia: 21 Lipca 2023, 18:18:54 »
Z tego co się orientuję, to Rav4 ma tak samo jak RX 15-21 , koła przypisane do miejsca, jeśli zrobimy rotację kół i zrobimy reset TPMS to wykrywa nowe położenie kół. Jak się mylę to proszę kolegę Colina o weryfikację

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #3088 dnia: 21 Lipca 2023, 18:37:21 »
Jedna uwaga - chińskie moduły sieją po magistrali danych i lubią dziać się cuda w samochodzie.
mam to od dwóch lat i żadnych problemów. Jedynie nie da się zaprogramować nowych czujników bez wyłączenia modułu.

Online Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #3089 dnia: 21 Lipca 2023, 19:15:04 »
Ja do sprawdzenia ciśnienia używam Tire Assistant w telefonie i OBD2.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl