Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 936779 razy)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #3390 dnia: 10 Lutego 2024, 22:30:15 »
Krążą słuchy, że śmieci po CANie ale w sumie nie wiadomo czy są i jakie tego reperkusje.

W C-HR mam założonu HUD, też wrzuca śmieci. Problem w tym, że blokuje test układu hybrydowego. Technicy w ASO doszli to tego i jedyne co mi powiedzieli, to to, żebym przed kolejnym preglądem wyłączył. Odłączenie HUD to pięć minut więc nie problem. Jednk zacząłem się zastanawiać czy te wrzutki po CAN w jakiejś sytuacji nie spowodują poważniejszego błędu. Planuję, że jak cieplej trochę będzie, to ten HUD wyrzucam.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #3391 dnia: 11 Lutego 2024, 07:15:06 »
A po co Ci to Bartek? Nie masz informacji o ciśnieniu w multimediach? Przecież mamy podobne/takie same i tam to jest.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3392 dnia: 11 Lutego 2024, 14:07:13 »
Ja mam ten chiński zestaw do mierzenia ciśnienia w kołach już prawie rok czasu (od kwietnia ubiegłego roku) i nic się nie dzieje, jeżdżę na przeglądy do ASO i nic nie zgłaszają (jedyne zdziwienie wywołał fakt że automatycznie po uruchomieniu wyłącza się funkcja start/stop i pytanie jak to zrobiłem - kabelek od majfrendów). Oczywiście mam opony całoroczne i nie przekładam także nie wiem jak z kodowaniem dwóch zestawów. No i u mnie tylko benzyna.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3393 dnia: 11 Lutego 2024, 14:08:56 »
A po co Ci to Bartek? Nie masz informacji o ciśnieniu w multimediach? Przecież mamy podobne/takie same i tam to jest.
Toż napisał - do testów.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #3394 dnia: 17 Lutego 2024, 20:30:03 »
Dzięki Colin

Ekran ogarnięty folią matową.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3395 dnia: 17 Lutego 2024, 21:44:46 »
Ekran ogarnięty folią matową.
Fajnie wygląda, lubię maty

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3396 dnia: 17 Lutego 2024, 21:46:27 »
Będzie na wieczność. Ochrona zacna
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #3397 dnia: 17 Lutego 2024, 22:07:33 »
Dziurki porób, żeby wentylacja była… bo problem z gwarancją będzie. :)

Sorki zapomniałem, że Ty gówniane radio Toyoty, zamieniłeś czymś na Androidzie.
No to nie ma sensu dziurek robić. :)

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #3398 dnia: 17 Lutego 2024, 22:20:36 »
Ja mam całoroczne i nic nie zmieniam.
Oczywiście mam opony całoroczne i nie przekładam także nie wiem jak z kodowaniem dwóch zestawów.
To całorocznych nie trzeba rotować?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3399 dnia: 17 Lutego 2024, 23:17:53 »
To całorocznych nie trzeba rotować?
Co ma rotacja do zmiany zestawu kół?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3400 dnia: 18 Lutego 2024, 17:26:57 »
Nic. Chodzi mi o to, że jakoby nic nie trzeba zmieniać. No jednak trzeba, a taka rotacja jak Toyota zaleca to po pierwsze wcale nie jest wiele mniej roboty niż wymiana kół, a po drugie wymaga przekalibrowania chińskiego modułu.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3401 dnia: 18 Lutego 2024, 21:21:15 »
Wystarczy upuścić powietrza w kole do zalecanego w instrukcji poziomu i moduł orientuje się o które chodzi i zapisuje je w pamięci.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3402 dnia: 19 Lutego 2024, 06:53:43 »
No właśnie, zajmuje to niemałą chwilkę i jest z tym trochę zabawy. Moduł przy jednym zestawie kół nie jest "bezobsługowy".

Inna sprawa że rotowanie kół w odróżnieniu od wymiany kompletu wymaga podniesienia dwóch kół jednocześnie. Nie sądzę by dało się to zrobić zwykłym lewarkiem w garażu.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3403 dnia: 19 Lutego 2024, 09:13:25 »
No nie rozumiem w czym problem. Moduł jest w tej chwili najtańszym i calkiem niezłym rozwiązaniem problemu braku informacji o ciśnieniach w kołach. Przy fabrycznym braku możliwości zidentyfikowania, który czujnik gdzie siedzi nie da się tego lepiej rozwiązać niż przez kalibrację różnymi ciśnieniami. Pracy jest może na 10 min. Podjeżdżamy na stację z kompresorem ustawiamy odpowiednie ciśnienia. Potem jeszcze jedna rundka wokół auta z dobrymi ciśnieniami i już.
Rotowanie kół całorocznych można przecież w neutralnym okresie zrobić u dowolnego wulkanizatora. Posiadanie chińskiego modułu nie ma tu nic do rzeczy.

Pytanie zasadnicze jest czy jeśli posiadamy wprogramowane w aucie DWA komplety kół czy da się je przełączyć po zmianie gdy mamy ten moduł. Jeśli nie to ten moduł jest rozwiązaniem tylko dla posiadaczy jednego kompletu felg lub też dwóch ze sklonowanymi numerami czujników..

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3404 dnia: 19 Lutego 2024, 10:30:56 »
Nie ma żadnego problemu :) Piszę jako użytkownik rzeczonego modułu i jestem z niego zadowolony. Zdziwiło mnie jedynie to, że jakoby przy oponach całorocznych ma być z nim mniej zachodu, bo pisano tu że "nic nie trzeba robić". Otóż trzeba, niewiele mniej niż przy zmianie kompletu letnie/zimowe. Ponieważ gdyż: a) rotacja kół jest konieczna podobnie jak zmiana letnie/zimowe i podobnie upierdliwa b) zarówno po wymianie jak i po rotacji trzeba moduł przekalibrować. I tyle w temacie.

I da się przełączyć komplety kół z zamontowanym modułem, przerabiałem to.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2024, 10:35:52 wysłana przez calzone »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl