Autor Wątek: Spalanie camry  (Przeczytany 65263 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Spalanie camry
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Lutego 2020, 17:56:22 »
Autostrada starając się utrzymać 140 km/h to 6 ltr pod wiatr.Taka jazda jest bardzo uzależniona od wiatru. Różnice w każdym samochodzie mogą dochodzić do 1 ltr.
A nawet i więcej i nie chodzi mi o łamanie wszelkich przepisów BHP ;)
Waga, rozmiar kół, opony oraz rodzaj terenu a nawet ciśnienie i temperatura powietrza.
Jazda "miejska" w różnych miastach jest bardzo odmienna, zupełnie inaczej jeździ się po Warszawie inaczej po Toruniu, inaczej po Szczecinie a jeszcze inaczej po Koszalinie czy Kołobrzegu.
Inne wyniki wychodzą mi kiedy jadę do pracy a jeszcze inne kiedy jadę do kina i są to rozjazdy na poziomie 2-4 litrów.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Lutego 2020, 18:27:55 »
Mialem na myśli różnice ze względu na wiatr dla takiego samego samochodu :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Lutego 2020, 18:50:26 »
Mialem na myśli różnice ze względu na wiatr dla takiego samego samochodu :)
Masz 17 czy 18?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Lutego 2020, 19:28:59 »
18

Offline dpitera

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Lutego 2020, 22:28:48 »
Co do spalania - kurs z gór słowackich, potem trochę polskich realiów (katowicka rozbebeszona z ograniczeniem do 60km/h) trochę po drogach typu S i autostradzie z pełnym załadunkiem + box na dachu wyszło 5.9 l/100. Mało to czy dużo trudno powiedzieć ale widać jakby bagażnika auto w ogóle nie widziało. W górach bardzo szybko osiąga się 100% naładowania...tak więc były momenty, że mogłem konkurować z innogy ;)

Z ciekawostek praktycznych. Tuż przed domem musiałem tankować bo niestety aż tak dobrze to nie ma. Na stację dojechałem na rezerwie mając wg auta 1 km dystansu. Ciekawe co potem GAME OVER czy odliczanie wstecz -1, -2.....ktoś już testował?
Dolałem pod korek i weszło 43 l. Konkluzja - chyba dość spora ta rezerwa, nieprawdaż?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Lutego 2020, 22:30:47 »
No wlasnie ciekawe. Ja ostatnio zalazlem 43litry. A kontrolka sie w ogole nie palila.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Lutego 2020, 22:47:41 »
Ja miałem gamę over :)... Zakładałem że od zapalenia się kontrolki zrobię 100km...
Tak było z wszystkimi autami, które użytkowałem do tej pory.
Nie udało sie zrobić 50km i zaczęło szarpać, potem wywaliło błąd o awarii systemu spalinowego, na prądzie jakoś dojechał parę metrów do stacji. Odpalił ale błąd świecił cały czas. Auto śmigało normalnie. Nie miałem czasu jechać do ASO żeby skasować ale po kilku dniach info samo zniknęło...
Teraz tankuję jak mam wskazuwkęna 1/4, szkoda sie stresować ;). I częściej tracę czas na tankowanie :(.
Ale jeden z koncernów wypuścił apkę, skanujesz kod na dystrybutorze, zatwierdzasz i fakturę masz na emailu. Nie musisz czekać aż Pan lub Pani wyda komuś hoddoga z sosem tysiąca wysp (chodzi o tysiąc składników E), albo poleci dwa batoniki w cenie jednego...  :wallbash:

Offline chmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Lutego 2020, 16:52:54 »
Dpitera zapytam, montowałes box dachowy na Camry?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline dpitera

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Lutego 2020, 20:05:05 »
Zadałem takie pytania TMP ad. montażu bagażnika:
 1.  Które elementy dachu samochodu Toyota Camry 2019 na rynek europejski zostały wykonane w innej konstrukcji niż te w wersji Camry 2019 na rynek amerykański? Mowa o równorzędnych wersjach modelu.
  2.  Czy samochód Toyota Camry pomyślnie przeszedł testy dachowania. Ile dostał pkt na ile pkt. możliwych?
  3.  Jaką nośność ma dach Toyoty Camry 2019 ?
  4.  Jaki jest techniczny powód braku zezwolenia TMP na montaż uchwytów o którym jest mowa w poniższej korespondencji (tu była specyfikacja od T...e).

i taka jedna z TMP odpisuje mi:

..... producent nie przewidział dla modelu Camry sprzedawanego na rynku europejskim możliwości wożenia bagażnika na dachu.....

Więc z braku merytorycznych argumentów oraz braku informacji o kategorycznym braku możliwość mocowania boxa w instrukcji.....odp. - tak.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Spalanie camry
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Lutego 2020, 20:13:59 »
Zadałem takie pytania TMP ad. montażu bagażnika:
 1.  Które elementy dachu samochodu Toyota Camry 2019 na rynek europejski zostały wykonane w innej konstrukcji niż te w wersji Camry 2019 na rynek amerykański? Mowa o równorzędnych wersjach modelu.
  2.  Czy samochód Toyota Camry pomyślnie przeszedł testy dachowania. Ile dostał pkt na ile pkt. możliwych?
  3.  Jaką nośność ma dach Toyoty Camry 2019 ?
  4.  Jaki jest techniczny powód braku zezwolenia TMP na montaż uchwytów o którym jest mowa w poniższej korespondencji (tu była specyfikacja od T...e).

i taka jedna z TMP odpisuje mi:

..... producent nie przewidział dla modelu Camry sprzedawanego na rynku europejskim możliwości wożenia bagażnika na dachu.....

Więc z braku merytorycznych argumentów oraz braku informacji o kategorycznym braku możliwość mocowania boxa w instrukcji.....odp. - tak.

Glupota. Mi TMPL odpisalo ze mozna montowac bagaznik dachowy. Nie jest to zmienna podawana do homologacji i od tego nie moze zalezec czy samochod jest dostosowany do ruchu czy nie.

Szanowny Panie,

w nawiązaniu do nadesłanej przez Pana wiadomości informujemy, iż obciążenie dachu nie wchodzi w skład parametrów podawanych w homologacji pojazdu. Na chwilę obecną nie posiadamy natomiast w naszej ofercie oryginalnych belek akcesoryjnych.

W razie jakichkolwiek wątpliwości lub dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Lutego 2020, 20:58:19 »
Pasuje bagażnik od Lexusa. Przez przypadek mam taki do zbycia za pół ceny z boxem Thule. Nowy. Za pól ceny. Reszta na priv.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Lutego 2020, 23:25:39 »
Skrajne odpowiedzi TMPL ws. bagaznika dachowego. To idealne podsumowanie Toyoty w Europie.
Od końca lat 90 ubzdurali sobie, że to oni bedą kreować rynek, a tym samym popyt. W ten sposób Toyota sprzedaje więcej aut w jednym stanie USA niż w całej Europie...
Zaczęło się od kolejnych faceliftingow Avensisa, które były pudrowaniem trupa. A kończy się na tym, że wprowadzając Camry od razu narzucili kto ma być klientem... Jakoś nie widać tych zamówień rządowych czy flotowych...
Czas Panowie z Toyoty puknąć się w czoło i zrozumieć, że prawa rynku działają w inny sposób i dostosować model do potrzeb Europejskiego ?Kowalskiego?, który jedzi na nartach i/lub na rowerze.
Czasem potrzebuje przewieźć narty czy rowery i do tego przydają sie takie rzeczy jak bagażnik dachowy i hak... Każda inna marka to oferuje w klasie średniej wyższej...
Tylko my wierni klienci, przywiązani do marki, musimy się ?prosić? o podstawowe wyposażenie...

Offline Severus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Lutego 2020, 09:57:32 »
Kuba świetnie to podsumowałeś, przecież to nie jest maybach dla Ojca Dyrektora.
Ja mam potrzebę żeby narty raz do roku przewieźć, a nie chciałem kupować suva bo nie lubię. Wcześniej miałem citroena C5, w tej chwili citroen w  ogóle nie oferuje następcy C5 tylko właśnie suva ..., Czy koniecznie trzeba mieć suva żeby wyjechać na narty z rodziną ?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Lutego 2020, 10:21:09 »
Wystarczy dobre kombi. O czym Toyota niestety zapomniała. Każdy szanujący się producent ma w ofercie duże kombi, większość z nich nawet duże, mocne kombi, a część duże, mocne kombi z napędem na 4. Japończycy niestety zapomnieli o tym - skądinąd słusznie, bo eurograjdoł nie jest dla takich producentów jak Toyota czy Mazda kluczowym rynkiem, więc nie starają się o zaspokojenie jego potrzeb, w związku z czym sprzedaż im nie rośnie, w efekcie czego z niej rezygnują i koło się zamyka. Smutne, ale prawdziwe.
3VZ.pl

Offline Severus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Lutego 2020, 11:06:50 »
Nie rozumiem ich polityki. Mam wrażenie, że ktoś tam podejmuje decyzje, bo tak mu się wydaje, a podwładni nie ośmielają się polemizować . BTW Citroen nie ma teraz w ofercie żadnego kombi, a KIA nie oferuje w tym roku Optimy, nie wiem co się dzieje z tym rynkiem. Czy wszyscy teraz kupują tylko suvy ?
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2020, 11:08:56 wysłana przez Severus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl