Autor Wątek: AWD-i czy 4x2?  (Przeczytany 18012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
Odp: AWD-i czy 4x2?
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Lutego 2020, 00:39:13 »
Ja wybrałem 4x2. Mam RAV4 V gen. od roku, na liczniku blisko 24 tys. km. i poruszam się głównie po Warszawie oraz A2/S8. Praktycznie nie zjeżdżam z dróg utwardzonych, więc uznałem, że nie ma sensu inwestować w napęd 4x4. Dziś po roku czasu podtrzymuje swoją opinie popartą praktyką. To hybrydowy SUV do jazdy po mieście, a nie auto do jazdy po bezdrożach. W mieście nie rozwija się raczej, aż takich prędkości jeżdżąc zgodnie z przepisami, żeby ten napęd był potrzebny. Czy zdarzyło się, że zamielił kołami przy skręconej kierownicy? Oczywiście, ale nie miało to żadnego znaczenia i wpływu na moje bezpieczeństwo, czy tor jazdy. Także jak ktoś ma zamiar kupować miejskiego, hybrydowego SUVa do jazdy w teren to niech się popuka w czoło, a Ci co już wydali te dodatkowe 10 tysięcy i jeżdżą 90% po mieście to też ich rozumiem. W końcu trzeba jakoś usprawiedliwić przed samym sobą wywalone 10 tysięcy w błoto. Też to robię jak patrzę na wkładkę do bagażnika i komplet oryginalnych dywaników gumowych za które w sumie dałem chyba z 700 zł, ale przynajmniej mają wzór taki sam jak elementy auta

Offline Kaka84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Lutego 2020, 06:34:31 »
Mój handlowiec był na tyle miły że odradzil mi te dywaniki powiedział że możliwości rabatowe lepiej skierować w inną stronę, a wykładziny kupić polskiej firmy razaw... Lepszej jakości i w niższej cenie????

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Lutego 2020, 10:02:21 »
Ja wybrałem 4x2. Mam RAV4 V gen. od roku, na liczniku blisko 24 tys. km. i poruszam się głównie po Warszawie oraz A2/S8. Praktycznie nie zjeżdżam z dróg utwardzonych, więc uznałem, że nie ma sensu inwestować w napęd 4x4. Dziś po roku czasu podtrzymuje swoją opinie popartą praktyką. To hybrydowy SUV do jazdy po mieście, a nie auto do jazdy po bezdrożach. W mieście nie rozwija się raczej, aż takich prędkości jeżdżąc zgodnie z przepisami, żeby ten napęd był potrzebny. Czy zdarzyło się, że zamielił kołami przy skręconej kierownicy? Oczywiście, ale nie miało to żadnego znaczenia i wpływu na moje bezpieczeństwo, czy tor jazdy. Także jak ktoś ma zamiar kupować miejskiego, hybrydowego SUVa do jazdy w teren to niech się popuka w czoło, a Ci co już wydali te dodatkowe 10 tysięcy i jeżdżą 90% po mieście to też ich rozumiem. W końcu trzeba jakoś usprawiedliwić przed samym sobą wywalone 10 tysięcy w błoto. Też to robię jak patrzę na wkładkę do bagażnika i komplet oryginalnych dywaników gumowych za które w sumie dałem chyba z 700 zł, ale przynajmniej mają wzór taki sam jak elementy auta

Nie do końca się z Tobą zgadzam, bo jednak jest trochę testów rav4 hybrid w "terenie" i jakoś sobie radzi.
90% jazdy po drogach utwardzonych to zdecydowana większość ale jednak zostaje tam gdzieś te 10% gdzie przy napędzie na przednią oś, auto jednak można sobie nie poradzić.
Każdy sobie sam musi odpowiedzieć czy te 10% albo więcej będzie pokonywał poza drogami utwardzonymi czy też nie. Jeśli nie to sprawa jest jasna jeśli tak, wybór nie jest już tak oczywisty.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Lutego 2020, 11:14:55 »
Każdy sobie sam musi odpowiedzieć czy te 10% albo więcej będzie pokonywał poza drogami utwardzonymi czy też nie.
Myle za dla 99% uzytkownikow tego samochodu te 10% przebiegu w terenie  to jest wartosc nie do osiagniecia - przy 100 tys przebiegu 10 tys w terenie ?
Ale jesli tak - to powinni raczej poszukac innego samochodu.
Sam tez przejezdzam przez las w lato nad jezioro (przy okaji odwiedzin rodzicow) po szutrowych drogach. Ale to takie drogi gdzie i moj poprzedni VW Touran jezdzil - a jak przyszlaby ochota na prawdziwy teren i bloto to ojciec ma Lade Nive 4x4 (z reduktorem, blokada mechanizmu roznicowego)...
Dlatego dla mnie wybor 4x2  byl oczywisty....
Ale kazdy moze miec inne zdanie i ma do tego pelne prawo i wybiera co chce :)  przeciez o to w tym chodzi ....
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Lutego 2020, 14:57:23 »
ja także brałem z rozmysłem 4x2; jazda 80% w mieście, 1-2 razy do roku w zimie na narty, jakoś sobie radzi nawet w kopnym śniegu; w razie czego mam łańcuchy; w teren nie zapuszczam się wcale; a niby bezpieczeństwo większe 4x4 przy wyjściu z zakrętów, to raczej w głowie , nikt w trudnych warunkach na drodze nie szarżuje takim autem po krętych drogach, bo to nie do tego ten pojazd stworzony jest; gdyby to był prawdziwy napęd 4x4 to inna historia; a wydanie 10 tys za taką protezę...

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Lutego 2020, 15:27:01 »
ja także brałem z rozmysłem 4x2; jazda 80% w mieście, 1-2 razy do roku w zimie na narty, jakoś sobie radzi nawet w kopnym śniegu; w razie czego mam łańcuchy; w teren nie zapuszczam się wcale; a niby bezpieczeństwo większe 4x4 przy wyjściu z zakrętów, to raczej w głowie , nikt w trudnych warunkach na drodze nie szarżuje takim autem po krętych drogach, bo to nie do tego ten pojazd stworzony jest; gdyby to był prawdziwy napęd 4x4 to inna historia; a wydanie 10 tys za taką protezę...

A jeździłeś kiedykolwiek 4x4? Ja też tak kiedyś myślałem jak ty. Po czym przez kilka lat jeździłem 4x4. I to jest przepaść jeśli chodzi o 4x2. Poza tym 4x2 to 4x1, bo zawsze ciągnie koło które ma lżej! ot co. Każdy niech robi jak chce, ale ja bym brał opinie tych, którzy przemieszczali się oboma rodzajami napędu.. Podobne opinie miałem odnośnie automatu. A teraz nigdy wżyciu manuala.

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Lutego 2020, 10:41:29 »
 Prawda jest taka  że ci którzy uważają że 4x4 jest niepotrzebne,  zwyczajnie  przyżydzili przy zakupie, ew zabrakło im kasy na tą konfigurację. Kupować taką stodołę jak Rav4 bez napędu , to już w ogóle jakieś totalne nieporozumienie. Ja jestem zwolennikiem napędu na wszystkie koła, aktualnie nawet kabrioleta posiadam 4x4  :grin:

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
AWD-i czy 4x2?
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Lutego 2020, 11:03:44 »
Z całym szacunkiem, ale Ci co są fanami napędu 4x4 i jazdy w terenie gdzie ten napęd może być wykorzystany nie wybierają hybrydowego miejskiego SUVa, a jak ktoś kupuje miejskiego hybrydowego SUVa i wydał te dodatkowe 10 tysi to logiczne, że będzie dorabiał do tego ideologie i uzasadniał przed samym sobą taki wybór. Jeśli ktoś mieszka pod miastem i musi dojechać do domu przez nieutwardzone drogi, ktoś kto mieszka na południu Polski na terenach górzystych rozumiem, ale przecież większość wybierających to auto to mieszczuchy prawie nigdy nie zapuszczający się poza asfalt.

Ci co jeżdżą po mieście i nawet w kabrioletach im się ten napęd przydaje to z całym szacunkiem, musza chyba robić rzeczy i doprowadzać do sytuacji potencjalnie niebezpiecznych na drogach bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić sytuacji w której jadąc po mieście już nawet nie mówię z prędkością zgodna z przepisami, ale z prędkością na jaką powinien pozwalać zdrowy rozsądek będąc w terenie zabudowanym żeby napęd na cztery koła pomagał mi wyprowadzać samochód z zakrętu lub poślizgu... No chyba, że kogoś jara lepsze ?odpychanie się? z czterech kapci spod świateł, ale to wtedy raczej RAV4 też nie jest najlepszym wyborem do tego typu ?sportu?

SUVy są modne, są wygodne. Nie ma się czego wstydzić i nie ma potrzeby dorabiania zbędnej ideologii do tego. Ja potrzebowałem auta które będzie miało duży bagażnik, a że szanowna Pani partnerka oznajmiła, że kombi nie będzie jeździła bo to samochód budowlańców i tylko drabiny w nim brakuje to wybór padł na miejskiego hybrydowego SUVa, a nie na pickupa, czy ogromne auto terenowe z wielkim silnikiem diesla które w mieście paliło by 12-15 litrów, które zapewne wybrał by każdy racjonalnie myślący fan jazdy w terenie i napędu na 4 kapcie

Zresztą co mi do tego, kto i na co wydaje pieniądze? Nikomu do portfela nie mam zamiaru zaglądać. Myśle, że osoby wybierające pomiędzy 4x2 lub 4x4 i które jeżdżą 95% czasu po asfalcie powinny podejść do tego racjonalnie, a te 10 tys. przeznaczyć na dodatkowe wyposażenie - będzie z tego większy pożytek niż napęd który im się pewnie przyda 3 razy w ciągu 5 lat jak będą na oblodzonym parkingu ruszały i wtedy może poczują różnice, że samochód pewniej ruszył z miejsca, ale z drugiej strony tylko chyba debil wciska pedał gazu do podłogi ruszając z miejsca :)
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2020, 11:10:32 wysłana przez AoD »

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Lutego 2020, 12:47:57 »
Panowie. Po ci ta cała powyższa dyskusja? O gustach się nie dyskutuje. Ktoś chce mieć AWD to jego portfel i jego decyzja. Ktoś nie chce to jego prawo. I tyle. Ja nie widzę sensu kupować SUA-a bez AWD i automatu ale z nikim o tym nie dyskutuję i nikogo nie przekonuję do swoich racji. Rzeczywistych czy wydumanych. Moje prawo.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Lutego 2020, 00:00:26 »
Panowie. Po ci ta cała powyższa dyskusja?
Nie wiesz ? To tak jak w polityce - trzeba obrzucic blotem tego kto inaczej mysli albo wyzwac ze "sknera" i zydzi - to takie nasze podworko. Ciekawe, ze na obcojezycznych forach mozna kulturalnie...
Ja sie zastanawiam jak w tym kraju ma byc dobrze ?
Pozdrawiam

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
AWD-i czy 4x2?
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Lutego 2020, 07:08:01 »
Nikogo nie miałem na celu przekonywać do swoich racji. Moja intencja było uświadomienie faktu, że hybrydowy miejski SUV jak sama nazwa wskazuje jakim jest RAV4 V to nie jest auto terenowe, to auto z założenia stworzone z myślą o mieszczuchach wybierających ten typ auta bo są wygodne i modne, do tego napęd hybrydowy swoje zalety ukazuje właśnie w mieście, a takim ludziom napęd na 4 koła się nie przyda raczej. Chciałem tylko zauważyć, że nie ma co udawać, że to Jeep Wrangler, czy Landrover. Do jazdy po szutrowej, piaskowej drodze wystarczy 4x2. Jeśli ktoś chce zapuszczać się gdzieś dalej oczywiście 4x4 będzie lepszym wyborem, ale wtedy trzeba sobie zadać pytanie, czy RAV4 było dobrym wyborem do tego?

Czasami mam wrażenie, że niektórzy wypowiadając się na temat bezpieczeństwa i napędu 4x4 uważają, że posiadanie takiego napędu zwalnia z myślenia i konieczności racjonalnej oceny warunków panujących na drodze. Jak widzę, że warunki nie sprzyjają to nie zapieprzam w zakrętach i nie liczę na to, że mam napęd na cztery kapcie to mnie wyciągnie z zakrętu tylko dostosowuje prędkość do panujących warunków. Nie skręcam kierownicy i nie ciasne pedału gazu w opór itp.,itd.

Nie ma co dalej strzępić ryja na ten tamat. Jak to mawia mój padre: Z racją jest jak z dupą, każdy ma swoją.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2020, 07:20:11 wysłana przez AoD »

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Lutego 2020, 08:39:42 »
Jak się nie obrócisz to duupa i tak zawsze będzie z tyłu :)

Offline meeraz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Lutego 2020, 21:00:06 »
A dlaczego nikt nie wspomina o tym że z AWD Hybrid można ciągnąć 2 razy cięższą przyczepę niż z FWD Hybrid. Niby nic ale jednak dla niektórych to bardzo ważne?

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Lutego 2020, 10:47:33 »
A dlaczego nikt nie wspomina o tym że z AWD Hybrid można ciągnąć 2 razy cięższą przyczepę niż z FWD Hybrid. Niby nic ale jednak dla niektórych to bardzo ważne?
mnie bardzo ciekawi dlaczego przednionapedowa Rav'ka Hybrid moze ciagnac tyle samo co VW Polo 1.0 TSI czyli 800 kg... a przednionapedowy Tiguan pociagnie wiecej niz Rav 4x4 Hybrid....Czy CVT skonstruowana jest tak ze to dla niej za duze obciazenia ?
Pozdrawiam

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Lutego 2020, 10:49:51 »
mnie bardzo ciekawi dlaczego przednionapedowa Rav'ka Hybrid moze ciagnac tyle samo co VW Polo 1.0 TSI czyli 800 kg... a przednionapedowy Tiguan pociagnie wiecej niz Rav 4x4 Hybrid....Czy CVT skonstruowana jest tak ze to dla niej za duze obciazenia ?
Kolego. Nie przypisuj mi wypowiedzi których nie napisałem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl