Autor Wątek: oleje silnikowe (F)  (Przeczytany 19502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bart

• Gość
oleje silnikowe (F)
« dnia: 05 Czerwca 2005, 22:47:43 »
witam wszystkich

Mam mały problem doboru oleju silnikowego do cariny 2.0 133/km + gaz, nie wiem czy stosować podawany przez producenta SAE 10W 40 /SG  czy półsyntetyczny czy nie lepiej pełny syntetyk 0W 40, moze ktos z was orientuje sie lepiej w doborze oleju. Jakis palant z serwisu Totoy nie powiem gdzie powiedzial mi ze u nich do wszystkich silnikow benzynowych leja 0W 30 ale cos mi to smierdzi i nie wyglada na wyczerpujaca odpowiedz. 2 pytanko to jesli juz kupie porzadny markowy olej np Mobil czy Castrol moge zaryzykowac rzadsza wymiane np co 20 000?

Michal_P

• Gość
oleje silnikowe (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Czerwca 2005, 22:49:55 »
Ja mam Mobil 0w40 polecił mi go znajomy który sięzna na rzeczy:)

er

• Gość
oleje silnikowe (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwca 2005, 00:24:22 »
Witam

Wszystko powinno byc w tym temacie:

http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=4559

Nie lej Castrola! Mobil jest najlepszy. Co do terminu wymiany to raczej nie ma znaczenia jakiej marki jest olej. Trzeba wymieniac co 10 tys. lub co rok.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Re: oleje silnikowe
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwca 2005, 08:27:28 »
Cytat: Bart
witam wszystkich...
...2 pytanko to jesli juz kupie porzadny markowy olej np Mobil czy Castrol moge zaryzykowac rzadsza wymiane np co 20 000?

Zgadzam sięz przedmówcą - co 10 tys lub co rok.
Przetrzymywanie oleju jest bardzo niekorzystne dla silnika.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Bart

• Gość
oleje silnikowe (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Czerwca 2005, 09:12:01 »
witam

dzieki toyociarze 0W 40 wiem ze super bo lalem taki do audi80 300tkm silnik jak nowka....niestety poprzedni wlasciciel lal do toyki olej firmy pierdzioszek i wymienial nie wiem co ile bo czarny jak smoła (polsyntetyk) wiec nie wiem czy dobrze bym zrobil lejac syntetyk, cale szczescie ze oszczedny szkot nie skusil sie na mineral hehe. Postanowilem wlac mobilS 10W 40 i mam nadzieje ze to dobra decyzje :bdance . A tak btw to coraz bardziej mi sie podoba to wasze forum i zaczym je coraz czesciej czytac. jeszcze raz dzieki. acha po fakcie zorientowalem sie ze temat olejow juz istnieje nastepnym razem zanim zaloze temat postaram sie przetrzepac tematy zeby sie nie powtarzac.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
oleje silnikowe (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Czerwca 2005, 09:24:57 »
Postanowilem wlac mobilS 10W 40 i mam nadzieje ze to dobra decyzje

Jak najbardziej słuszna. :D

jacek1127

• Gość
oleje silnikowe (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Czerwca 2005, 18:35:45 »
Cytat: er
Nie lej Castrola! Mobil jest najlepszy

Co z tym Castrolem jest nie tak? Ja na Castrolu zrobilem prawie 300kkm i jest ok, Wczesniej jezdzilem na Mobilu.

Wilis

• Gość
oleje silnikowe (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Czerwca 2005, 18:42:20 »
Ja jeżdże na mobilu dieslu. Wymiana co 9-10 tys. Przejechałem juz 850 tys. bez remontu.
Polecam do 2,0D. Jest tani, a przebieg swiadczy że dobry.

Michal_P

• Gość
oleje silnikowe (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Czerwca 2005, 21:15:01 »
Nie wiem co z Castrolem jest nie tak ale mi go wszyscy odradzają:)

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
oleje silnikowe (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Czerwca 2005, 21:51:37 »
ja teraz bede robił zmianę, pierwszy raz po zakupie auta i mam zamar równiez wlać Mobil S  10W40
Pozdrowionka  . :D

Bisua

• Gość
oleje silnikowe (F)
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Czerwca 2005, 00:06:31 »
Postanowilem wlac mobilS 10W 40 i mam nadzieje ze to dobra decyzje
bardzo dobra ja taki zalałem na ten sezon po raz pierwszy i jestem bardzo zadowolony

Bart

• Gość
oleje silnikowe (F)
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Czerwca 2005, 01:06:41 »
ok 10:00 zalalem cari mobilem S 10W-40 teraz jest ok1 w nocy w ciagu dnia peklo 300km roznica jest ogromna....silnik zaczol rowniutko chodzic, dzwiek motoru obnizyl troche ton no i moze to kogos zdziwi ale spalanie zmalalo o ok 0,6-0,7 l gazu :). spojrzalem jeszcze na bagnet i juz widze ze kolejna zmiana bedzie nie jak sie spodziewalem 15 000 ale po 10 000 bo przy zimnym silniku wyraznie widac roznice koloru na bagnecie.....stary syf jeszcze splynal z poprzedniego badziewia. Co do castrola to nie mam zdania moj stary lal go do kredensu (czyt fiat 125p) i silnik wytrzymal 190tkm bez remontu wiec chyba tez nie jest calkiem zly, zreszta pewnie i tak najwiecej zalezy od tego jak kto jezdzi :roll &  :roll

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
oleje silnikowe (F)
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Czerwca 2005, 08:14:04 »
ok 10:00 zalalem cari mobilem S 10W-40 teraz jest ok1 w nocy w ciagu dnia peklo 300km roznica jest ogromna....silnik zaczol rowniutko chodzic, dzwiek motoru obnizyl troche ton no i moze to kogos zdziwi ale spalanie zmalalo o ok 0,6-0,7 l gazu :). spojrzalem jeszcze na bagnet i juz widze ze kolejna zmiana bedzie nie jak sie spodziewalem 15 000 ale po 10 000 bo przy zimnym silniku wyraznie widac roznice koloru na bagnecie.....stary syf jeszcze splynal z poprzedniego badziewia. Co do castrola to nie mam zdania moj stary lal go do kredensu (czyt fiat 125p) i silnik wytrzymal 190tkm bez remontu wiec chyba tez nie jest calkiem zly, zreszta pewnie i tak najwiecej zalezy od tego jak kto jezdzi :roll &  :roll

No pogratulować tylko słusznej decyzji. A co do Castrola: to dobry olej, ale silniki toyoty niezbyd dobrze go tolerują. Inne marki jak najbardziej.

Michal_P

• Gość
oleje silnikowe (F)
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Czerwca 2005, 09:58:44 »
To dziwne więc, że w ASO zawsze leją Castrola:)

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
oleje silnikowe (F)
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Czerwca 2005, 10:54:33 »
Bo Castrol sponsoruje podnośniki samochodowe dla ASO Toyoty, w zamian za "lanie" ich oleju.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl