0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
I mnie w serwisie krzyknęli około 500 zł za wymianę oleju i filtra. Około 350 zł to olej i filtr. Reszta to robocizna. W internecie olej Motul 0W/16 (4l + 1l) to niecałe 200 zł z przesyłką. Wiem, że Motul to bardzo dobry olej. A ten w serwisie? Auto to hybryda 2.0.
A jak ASO podchodzi do własnego oleju? Można swój przywieźć? Jeździłem 3 lata Suzuki Baleno z silnikiem wolnossącym 1.2 i tam wg instrukcji producent zalecał 0w16 albo 0w20 zaś dopuszczał 5w30. W ASO Suzuki w całej chyba Polsce lali z beczki Shella 5w30. Ja, po lekturze forum Suzuki i grzebaniu w necie kupowałem olej Motul 0w20 i w zamkniętych butelkach wraz z paragonem wiozłem na wymianę. Prawie za każdym razem dziwili się, że leje 0w20 ale ponoć nawet Suzuki Motor Poland twierdziło, że należy lać to co w instrukcji.
Cytat: phantom w 09 Lutego 2020, 16:58:21swoją droga ciekawe czy go będą mieć i czy leją właśnie taki jak zaleca producent czy coś innegoU mnie przy pierwszym przeglądzie się zapytali czy 0w20 czy 0w16 Oczywiście cena też inna 800PLN względem 1200PLN :( za przegląd.Za chwilę mam drugi przy 30kkm ciekawe co wtedy
swoją droga ciekawe czy go będą mieć i czy leją właśnie taki jak zaleca producent czy coś innego
LUDZIE to chwyt marketingowy!!!!!!!!!!!!! Moja Corolla E16 1.6 (2014) ma przejechane 180.000 i też mi to proponowali to po zakupie ( nie wymieniłem oleju) . Cytat ######Myślę że widoczne gołym okiem opiłki zatrzymają się w filtrze oleju. """"""Natomiast drobniejsze cząsteczki będą niewidoczne dla oka. Są w internecie zdjęcia po rozcięciu filtra z zatrzymanymi drobinkami. Wg mnie warto wymienić olej"""""" . z całym szacunkiem ale nie powiem co tym myślę bo bym Cię obraził.....jedynie co mi przychodzi na myśl to wielkie CHAAAAA . W mojej corolli Do tej pory Silnik pracuje jak nowy na 15.000 km bierze 0,7 l oleju po takim przebiegu . To socjotechnika , psychologia i badanie rynku Toyota to koncern globalny ..... wiedzą że jak kupujesz nowe auto to jesteś podniecony i to wykorzystują !!!!. Podobnie było z kwestią czy wymieniać olej w skrzyni CVT. ( Do poszukania - przeczytania)na forum. Ja twierdziłem że nie. Spotkał mnie też hejt "znawców" że trzeba co 90.000 ( chociaż Toyota tego nie przewiduje). Znawcy straszyli ...wyjaśniali ... tłumaczyli ... dawali Linki ... i co ? nie wymieniłem płynu w skrzyni biegów. CVT Pracuje do dziś bez problemów.
zalałem ten sam co miałem jak auto odbierałem
wiedzą że jak kupujesz nowe auto to jesteś podniecony i to wykorzystują