Autor Wątek: Corolla Clasic plus 2019. Oby na tym sie skończyło  (Przeczytany 7577 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Koczis

• Toyot Leżący
  • *
Corolla Clasic plus 2019. Oby na tym sie skończyło
« dnia: 02 Lutego 2020, 22:39:52 »
Druga trasa, przejechane nieco ponad 4000km i 2 zonki na jednym wyjeździe.
Pierwszy zonk pojawił się kiedy zawracajac na drodze zgasło mi auto i natychmiast odpalilem, pojawil sie komunikat na wyswietlaczu i dzwiekowy, żeby sprawdzic system antykolizyjny. Zatrzymałem się na najbliższym parkingu, zacząłem szukać tel do serwisu ale po kilku minutach uruchomiłem auto i komunikat zniknął i sygnal dźwiękowy też. Nie wiem tylko czy to gdzies z otoczenia, czy cos sie sfajczylo bo bylo czuc spalenizna jak by stopione kable. Jechalem przez wiochy i co chwila walilo palonymi śmieciami i nie mam pewnosci czy to w aucie sie cos cos zjaralo czy z zewnątrz smrod sie pojawial nie mniej jednak smrod spalenizny jeszcze pare razy się pojawial w czasie calej trasy. Ok, skonczylo sie na małym wkurwiu i rozczrowaniu. Dzisiaj wracajac do domu w trasie zatrzymalem sie na przerwę i kiedy juz sie prawie zatrzymalem zaczął piszczeć sygnal dzwiekowy w kokpicie. Żadnych komunikatow ani kontrolek ostrzegawczych. Kiedy ruszylem i nabralem prędkości piszczenie sie wyłączyło.  W czasie jazdy rozmyslalem co sie stalo i domyslilem sie ze moze czujnik parkowania. Na miejscu sprawdzilem i faktycznie piszcza czujniki parkowania z przodu. Sensory byly dokupowane i zakladane w ASO w Koszalinie. Chu... wie co sie odjaniepawlilo ale jutro dzwonie do serwisu. Wkurzylem się bo po to kupilem nowe auto zeby jezdzic bezstresowo a tu druga trasa i problemy. Dojechac dojechalem do celu ale wkurw jest.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Corolla Clasic plus 2019. Oby na tym sie skończyło
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2020, 07:33:52 »
Najlepiej od razu podjedź do serwisu niech sprawdzą.

W każdej marce i aucie coś się zdarzyć może.

Kolega kupił kiedyś nowego Golfa 1,2 i dojechał z ASO na najbliższe rondo gdzieś 1,5 km i error auto zgasło. No to laweta i z powrotem. Naprawili coś tam z elektroniką a za parę dni sytuacja taka sama. później wymieniono mu jakieś wiązki itp i już szczęśliwie parę lat jeździł do momentu sprzedania autka. Teraz ten znajomy kupił Toyotę RAV4 i jak na razie już trzeci miesiąc jeździ bez awarii - może pech go opuścił.

Napisz tu później co Ci wykryli za usterkę i jak naprawili :)

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2020, 08:35:39 »
Tu poczytaj. Na forum corolli jest taki wątek...
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47869.0.html
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline Koczis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2020, 22:31:46 »
W środę jade do ASO, sprawy nie zbagatelizowali, mam jechać na kontrolę.

Offline lennox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2020, 07:37:13 »
@Koczis - na wstępie napiszę Ci, że bardzo mi przykro bo wiem, jak człowieka bolą takie przypadki kiedy kupuje nowe auto  i zamiast się cieszyć chodzi wściekły ...
Nie wiem, czy jakoś Cię pocieszę ale ja przez pół roku z moją Corollą z 2018 roku jeździłem do ASO (zaraz po zakupie). A to wymiana wałka w konsoli kierowniczej bo strzelał, a to wymiana wyjącej skrzyni, która po wymianie dalej wyje przy 80 - 90 km/h ?. Przy okazji 5x ustawiana zbieżność bo Panowie nie potrafili tego zrobić jak trzeba i auto ściągało....
Masakra. Dziś Toyota to już chyba nie to ta Toyota, którą znam z poprzednich lat....
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2020, 07:41:29 wysłana przez lennox »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2020, 08:47:02 »
lennox a w jakim serwisie  toyoty  trafiłeś na takich orłów?
RAV4 2.5 hybrid

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2020, 08:47:49 »
Panowie czasy się zmieniły... :-)
Ale nie martwcie się te "wrażenia" serwisowe które może zapewnić tojota to i tak jest nic przy tym co dzieje się w innych markach.

Offline lennox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lutego 2020, 07:13:10 »
lennox a w jakim serwisie  toyoty  trafiłeś na takich orłów?

Katowice.
Ja to opisałem wszystko w skrócie bo już nie chce ulewać sobie żółci  :thumbdown: ale uwierz mi to co tam się działo, to nadaje się do TV - na dobrą komedię.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lutego 2020, 09:58:45 »
W czasie jazdy rozmyslalem co sie stalo i domyslilem sie ze moze czujnik parkowania. Na miejscu sprawdzilem i faktycznie piszcza czujniki parkowania z przodu. Sensory byly dokupowane i zakladane w ASO w Koszalinie. Chu... wie co sie odjaniepawlilo ale jutro dzwonie do serwisu. Wkurzylem się bo po to kupilem nowe auto zeby jezdzic bezstresowo a tu druga trasa i problemy. Dojechac dojechalem do celu ale wkurw jest.

Jak na japońska technologie to te czujniki co dokładają to jest jeden wielki żart, są tak chooyowe, ze szkoda gadać. Ja mam je cały czas wyłączone bo nie da z nimi jeździć, żyją własnym życiem i tak serio to juz nie wiem co one pokazują ale chyba wszystko. Zgłoszę jena pierwszym serwisie i jak sobie nie poradzą z nimi to poproszę o demontaż.

Czujniki w VW to klasa sama w sobie. Tak czasami narzekałem na serwis Skody i później VW ale
Powiem szczerze, ze jak czytam co wyprawiaja w serwisie Toyoty to chyba za chwile wrócę do poprzedniej marki.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2020, 10:03:56 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline lennox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lutego 2020, 11:31:34 »
Powiem szczerze, ze jak czytam co wyprawiaja w serwisie Toyoty to chyba za chwile wrócę do poprzedniej marki.

Też bym wrócił. tyle, że bardzo boję się TSI. To jest dopiero shit. No chyba, że sprzedasz go zanim stuknie Ci 100 tys km.
Generalnie dziś to chyba jest lipa na rynku samochodowym (za powiedzmy jakieś ludzkie pieniądze oczywiście).

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lutego 2020, 11:56:33 »
Myśle o dieslu....
Toyota Corolla SD 2018

Offline Koczis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lutego 2020, 18:02:14 »
Witam
Bylem w ASO i dowiedzialem sie ze alert PCS, byl wywołany zaduszeniem silnika. Faktycznie alert pojawił się pi tym jak mi auto zgasło podczas ruszania. Podobno po czyms takim komputer wyłącza systemy bezpieczenstwa i robi diagnoze. Wystarczy poczekać i odpalić silnik ponownie. Co do czujnikow to w jednym styki nie łączyły i dlatego piszczało. Poki co naprawione, jesli sie problem powtórzy beda wymieniac. Troche mnie martwi że sporo osób ma jednak problemy z Toyotą. Chyba to juz nie ta jakosc co kiedys
Przy okazji wasze caroliny tez są takie czułe na podmuchy wiatru? Moją prowadza po drodze przy podmuchach czasem to wrecz rzuca i sam juz nie wiem czy to takie wujowe zawieszenie, czy uklad kierowniczy z elektrycznym wspomaganiem tak dziwnie dziala czy cos jest nie halo? Poza tym ciężko mi utrzymac auto zeby jechalo prosto. To schodzi w jedna to w druga stronę, kierownica jak by nie ma luzu. Caly czas trzeba sie pilnowac. W zadnym wcześniejszym aucie nie mialem takich wrażeń.
Pozdro
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2020, 18:05:17 wysłana przez Koczis »

Offline olaff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lutego 2020, 23:56:26 »
W mojej Corolli 2018 też kilka razy bujałem się do serwisu przez czujniki parkowania - były montowane dodatkowo w serwisie: przód i tył. Problem rozwiązali i jest spokój. Skrzynia lekko wyje ale mi to nie przeszkadza i gdyby nie forum  <kawusia> to bym o tym zapomniał
Spalanie - Motostat.pl

Offline lennox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2020, 07:22:35 »
Przy okazji wasze caroliny tez są takie czułe na podmuchy wiatru? Moją prowadza po drodze przy podmuchach czasem to wrecz rzuca i sam juz nie wiem czy to takie wujowe zawieszenie, czy uklad kierowniczy z elektrycznym wspomaganiem tak dziwnie dziala czy cos jest nie halo? Poza tym ciężko mi utrzymac auto zeby jechalo prosto. To schodzi w jedna to w druga stronę, kierownica jak by nie ma luzu. Caly czas trzeba sie pilnowac. W zadnym wcześniejszym aucie nie mialem takich wrażeń.

Tak niestety jest w tych samochodach. Nic nie poradzisz. Wynika to z wagi i masy całkowitej -> bryły samochodu -> konstrukcji. Weź oprzyj się o Corolle - strach bo tak cieńka blacha. Lakieru też tyle co kot napłakał  :czerwona: byle kamyczek i od razu odprysk na masce. (Lakier oczywiście nie ma wpływu na problem o którym piszesz, ale to tak przy okazji).

Szczerze ? gdybym miał jeszcze raz kupić ten samochód bardzo poważnie bym się zastanowił. Za dużo przeszedłem z nim różnych dziwnych rzeczy.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2020, 07:25:13 wysłana przez lennox »

Offline mayoness83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2020, 16:18:06 »
to jeżeli legendarna niezawodność toyoty to już tylko legenda to czym jeździć ???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl