Autor Wątek: AWD-i czy 4x2?  (Przeczytany 18016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: AWD-i czy 4x2?
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Stycznia 2020, 13:20:12 »
Jak w podobnej cenie to ja wybieram dodatkowe wyposazenie.... przejechalem juz ponad 6000 km (Executive 4x2) i jakos 4x4 mi nie brakowalo a dodatkowe wyposazenie codziennie sie przydaje  :-) - ale kazdy ma swoje zdanie i moze wybrac co mu bardziej odpowiada  :grin:
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2020, 13:22:24 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Kaka84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Lutego 2020, 11:39:38 »
Pewnie nie wszystkim to się spodoba ale ja mam odrębne zdanie. Dla mnie rav4 hybrid jest daleka od nazwania go autem terenowym. Ze względu na swoją masę kąty zawieszenia. Prześwit przydaje się nawet w mieście. Ale odradzam jakiekolwiek próby terenowe. Niech was nie zawiedzie znaczek 4x4. Jak by był w cenie to brał bym w ciemno ale 10tys bym nie doplacil

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Lutego 2020, 13:27:37 »
Pewnie nie wszystkim to się spodoba ale ja mam odrębne zdanie. Dla mnie rav4 hybrid jest daleka od nazwania go autem terenowym. Ze względu na swoją masę kąty zawieszenia. Prześwit przydaje się nawet w mieście. Ale odradzam jakiekolwiek próby terenowe. Niech was nie zawiedzie znaczek 4x4. Jak by był w cenie to brał bym w ciemno ale 10tys bym nie doplacil

I tu kolego nie masz racji. Ze względu na duży moment obrotowy oraz masę, napęd na jedną oś to pomyłka. Pooglądać testy różnych redakcji na youtube.  Przeważające opinie że 4x4 dla tego auta to doby wybór.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Lutego 2020, 23:19:52 »

Porsche 911 czy np rs6 też nie są to samochody terenowe a napęd na dwie osie mają. (wiem jest to zupełnie inny napęd niż w rav4). I nikt nie nazywa tych samochodów terenowymi. Tak samo jest z rav4. To przyzwoite auto rodzinne z możliwością wjechania na grzyby do lasu. Być może ktoś zapuści się w ten las bardziej ale nikt nie mówi o off-road.
W przypadku rav4 rozważanie napędu między 4x2 a 4x4 to kwestia poprawy komfortu jazdy po ulicy a nie w terenie (gdzie i tak w lekkim terenie sobie fajnie radzi).

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Lutego 2020, 23:46:29 »
W tym watku nie chodzi o to czy brac 4x4 cyz nie ale o cos innego...
Czy doplacajac 10 tys dodac naped 4x4 do wersji Selection czy raczej dolozyc 10 tys i kupic 4x2 ale Executive z dodatkowym wyposazeniem ktore wypisane ponizej:
- Lusterka zewnętrzne z funkcją oświetlenia przestrzeni wokół pojazdu
- Inteligentny przedni system automatycznego parkowania z funkcją automatycznego hamowania
- Inteligentny tylny system automatycznego parkowania z funkcją automatycznego hamowania
- System monitorowania martwego pola w lusterkach (BSM)
- System ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu pojazdu (RCTA) z funkcją automatycznego hamowania
- Monitor panoramiczny z systemem kamer 360 stopni (Panoramic View Monitor)
- Tapicerka skórzana z perforacją
- Wentylowane fotele przednie
- Pamięć ustawień fotela kierowcy
- Podgrzewane siedzenia na tylnej kanapie
- Cyfrowe lusterko wsteczne
- radio DAB
to chyba wszystkie roznice pomiedzy wersjami ... (stylistyczne typu - lakiery piano black - pominalem )
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2020, 23:49:18 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

Offline Kaka84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Lutego 2020, 10:12:31 »
Mój portfel jest skromniejszy. Zdecydowałem się na rav4 comfort + style 4x2 2.5hybrid zamiast active 4x4 2.5 hybrid. Ale myśl jest taka sama czy wybrać 4x4 czy wyposażenie. Nie twierdzę że 4x4 to zło, uważam że w aucie hybrydowym nastawionym na spokojna ekonomiczna jazde lepiej postawić na lepsze wyposażenie. Oczywiście najlepsza jest najbogatsza wersja 4x4 ale chyba tu szukamy równowagi cenowej

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Lutego 2020, 10:31:35 »
BSM, RTCA i kamera 360 już kilka razy bardzo mi się przydały.  Szczególnie RTCA, który zahamował podczas wyjeżdżania tyłem z miejsca parkingowego, kiedy to z znikąd pojawił się pędzący rowerzysta wyjeżdżający z chodnika na ulicę i w ciągu kilku sekund zniknął na chodniku po drugiej stronie ulicy.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Lutego 2020, 13:47:41 »
BSM, RTCA i kamera 360 już kilka razy bardzo mi się przydały.  Szczególnie RTCA, który zahamował podczas wyjeżdżania tyłem z miejsca parkingowego, kiedy to z znikąd pojawił się pędzący rowerzysta wyjeżdżający z chodnika na ulicę i w ciągu kilku sekund zniknął na chodniku po drugiej stronie ulicy.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Czyli jak ktos lubi mocniej przycisnac to bierze 4x4. A jak woli komfort to bierze executive.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Lutego 2020, 13:51:16 »
Czyli jak ktos lubi mocniej przycisnac to bierze 4x4. A jak woli komfort to bierze executive.

Dla mnie 4x4 i dodatkowe systemy to kwestia bezpieczeństwa. no może kamera 360 daje więcej komfortu, ale też i oszczędności:). Kiedyś na podziemnym parkingu w pewnym hotelu, to gdyby nie te kamery to nie dałbym rady wjechać, a już tym bardziej wyjechać bez porysowania samochodu.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Lutego 2020, 13:53:43 »

Dla mnie 4x4 i dodatkowe systemy to kwestia bezpieczeństwa. no może kamera 360 daje więcej komfortu, ale też i oszczędności:). Kiedyś na podziemnym parkingu w pewnym hotelu, to gdyby nie te kamery to nie dałbym rady wjechać, a już tym bardziej wyjechać bez porysowania samochodu.
Wiele osob kupuje rav4 zeby jezdzic do galerki na zakupy albo na grzyby. Dla nich 4x4 to wyrzucenie kasy w bloto. Moj ojciec ma hybrydowa rav4 4x2 i potwierdzam ze sa tacy ludzie ktorzy nigdy z tego nie skorzystaja.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Lutego 2020, 14:02:38 »
Chyba nikt na poważnie nie rozpatruje 4x4 w RAV4 pod kątem jazdy w terenie. Przecież ten samochód to SUV, czyli z założenia duże, miejskie auto rodzinne, którym czasem można pojechać do znajomych mieszkających pod lasem, gdzie może być trochę błota na nie do końca utwardzonej drodze albo będzie trochę bezpieczniej na śliskich zakrętach, przy niezbyt dużych prędkościach.  Do tego został stworzony ten napęd 4x4. Do jazdy w terenie to są trochę inne samochody.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2020, 14:04:32 wysłana przez marb »

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Lutego 2020, 14:50:37 »
Do jazdy w terenie to są trochę inne samochody.

O to to właśnie.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Lutego 2020, 17:58:57 »
W tym watku nie chodzi o to czy brac 4x4 cyz nie ale o cos innego...
Czy doplacajac 10 tys dodac naped 4x4 do wersji Selection czy raczej dolozyc 10 tys i kupic 4x2 ale Executive z dodatkowym wyposazeniem
Sam miałem ból głowy nad tym wyborem. Jak już pisałem - sam też szedłem scieżką "po co mi 4x4 w aucie do miasta? Lepiej wziąć wyposażenie na wypasie". Miałem to szczęście, że dostałem wersję Prestige 4x4 w cenie 4x2 (RAV4 IV gen.)

Natomiast gdyby dziś ktoś mnie zapytał z czego łatwiej byłoby mi zrezygnować, to zdecydowanie z wyposażenia. Podgrzewane fotele, kamera 360, RCTA - super przydatne systemy (natomiast BSM całkowicie zbędny bajer), ale bez nich też da się normalnie jeździć. Z kolei brak napędu 4x4... no u mnie to by oznaczało conajmniej 2-krotne rozwalenie samochodu.
Latem i jak jest sucho i ciepło nie ma problemu. Ale na mokrym/śliskim, przy niskich temperaturach robi się nieciekawie:
- bardzo duży moment przy ruszaniu (jakiekolwiek mocniejsze wciśnięcie gazu = zerwanie przyczepności)
- RAV4 ma miękkie zawieszenie i przy masie 1700kg auto bardzo mocno nurkuje przy hamowaniu (duuuuża tendencja do podsterowności).
- do tego tylne zawieszenie, mimo wielowahaczy, jest bardzo niestabilne, a w zakrętach żyje własnym życiem.

Miałem 2 sytuacje na rondzie, gdzie przy prędkośći ~40km/h przy odrobinie wody na asfalcie nagle poczułem, że tył chce wyprzedzić przód. A że rajdowcem nie jestem, to zanim dotarło do mnie, że trzeba zakładać kontre, to tylna oś już dawno się dołączyła i auto wróciło na zadany tor jazdy.
Trzeci przypadek miałem zeszłej zimy, jak mi taksówkarz wymusił i władował się z bocznej ulicy przed maskę - ostre hamowanie (przy prędkośći ok 70-80km/h) i ucieczka na sąsiedni pas. Tu także wyraźnie było czuć, że po puszczeniu hamulca, wciśnięciu gazu i odbiciu kierownicą tylny napęd robi swoje i likwiduje podsterowność.
Dlatego napisałem, że na podstawie własnych doświadczeń dziś brałbym 4x4 w ciemno w RAV4, nawet kosztem wyposażenia i pomimo, że w teren się nie zapuszczam (tyle, że ja jeżdżę raczej dynamicznie).

Chyba, że ktoś jeździ naprawdę spokojnie, "na emeryta". Zimą nie korzysta w kick-down'u, albo przesiada się do komunikacji miejskiej. Wtedy 4x2 jak najbardziej wystarczy (taka wersja to prawidłowo powinna nazywać się RAV2 :grin:)

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Lutego 2020, 10:15:03 »
Pozdrawiam

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Lutego 2020, 12:05:23 »
A moze cos do przeczytania:

https://autokult.pl/30967,naped-na-cztery-kola-bezpieczniejszy-z-reguly-nie

Czyli z tekstu wynika że 4x4 jest gorszy od 4x2 bo nie pomaga w hamowaniu? W pozostałych sytuacjach jest lepszy. Na autokulcie przeczytałem tylko jeden rzeczowy tekst pozostałe to marne wypociny bez oparcia o kwestie techniczne i fizyczne.

Nie doszukujcie się na siłę dowodów na to że 4x4 jest złe i nieprzydatne. Tak samo nie doszukujcie się że jest niezbędne i najlepsze. Wszystko zależy od potrzeb i warunków w jakich się poruszamy.

Ja osobiście gdybym miał fundusze na exe z 4x2 lub selection 4x4, wybrałbym exe 4x2. Ale, że wybierałem między comfort + style 4x4 a selectoin 4x2 wybrałem comfort 4x4. Bałem się sztucznej skóry i piano black w selection. A 4x4 wybrałem z myślą, że lubię wyskoczyć na rybki w miejsca gdzie teren nie sprzyja. W sezonie wiosennym i letnim zobaczę czy te AWDi coś w tych miejscach pomoże.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl