Autor Wątek: Po ilu km pierwszy raz wymienić olej i jaki poleciacie?  (Przeczytany 77005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline CypekM

• Prawie Toyot
Odp: Po ilu km pierwszy raz wymienić olej i jaki poleciacie?
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Lutego 2020, 20:39:52 »
I mnie w serwisie krzyknęli około 500 zł za wymianę oleju i filtra. Około 350 zł to olej i filtr. Reszta to robocizna. W internecie olej Motul 0W/16 (4l + 1l) to niecałe 200 zł z przesyłką. Wiem, że Motul to bardzo dobry olej. A ten w serwisie? Auto to hybryda 2.0.
Nie polecam kupować oleju z internetu.

Offline CypekM

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #91 dnia: 18 Lutego 2020, 20:41:29 »
A jak ASO podchodzi do własnego oleju? Można swój przywieźć? Jeździłem 3 lata Suzuki Baleno z silnikiem wolnossącym 1.2 i tam wg instrukcji producent zalecał 0w16 albo 0w20 zaś dopuszczał 5w30. W ASO Suzuki w całej chyba Polsce lali z beczki Shella 5w30. Ja, po lekturze forum Suzuki i grzebaniu w necie kupowałem olej Motul 0w20 i w zamkniętych butelkach wraz z paragonem wiozłem na wymianę. Prawie za każdym razem dziwili się, że leje 0w20 ale ponoć nawet Suzuki Motor Poland twierdziło,  że należy lać to co w instrukcji.
Masz prawo przywieźć swój olej i swoje filtry. Ważne zeby spełniał normy.

Offline CypekM

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Lutego 2020, 20:45:46 »
swoją droga ciekawe czy go będą mieć i czy leją właśnie taki jak zaleca producent czy coś innego
U mnie przy pierwszym przeglądzie się zapytali czy 0w20 czy 0w16 Oczywiście cena też inna 800PLN względem 1200PLN :( za przegląd.
Za chwilę mam drugi przy 30kkm ciekawe co wtedy :)
Pełne przeglądy (30, 60, 90 itd) są droższe, przynajmniej w hybrydzie.

Offline goldip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 27 Lutego 2020, 08:32:28 »
Czy ktoś z Was sprawdzał po wymianie oleju przy tak niskich przebiegach czy pływają w nim jakieś opiłki/olej jest w gorszym stanie? Waszym zdaniem wymiana oleju miała sens?
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid [Executive]

Offline gandw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 27 Lutego 2020, 09:05:55 »
Myślę że widoczne gołym okiem opiłki zatrzymają się w filtrze oleju. Natomiast drobniejsze cząsteczki będą niewidoczne dla oka. Są w internecie zdjęcia po rozcięciu filtra z zatrzymanymi drobinkami. Wg mnie warto wymienić olej.
Corolla TS 1.2T Comfort+Tech

Offline yamaykee

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #95 dnia: 28 Lutego 2020, 18:02:10 »
Jako ciekawostkę powiem, że mi w serwisie Toyoty w Słupsku (tam odbierałem auto) powiedzieli, że za ten "zerowy", nieobowiązkowy serwis, płaci się jedynie za olej oraz filtr a robocizna jest gratis.
Corolla TS 2.0 HSD Comfort +Tech +Style

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 28 Lutego 2020, 20:04:59 »
LUDZIE to chwyt marketingowy!!!!!!!!!!!!!  Moja Corolla E16 1.6 (2014) ma przejechane 180.000 i też mi to proponowali to po zakupie ( nie wymieniłem oleju) .  Cytat ######Myślę że widoczne gołym okiem opiłki zatrzymają się w filtrze oleju. """"""Natomiast drobniejsze cząsteczki będą niewidoczne dla oka. Są w internecie zdjęcia po rozcięciu filtra z zatrzymanymi drobinkami. Wg mnie warto wymienić olej"""""" . z całym szacunkiem ale nie powiem co tym myślę bo bym Cię obraził.....jedynie co mi przychodzi na myśl to wielkie CHAAAAA . W mojej corolli Do tej pory Silnik pracuje jak nowy  :) na 15.000 km bierze 0,7 l oleju po takim przebiegu . To socjotechnika , psychologia i badanie rynku Toyota to koncern globalny ..... wiedzą że jak kupujesz nowe auto to jesteś podniecony i to wykorzystują !!!!. Podobnie było z kwestią   czy wymieniać olej w skrzyni CVT. ( Do poszukania - przeczytania)na forum. Ja twierdziłem że nie. Spotkał mnie też hejt  "znawców" że trzeba co 90.000 ( chociaż Toyota tego nie przewiduje). Znawcy straszyli ...wyjaśniali ... tłumaczyli ... dawali Linki ... i co ? nie wymieniłem płynu w skrzyni biegów.  CVT Pracuje do dziś bez problemów. 
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2020, 20:39:00 wysłana przez Amper »

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #97 dnia: 28 Lutego 2020, 20:53:10 »
Amper z całym szacunkiem ale to, że Tobie się udało ujechać CVT bez wymian 180kkm to nie znaczy że innym tez tak się uda.
Co do silnika Toyota wręcz odradza wcześniejszą wymianę oleju traktuje jako niepotrzebną. Jednak szkół jest zawsze kilka. Wcześniejsza wymiana oleju na pewno nie zaszkodzi.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline gandw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 29 Lutego 2020, 06:36:25 »
LUDZIE to chwyt marketingowy!!!!!!!!!!!!!  Moja Corolla E16 1.6 (2014) ma przejechane 180.000 i też mi to proponowali to po zakupie ( nie wymieniłem oleju) .  Cytat ######Myślę że widoczne gołym okiem opiłki zatrzymają się w filtrze oleju. """"""Natomiast drobniejsze cząsteczki będą niewidoczne dla oka. Są w internecie zdjęcia po rozcięciu filtra z zatrzymanymi drobinkami. Wg mnie warto wymienić olej"""""" . z całym szacunkiem ale nie powiem co tym myślę bo bym Cię obraził.....jedynie co mi przychodzi na myśl to wielkie CHAAAAA . W mojej corolli Do tej pory Silnik pracuje jak nowy  :) na 15.000 km bierze 0,7 l oleju po takim przebiegu . To socjotechnika , psychologia i badanie rynku Toyota to koncern globalny ..... wiedzą że jak kupujesz nowe auto to jesteś podniecony i to wykorzystują !!!!. Podobnie było z kwestią   czy wymieniać olej w skrzyni CVT. ( Do poszukania - przeczytania)na forum. Ja twierdziłem że nie. Spotkał mnie też hejt  "znawców" że trzeba co 90.000 ( chociaż Toyota tego nie przewiduje). Znawcy straszyli ...wyjaśniali ... tłumaczyli ... dawali Linki ... i co ? nie wymieniłem płynu w skrzyni biegów.  CVT Pracuje do dziś bez problemów.

Jak się nauczysz pisać po Polsku to możesz mnie spróbować obrazić, chociaż nie sądzę żeby Ci się udało.
Corolla TS 1.2T Comfort+Tech

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 29 Lutego 2020, 06:47:35 »
Och ....obrażony ? :). Prawda w oczy kole.

Offline Le$zek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 29 Lutego 2020, 19:12:10 »
w ubiegłym roku kupiłem moja pierwsza Toyote nówke z salonu i olej wymieniałem po 1200 km w salonie , zalałem ten sam co miałem jak auto odbierałem

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 29 Lutego 2020, 20:26:13 »
zalałem ten sam co miałem jak auto odbierałem

A skąd miałeś olej w nowym samochodzie ?
Toyota Corolla SD 2018

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 03 Marca 2020, 15:30:13 »
wiedzą że jak kupujesz nowe auto to jesteś podniecony i to wykorzystują
No nie wiem. Mnie nikt nie nagabywał a tymbardziej dealer czy producent. Sam se poczytałem, stwierdziłem, że wymienię i wymieniłem.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 04 Marca 2020, 10:39:20 »
Dokładnie, podobnie było u mnie, dealer nic nie wspominał a chęć wymiany spowodowana była dbałością o auto i nadzieją pojeżdzenia nim nieco dłużej bez zbednych kosztów czy dyskomfortu.
Tylko jak się przyglądam rynkowi, potencjalni kupujący zwracają na cos takiego uwagę.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 04 Marca 2020, 14:21:12 »
Nie zrozumieli się. Mnie dealer też nie nagabywał. W książce gwarancyjnej był zaraz na początku taki wpis od dealera Toyoty że zalecają po 1000 km wymianę oleju która nie jest obowiązlowa. Zresztą Wasze pieniądze i Waszą decyzja. Ja nie wymieniłem po 1000 km. Teraz mam ponad 180.000 i z silnikiem nic się nie działo i nie  dzieje. Dodam tylko że zamiast zalecanego 0w-20. Lałem tylko 5w30

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl