Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 994126 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #3090 dnia: 21 Lipca 2023, 19:29:55 »
A ja manometru, jak się zapali kontrolka...do tej pory dwa razy przez trzy lata. Okresowo sprawdzam ciśnienie zgodnie ze sztuką.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3091 dnia: 21 Lipca 2023, 21:22:56 »
Ciekaw jestem jakim cudem rozpoznaje, które koło jest gdzie założone? Pewnie to można gdzieś ustawić/przypisać kod czujnika do danego koła ale z automatu nie może wiedzieć.

Używając sygnałów prędkości obrotowej kół oraz sygnałów przyśpieszenia z nadajników w zaworach sterownik wykryje pozycje poszczególnych kół

Można też ręcznie przypisać
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #3092 dnia: 22 Lipca 2023, 07:13:15 »
Ciekawe z tymi sygnałami obrotu i przyspieszenia ale przecież w poruszającym się aucie wszystkie te przyśpieszenia i prędkości obrotu kół są takie same. Chyba, że system detektuje tak drobne różnice jakie występują przy skręcie. Ale sygnały nadawane z TPMS nie są informacją ciągłą tylko w losowanych periodach chyba ok 1 minutowych, jak więc tak precyzyjnie przypisać kod? No chyba, że ręcznie.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #3093 dnia: 22 Lipca 2023, 09:21:31 »
Ciśnienie opon w kołach znajduje się w "car settings":

i wygląda tak:

W menu między zegarami dodało mi w ustawieniach opcję ust. zegar, gdzie mogę go ustawić, ponieważ z tabletu tego nie zrobię.
Można też oglądać tak jak w oryginalnym tablecie przepływ energii, co jest zasilane, jest też zakładka z bieżącą trasą i statystykami itp.
Kwestia widoku z kamer i linii dynamicznych: ponieważ wyświetlała mi się jakaś duża jedna (jak w filmie skylera, o którym wcześniej pisałem) to napisałem do majfrenda, który wysłał filmik jak to zmienić. Teraz nawet wyświetla mi nasz polski napis, który ostrzega przed różnymi rzeczami podczas cofania jak w oryginalnym tablecie (a jego treści nie pamiętam). Można ustawić głośność muzyki/radia podczas cofania - wyjściowo jest wyciszenie.
Udało mi się też wyłączyć wyświetlanie ikonki otwarcie drzwi (też majfrend wysłał filmik).
Opcji jest mnóstwo, większości nie ruszam, albo będę je sprawdzał z biegiem czasu. Są jakieś dotyczące klimatyzacji i kluczyka (podejrzewam, że można ją uruchomić podczas otwierania, ale mogę się mylić).
Z rzeczy, których wczoraj nie robiłem, to jazda po mieście. Uruchomiłem yanosika i nie mogło wyznaczyć mi trasy, pomimo, że wyświetlało moją pozycję. W sygicu też mi powiedziało, że brak sygnału gps, ale trasę wyznaczył, waze dał radę. W związku z tym otworzyłem klapkę za tabletem, wyjąłem antenę gps, kabelek przeprowadziłem pomiędzy górą zegarów a miękkim tworzywem nad nim (w szczelinie) i wyprowadziłem nad nawiewem kierowcy. Antenę przykleiłem za nawiewem na górze deski rozdzielczej. Polepszyło to sygnał gps i yanosik wyznaczył trasę bez problemu (w garażu, więc na dworze będzie jeszcze lepiej).
Z rzeczy, których jeszcze nie rozgryzłem, to brak synchronizacji książki telefonicznej przez bluetooth z telefonu. Połączenia mogę wykonywać, jak mnie słychać i jak ja słyszę jeszcze nie wiem. W każdym razie wyznaczanie głosowe adresu w waze działa bez problemu, więc mikrofon (nie podłączałem tego, który był w zestawie) nie jest potrzebny.
Bezprzewodowego android auto jeszcze nie sprawdzałem, bo nie zainstalowałem w telefonie aplikacji do tego (aplikacja z Wuhan...). Póki co nie jest mi on do niczego potrzebny.
Co do portów USB, to ten w konsoli środkowej działa, bo miałem tam podłączony carlinkkit i go wykryło (przez bluetooth i prąd był podawany). Jeśli będę chciał, to mogę doczepić jeszcze dwa wejścia USB do nowego tabletu, ale nie mam koncepcji, jak te kabelki można poprowadzić (którędy, żeby było funkcjonalnie i estetycznie). Służą one do tego, żeby np. podpiąć do tabletu pendrive. Póki co, nie jest mi to potrzebne, więc kable leżą w pudełku.
Pierwsze wrażenia są pozytywne, ale przytłacza ta mnogość funkcji, o których nie mam pojęcia, a nie chcę niczego zepsuć.
Jeśli nie masz, to ustaw sobie podgląd na ładowanie +12V i ikona otwierania drzwi.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3094 dnia: 22 Lipca 2023, 10:23:48 »
Na oryginalnych multimediach też jest podgląd na to napięcie?

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #3095 dnia: 22 Lipca 2023, 12:25:43 »
Dzięki Bartek, z pewnością to włączę. Jeszcze muszę doinstalować speech services od Google bo coś z tym yanosikiem znów mi trasy nie chce wyświetlać, bo wyskakuje, że nie ma modułu tts.
Masz jeszcze jakieś ciekawe opcje do włączenia, a czego lepiej nie ruszać?
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3096 dnia: 22 Lipca 2023, 19:48:00 »
Dwie godziny walki,ale się udało

https://youtu.be/NONEFNK-164

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3097 dnia: 22 Lipca 2023, 19:49:38 »
Brawo!
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3098 dnia: 23 Lipca 2023, 07:52:01 »
Jak to poustawiałeś, bo u mnie po pierwszym włączeniu wyglądało to tak:

Czyli czarny ekran. Miałem przejść do ustawień fabrycznych, wyłączyć panorama 360 i ustawić przesyłanie obrazu na ntsc.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3099 dnia: 23 Lipca 2023, 09:50:41 »
Jeśli posiadasz oryginalnie kamery 360 , to myślę że trzeba głębiej w menu coś aktywować.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3100 dnia: 23 Lipca 2023, 11:39:29 »
Rozmawiałem z majfrendem i to tylko do zamienników, z oem nie działa. Ale po prawdzie wystarcza mi widok ze wszystkich kamer jaki jest. Ważne, że jest widok z góry. Poza tym jak pisałem, rozdzielczość jest marna, a w Twoich to już "Ameryka".

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3101 dnia: 23 Lipca 2023, 11:44:06 »
Rozdzielczość kiepska , bo kiepskiej jakości są oryginalne kamery. Dlatego ja wymieniłem wszystkie kamery pod system 360 , który obsługuje Android.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #3102 dnia: 23 Lipca 2023, 12:06:17 »
Rozmawiałem z majfrendem i to tylko do zamienników, z oem nie działa. Ale po prawdzie wystarcza mi widok ze wszystkich kamer jaki jest. Ważne, że jest widok z góry. Poza tym jak pisałem, rozdzielczość jest marna, a w Twoich to już "Ameryka".
Popytaj mecha. Majfrend mowil ze oem w chr nie pojdzie a mechu ogarnął.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3103 dnia: 23 Lipca 2023, 23:31:27 »
Bartek: jaki jest sumaryczny koszt wszystkich elementów, żeby dołożyć kamery 360 stopni do oryginalnego radia? I jaki mniej więcej koszt robocizny?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3104 dnia: 23 Lipca 2023, 23:38:31 »
Podstawą jest montaż stacji Android , koszt ok 1900 plus cło i Vat ok       (500-600 zł)  zł , koszt kamer ok 200 zł
Tak to wyglądało w moim przypadku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl