Autor Wątek: Spalanie camry  (Przeczytany 65309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Spalanie camry
« Odpowiedź #60 dnia: 22 Lutego 2020, 22:37:19 »

To ze Camry sie sprzedaje gorzej od Superba to dla mnie akurat zaleta.

Tak na pewno TMP na tym zależało  :wallbash:

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Lutego 2020, 10:00:19 »
Wrzucanie sponsorowanych/opłaconych artykułów z interii i innych portali potwierdza moją tezę...   Słabo się sprzedaje wiec trzeba bulić za reklamę...
Samar ma nierzetelne, sponsorowane raporty? Masz jakieś inne dane, czy jedynie "tezę"?
Drugie miejsce w segmencie po mniej niż roku od wprowadzenia do sprzedaży to zły wynik?
Nie udało im się sprzedać 2000 w całym 2019...
Skąd założenie, że się nie udało sprzedać takiej ilości?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Lutego 2020, 10:37:24 »
To nie jest artykuł Instytutu Samar... Jedynie zaczyna się od słów... Instytut Samar podsumował rynek... Zauważ, że camry jest druga jak uzna się, że należy do segmentu E  :o. Chyba długość brali pod uwagę... bo na pewno Camry ma się nijak do BMW5, Volvo S90, czy Audi A6.
Analizując długość to niektórzy z nas są murzynami  :beer:.
Z całym szacunkiem ale z tymi autami może konkurować Avalon, na pewno nie Camry  :wallbash:
Nikt z kupujących A6 nie porówna jej z Camry, bo to jest śmieszne... i to jest inna liga aut...
Camry to nadmuchana klasa D... i w takim zestawieniu wypadłaby już słabo...
Wiem, że TMP przypisuje to auto do klasy E ale myślenie nie boli... Camry w tym przypadku ma mega braki w wyposażeniu... zaczynając od braku wentylowanych foteli na ręcznych tylnych roletach kończąc... o jakości materiałów i ekoskórze szkoda nawet wspominać  <zalamka>.
Jakby sprzedali 2000 to nie byłoby wyprzedaży. 2000 to była maksymalna ilość udostępniona TMP na 2019 rok.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2020, 10:39:13 wysłana przez KubaCamry »

Offline TiDzeJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Lutego 2020, 11:01:05 »
Taka ciekawostka dziś na portalu samar.pl skorzystałem z porównywarki samochodów. Wprowadziłem pierwsze auto toyotę campry, i dodając kolejne wyszukiwarka sama podpowiadała inne auta -podejrzewa że algorytm wybiera podobne auta z tego samego segmentu. Były to auta takie jak: passat, super, mazda 6, kia Optima . Tyle pamiętam. Także dziwię się że tutaj przyrównane jest do segmentu niższego a w artykule nagle toyota aspiruje do segmentu wyższego.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Lutego 2020, 11:04:36 »
Taka ciekawostka dziś na portalu samar.pl skorzystałem z porównywarki samochodów. Wprowadziłem pierwsze auto toyotę campry, i dodając kolejne wyszukiwarka sama podpowiadała inne auta -podejrzewa że algorytm wybiera podobne auta z tego samego segmentu. Były to auta takie jak: passat, super, mazda 6, kia Optima . Tyle pamiętam. Także dziwię się że tutaj przyrównane jest do segmentu niższego a w artykule nagle toyota aspiruje do segmentu wyższego.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Camry aspiruje tam gdzie TMPL wygodniej :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Lutego 2020, 11:25:05 »
Żeby nie było nie mam nic do Toyoty, zresztą jestem fanem tej marki i zniosę wszystko :).
Ale działania Toyoty Europe od lat 90-tych są na prawdę nie zrozumiałe dla logicznie myślącego człowieka...
Camry można było porównywać do Audi 100 ale w latach 80-tych. Wtedy na prawdę niczym nie ustępowała, od silników po wyposażenie... Dziś dużo się zmieniło, niestety na niekorzyść Camry :(.
Mistrzowskim posunięciem jest oferowanie Proace czyli francuza z logo Toyoty z padającymi dieslami (popytajcie na serwisie w ASO co sądzą o tym posunięciu, z gwarancji 1 mln km już się wycofali).
A mają Hiace z poszukiwanym na rynku napędem hybrydowym. Gdzie tu logika?
Każdy kurier wolałby bezawaryjną hybrydę od Proace z padającą dwumasą, padającym silnikiem i adblue...
Na prawdę trudno zrozumieć decyzje dot. sprzedaży w Europie, podejmowane przez dział europejski.
Jedynie Yaris jest trafiony, reszta porażka na każdym polu...
Niestety przez to nie mogę kupić porządnego dostawczaka  :thumbdown:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Lutego 2020, 13:44:37 »
Żeby nie było nie mam nic do Toyoty, zresztą jestem fanem tej marki i zniosę wszystko :).
Ale działania Toyoty Europe od lat 90-tych są na prawdę nie zrozumiałe dla logicznie myślącego człowieka...
Camry można było porównywać do Audi 100 ale w latach 80-tych. Wtedy na prawdę niczym nie ustępowała, od silników po wyposażenie... Dziś dużo się zmieniło, niestety na niekorzyść Camry :(.
Mistrzowskim posunięciem jest oferowanie Proace czyli francuza z logo Toyoty z padającymi dieslami (popytajcie na serwisie w ASO co sądzą o tym posunięciu, z gwarancji 1 mln km już się wycofali).
A mają Hiace z poszukiwanym na rynku napędem hybrydowym. Gdzie tu logika?
Każdy kurier wolałby bezawaryjną hybrydę od Proace z padającą dwumasą, padającym silnikiem i adblue...
Na prawdę trudno zrozumieć decyzje dot. sprzedaży w Europie, podejmowane przez dział europejski.
Jedynie Yaris jest trafiony, reszta porażka na każdym polu...
Niestety przez to nie mogę kupić porządnego dostawczaka  :thumbdown:

I z tym sie zgadzam. Niestety jestesmy dla Toyoty trzecim swiatem (Europa).

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Lutego 2020, 13:52:09 »
Były to auta takie jak: passat, super, mazda 6, kia Optima . Tyle pamiętam. Także dziwię się że tutaj przyrównane jest do segmentu niższego a w artykule nagle toyota aspiruje do segmentu wyższego.
Gdzie w artykule jest o segmencie wyższym niż Mazda 6 czy Superb. Camry to segment D - klasa średnia(czasami spotkałem się z określeniem średnia wyższa) tak jak reszta wymienionych samochodów. No i zgodnie z tym co podawali ma drugi wynik sprzedaży w tej klasie.
Jeśli takie wyniki jaki zrobiła TMP są dla ciebie słabe, to ja mam jedno pytanie i jedną propozycję.
Jakie produkty, które oferujesz powinienem znać, powinny być bardziej rozpoznawalne niż Toyota i/lub Toyota Camry?
Zgodzę się z góry na warunki jakie zaproponujesz za sporządzenie strategii rozwoju, jeśli do końca roku przebije wyniki Toyoty z Camry w sensie, będę pierwszy w zestawieniu sprzedaży ;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Lutego 2020, 15:10:37 »
Przeczytaj ten artykuł (sponsorowany przez TMP) ze zrozumieniem i wyciągnij wnioski.
cyt. ...Instytut Samar podsumował rynek samochodów segmentu E...
Tyle jest prawdy w tej informacji. Reszta to manipulacyjny marketing i przypisanie Toyoty do segmentu E. Wiadomo że Camry sprzedało się więcej niż BMW 5, czy Audi A6. Cena Camry kończy się na 200 tys. A za tyle to nie kupisz 5 czy A6. Wiec marketing Toyoty zrobił płatny artykuł manipulując danymi.
Jakby zrobili to rzetelnie i porównali do Mondeo, Superba itp. to wyglądałoby to kiepsko.
Wiem lepiej jest się porównywać do słabszego niż silniejszego, ale Toyocie po prostu nie wypada.
Jakby zaczęli słuchać klientów, a nie specjalistów którzy narzucają co klienci mają chcieć. To uwierz, że sprzedaż była by wyższa niż w jednym stanie USA, bo na razie jest na takim poziomie.
Brakuje paru pierdół i sprzedaż była by dużo większa... Porozmawiaj ze sprzedawcami z salonu, sami Ci powiedzą dla czego klienci decydują się na Superba, a nie na Camry.
Nie należę do ludzi którzy cieszą się tym co mają skoro mogą mieć więcej... Toyocie może ambicji brakuje  :o

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Lutego 2020, 15:25:17 »
Idealnym przykładem jest oferowanie LandCruisera (zacne auto). Ciężarówki opartej na ramie, po 3 face liftingu... Już dawno powinni oferować Highlandera z hybrydą, który nie jest oparty o archaiczną konstrukcję idealną do błota, a nie na autostradę...
Uważasz, że takimi Highlander?owi, brakuje czegoś do ML, X5, XC90...
Nadal będziesz się upierał, że Toyoto wie co robi? W Europie na pewno podejmuje dziwne decyzje :)

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 23 Lutego 2020, 15:51:41 »
Jeśli styczeń rok do roku Toyota zakończyła jako lider sprzedaży nowych samochodów, to myślę, że coś tam wiedzą ;)
W sumie tak nagle uderza mnie jeszcze jedna rzecz... z tego co przeczytałem Toyota robi kiepskie samochody, nie dostosowane do realiów rynkowych, jest to subiektywne jak zawsze, ale jeśli jest tak w twojej ocenie to zastanawia mnie decyzja o zakupie... Ludzie wybierają gorsze auto, ze względu na ładniejszy znaczek na masce?
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2020, 15:56:31 wysłana przez snickers »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 23 Lutego 2020, 16:50:19 »
A gdzie ja napisałem, że Toyota jest kiepska :).
Bezawaryjność to jest podstawowa i najważniejsza cecha, której szukam i dla tego nie patrzę na inne braki opisane w temacie plusy i minusy.
Wystarczyłoby dodać parę niedrogich funkcji i bez problemu przegoniliby Mondeo, Superba itp.
I tego nie jestem w stanie zrozumieć :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Spalanie camry
« Odpowiedź #72 dnia: 23 Lutego 2020, 16:59:33 »
Na wszystkoch rynkach Toyota Camry ma niedociagniecia. Amerykanie wkurzaja sie na brak wentylowanych foteli, braku podgrzewania kanapy czy kierownicy. Brak świateł matrycowych. Poniewaz maja duzy rynek to wyprosili AA i AC.

W UAE maja odsuwany fotel pasazera przyciskiem z tylu. Ale tam Camry jest pozycjonowana inaczej. Cieszmy sie ze Camry w ogole jest.  Zapracowala na to TMPL bo zyli ze slrzedazy Avensisow we flotach. Gdyby nie mieli auta klasy d/e to odpadli by z konkurencji z VW i Skoda.

Wiekszosc osob kupuje samochody dla tego czegos. Wlasciciele Toyot kupuja je pomimo tego czegos...

Gdyby dolozyc wentylowane fotele czy pamiec to cena idzie w gore. Tego flota nie potrzebuje. Gdy masz wiecej do wydania to wchodzisz do salonu obok - Lexusa.

« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2020, 17:01:14 wysłana przez klaudiusz »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 23 Lutego 2020, 17:37:35 »
To tajemnicze coś to bezawaryjność.
Dzięki niej zamiast tematów o kolejnych świecących się kontrolkach, mamy luźne dyskusje.
I oby tak pozostało jak najdłużej.
W najnowszych cennikach a USA jest już wentylacja foteli.
Lexusa nie kupię bo w polskiej mentalności, pracownicy zlecą się po podwyżki :), zresztą nie potrzebuje takiego samochodu.
Camry spełnia moje oczekiwania tylko... tych foteli wentylowanych i haka na bagażnik rowerowy brakuje :(
Hak już by był tylko na razie swoje  wydatki przekierowałem na Hiace :).

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Lutego 2020, 20:22:48 »
Wystarczyłoby dodać parę niedrogich funkcji i bez problemu przegoniliby Mondeo, Superba itp.
Gdybym ja dostawał 10zł za każdym razem kiedy słyszałem podobne dywagacje od osób postronnych... Generalnie pomysły te zwykle mijają w momencie kiedy, zaczynamy wchodzić w szczegóły. Generalnie ja mogę się mylić i byłem śmiertelnie poważny z propozycją jaką składałem. Problem polega na tym, że im mniej ma się wymaganych danych i wiedzy w danym temacie tym wydaje się on prostszy.

Ludzie kupowali auta takie jak Laguna czy Multipla z wielu różnych powodów, więc cieżko jest mówić, że np. dołożenie AA nagle podbije sprzedaż. Przerabiałem już w swojej karierze też przebijanie się na rynek, który jest już zajęty i generalnie nie ma nic trudniejszego. Ludzie są leniwi i duży procent wybiera produkt z przyzwyczajenia, do tego dochodzą jakieś terminowe umowy i powiązania biznesowe, które rozciągają się w czasie. Superb w pierwszej generacji nie był takim hitem sprzedaży jak teraz - potrzebował sporo czasu, żeby wyrobić sobie pozycję na rynku.

Camry nie jest samochodem, który będzie się sprzedawał jak Yaris czy Corolla ze względu na cenę... w klasę premium też nie ma co celować, bo mając kasę na dobrze wyposażone BMW, większość ludzi wybrało by BMW. Camry jest modelem który celuje w menagera średniego szczebla lub właściciela niedużej firmy, bo ze względu na cenę całkiem fajnie wychodzi w leasingu. Do tego daje nieco wygody.

Można śmiać się z SUV'ów, można ich nawet nie lubić, ale prawda jest taka, że klienci właśnie takie auta wybierają w zdecydowanej większości, jako samochód praktyczny dla rodziny. Jeśli jesteś właścicielem firmy i potrzebujesz auta praktycznego, do wożenia towaru, to kupisz Corlle kombi, Camry była by za droga na takie traktowanie.

PS. Pojeździłem nieco tym autem i generalnie sens silnika v6 trochę do mnie nie trafia. To auto już przy tej mocy, ma problem z przeniesieniem tego na asfalt zwłaszcza w zakrętach, dołożenie większej mocy z cięższym przodem przy tym samy zawieszeniu to była by jakaś masakra, ewentualnie amerykański styl prowadzenia - da się jechać, ale tylko na wprost. Żeby nie było, mocne auta i motocykle lubię ponad wszystko, ale nie zawsze jest to dobre i przyjemne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl